TEST: Ghost Lector FS Essential

Dnes bude předmětem testu bike, který byl sice představený již loni, ale k dispozici pro test byl až nyní...

Autor: Tomáš Růžička
Foto: Petr Bureš
TEST: Ghost Lector FS Essential

Kola značky Ghost jsou v našich luzích a hájích již dávno profláknutá, k čemuž napomáhá například spolupráce s předním českým riderem Tomášem Slavíkem. Ghost nabízí biky za přijatelné ceny a snaží se být originální, a chcete-li, jít tak trochu proti proudu. Důkazem jsou atypicky pojaté tvary hardtail rámu Lector SF s plně integrovanou teleskopickou sedlovkou a také dnes představený bike Lector FS. Ten sice teleskopku v rámu integrovanou také má, tedy respektive může mít u dražších modelů, ale na rozdíl od většiny ostatních nasazuje systém virtuálního přepákování, od kterého se i jeho nejzarytější propagátoři u nízkozdvihových modelů pomalu odklánějí.

Ghost Lector FS byl představen již loni a Anne Terpstra jej od jara proháněla po tratích světového poháru. Ghost však dlouho držel bobříka mlčení, ačkoli bylo víc než evidentní, že jde o novou, dlouho očekávanou zbraň v XC segmentu.

Nový celoodpružený Lector vychází hned v několika ohledech ze svého o rok staršího jmenovce. Kromě profilů hlavních trubek předního trojúhelníku sdílí celoodpružený Lector s hardtailem také zcela nové pojetí geometrie, kterému říká Super Fit. V podstatě jde o to, že si velikost kola už nevolíte primárně podle toho, jak velicí/vysocí jste, ale podle toho, jaký styl jízdy preferujete.

Obecně totiž platí, že rámy všech velikostí jsou poměrně nízké a je možné se na ně poskládat i pro bikera menšího vzrůstu. Rámy se tak liší především svou délkou a s tím přímo související ovladatelností. Pokud se chcete o principu tohoto nového pojetí navrhování geometrií u Ghostu dozvědět víc, pak vás odkážu na samotný článek, který jsme o tom vydali před bezmála rokem:

Ghost představuje Super Fit

Konkrétně u celoodpruženého Lectora je potřeba dodat, že jsou všechny velikosti postaveny na 29" kolech, nicméně u dvou nejmenších velikostí XS a S dostává Lector o něco menší zdvihy. Konkrétně je to 100 mm u vidlice a 107 mm u zadní stavby. Ostatní tři velikosti, to jest M, L a XL už disponují kombinací zdvihů 120 mm vpředu a 115 mm vzadu. Trend navyšování XC zdvihů se u německého producenta tedy projevil na 100 %.

Mimochodem, to samé platí i o teleskopických sedlovkách, které se pomalu stávají standardní součástí i u XC závodních speciálů. Ghost u Lectora FS dělí své modely na dostupnější, bez teleskopky a dražší, kde je teleskopická sedlovka součástí sériové výbavy biku. Jde přitom o plně do rámu integrovanou sedlovku s nastavitelným zdvihem od firmy Eightpins, která je stejná jako u hardtailu Lector SF.

Samostatnou kapitolou je pak nový systém zadního odpružení. Ghost vyvinul vlastní verzi virtuálního zavěšení zadní stavby, která je postavena na dvojici poměrně subtilních vahadel a tlumiči, umístěném inverzně svisle v rámu před sedlovou trubkou tak, aby bylo možné ho snadno dálkově ovládat z řídítek. Lockout je samozřejmostí, a to v rámci jediné páčky ovládající jak vidlici, tak tlumič.

Nový karbonový rám je propracovaný do posledního detailu. U spodního uchycení tlumiče v rámu se nezapomnělo na potřebný odvod nečistot, ale najdete zde také omezovač protočení řídítek, který známe i od jiných značek, integrovaný v rámci hlavového složení, a praktické je také integrované nářadíčko uvnitř levé strany řídítek.

Středové složení zde obstarává klasika v podobě Pressfitu v tomto případě osazeného Shimano středem.

Pokračovat na: Specifikace
Přečteno - 44828x Tagy: testy ghost my2022
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  2. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  3. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600
  4. TechnikaFotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    Fotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  5. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  6. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 petan - vloženo: 06.04.2022 v 09:25:10

    odpověď na rotik — #1 Souhlasím, že tenhle detail není po estetické stránce dotažený, ale co do funkčnosti je hodně důležitý. Sám jsem si kladl otázku jak bude odvodnění fungovat za deště v lese, když se do tohoto místa dostane bláto a jehličí, ale jelikož jsem kolo osobně netestoval, nechci spekulovat, že se to bude zanášet...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 rotik - vloženo: 02.04.2022 v 20:28:36

    Tam díra s obouchaným lakem, která je na fotce u převodníku - to má být jako ten odvod nečistot, propracovaný do posledního detailu? Divím se, že to autor nekomentoval. Tím vyteče tak maximálně čistá voda a taky to okolí ústí díry mohli v Ghostu vyřešit nějakou gumovou krytkou, protože ten lak, jehož hrana není nijak krytá bude dostávat pěknou čočku. Chtěl bych vidět, jak to okolí díry bude vypadat po dvou-třech letech intenzivního ježdění v terénu...

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744