TEST: Specialized Diverge Expert

Na první pohled sice tenhle bike vypadá jako silniční kolo, ale zdání klame. Dropbar řídítka v tomto případě neznamenají, že jde o silničku, ale tak zvaný štěrkolet...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Specialized Diverge Expert

Tento týden jste se na stránkách MTBS mohli setkat s pár gravelbiky a dnes tedy zakončíme jak jinak než testem jednoho z nich, a to posledního přírůstku od firmy Specialized, na téma odpružených štěrkoletů.

Specialized patří mezi prémiové značky, které přicházejí téměř každý rok s něčím inovativním, co se u jiných značek jen tak nevidí. Příznivci silničních kol mají u této značky v poslední době docela žně, protože je Specialized zásobuje hodně zajímavými novinkami, počínaje novým Tarmacem přes populární Roubaix až po dnes testovaný Diverge.

Diverge, jakkoliv by se to mohlo zdát, není jen "zdrsněnou" verzí zmiňovaného modelu Roubaix. Jde o naprosto svébytný model, který se výrazně od Roubaixu liší, a to nejenom v použitých komponentech, ale především v konstrukci a geometrii rámu.

Diverge ve verzi Expert je nejvyšším modelem, který Specialized dnes nabízí. Jde o karbonové provedení z dostupnějšího materiálu označeného jako FACT 9r. A pokud bychom se měli držet paralely s modelem Roubaix, tak musíme zmínit zejména specifické přední odpružení Future Shock integrované do hlavové trubky. To zajišťuje komfortní přední odpružení kokpitu bez toho, aby se při propružení měnila geometrie rámu.

Hlavní je u tohoto kola ale specifická geometrie. Ta je totiž postavena pro výrazně vyšší pohodlí jezdce, to znamená, že zde nalezneme jednak výrazne vyšší stack, než bývá zvykem u běžných silniček, a naopak o pár milimetrů kratší reach. Laicky řečeno je zde kratší a vyšší úchop řídítek, a to i díky nižší pozici klik. Také celkový rozvor kola je o poznání delší, což má za následek klidnější projev biku v terénu.

Tvary trubek, vnitřní vedení i kontrast macaté spodní rámovky se subtilní zadní stavbou a u středu zploštěnou sedlovou trubkou staví rovněž na zkušenostech z modelu Roubaix, nicméně rozdílů je zde více než dost. Zadní stavba je zde úplně jiná, a to jak co do funkce, tak co do tvaru. Ukrývá v sobě ale kompletní vnitřkem vedenou kabeláž až k přehazovačce, a ačkoliv by se to v tomto případě nemuselo zdát, umožňuje také montáž přesmykače.

Standardy jako kotoučový flatmount či 12mm pevné osy na obou kolech jsou zde samozřejmostí a potěší i široká škála montážních míst pro košíky, nosiče, blatníky a kdo ví co ještě. Prostě ideální bike na Adventure cestování pro ty, kteří se nechtějí tahat s třináctikilovou ocelovou "ludrou".

Přečteno - 40284x Tagy: testy specialized gravel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  3. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  5. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  6. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 rotik - vloženo: 30.04.2018 v 08:21:16

    Osobne si myslim, ze prave s ohledem na zamereni biku by zde mel byt dvouprevodnik a smyk. U cyklokrosky bych s tim nemel problem.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744