TEST: Specialized Epic 2021 - první dojmy

Tento týden americký Specialized oficiálně představil novou generaci populárního závodního XC fullu Epic a tady jsou první jízdní dojmy z obou jeho variant...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Specialized Epic 2021 - první dojmy

Nový Epic byl poprvé v historii představený od počátku ve dvou variantách. Jednak jako nekompromisně závodní bike, jednak jako rychlý, lehký trailbike schopný ale klidně absolvovat jak XC, tak bikový maraton nebo etapák. Nebudu zde opakovat všechny rozdíly mezi těmito dvěma koly, pokud chcete, všechny podrobnosti najdete zde:

Specialized Epic 2021 - evoluce rychlosti

Testovaná dvojka

Z poměrně široké škály modelů, které Specialized nabízí, jsme pro test získali model Expert. Tedy vlastně dva Experty. Pro optimální porovnání vlastností samozřejmě ve stejné velikosti, a to té největší XL. Na mých 189 cm bych se zřejmě dokázal poskládat i na eLko, ale po krátkém studiu sizingu geometrií jsem musel konstatovat, že jednoznačně pro mé proporce odpovídá právě XLku.

Co je to Expert co se výbavy týká? Je to první model s karbonovými koly a kompletním Brainem (včetně vidlice), který nestojí bambilion a je poměrně slušně osazený. Co to znamená "slušně"? To znamená, že jde o vstupní Sram specifikaci, která v podstatě kombinuje X01 a GX. Výrazněji se výbava liší snad jen v brzdách, když na evu najdete čtyřpískový model G2, zatímco na závodní verzi odlehčené dvoupístky Level.

Odpružení jsem v detailu rozebíral ve výše uvedeném článku, takže jen telegraficky; na Evu robustnější SID Select+ se zdvihem 120 mm, vnitřními nohami o průměru 35 mm. V druhém případě pak najdete odlehčenou SID SL s Brainem a zdvihem rovných 100 mm.

Ohledně tlumiče je situace podobná. Jiný zdvih zadní stavby tady ale obstarává i jinak navržené přepákování tlumiče. V závodní verzi najdete Brain provedení Rock Shox SID SL kontrolující 100 mm zdvihu. EVO pak nabídne SID Luxe Select+ Rx XC Tune dávající rámu 120 mm.

Na obou testovacích kolech pak byl osazený základní set zapetených karbonových kol Roval Control s vnitřní šířkou ráfků 25 mm zapletený do DT Swiss 350 nábojů.

Zbytek komponentů je bohužel komplet v hliníkovém provedení. U Specialized tuhle věc chápu, protože mají nějak nastavené úrovně výbavy pro jednotlivé modely, ale obecně musím říct, že v rámci této cenové kategorie bych tedy čekal víc a to samé platí i o nejlevnější verzi jinak skvělého sedla Power Sport s ocelovými ližinami. Co naplat, chceš Spešla, tak tady je jeho nabídka. Nevyhovuje? Tak jdi jinam, nebo si s prodejcem dohodni výměnu nevyhovujících komponentů. Řešení existují...

Tak a teď ještě dvě nezbytné hodnoty, na které asi netrpělivě čekáte. Hmotnosti XLkových testovacích kol. Tady jsou: 11,1 kg, resp. 11,66 kg, samozřejmě že těžší je verze EVO. Pro spekulanty pak doplním ještě dva další údaje, abyste měli s čím porovnávat. Zvážili jsme totiž ještě také vyšší verzi závodního Epicu PRO ve velikosti M, která měla 10,14 kg, a také zelený topmodel S-Works EVO s kompletním elektronickým AXS včetně sedlovky, který vážil také v eMku 10,76 kg.

Pokračovat na: První jízdní dojmy

Seznam stránek článku:

  1. TEST: Specialized Epic 2021 - první dojmy
  2. První jízdní dojmy
  3. Závěrem
Přečteno - 40914x Tagy: testy specialized tech2021
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
  3. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  6. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Honza S. - vloženo: 26.06.2020 v 13:31:57

    Já si nemůžu pomoci, ale na těch fotkách celého kola z boku to vypadá jak 26". :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744