Trek Fuel EX 9.9 29 Project One

Dnes se podíváme na jedno neobyčejné kolo, o kterém však Trek rozhodl, že nabídne všem ve speciálním režimu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Trek Fuel EX 9.9 29 Project One

Trek Fuel EX patří vpravdě mezi nejuniverzálnější biky této americké značky. Není to sice ani XC, ani enduro bike, ale kombinace 130mm zdvihu a devětadvacetipalcových kol ho předurčují zvládnout i poměrně náročné tratě, a přitom díky rozumné váze dokáže hodně rychle svištět i na celodenních vyjížďkách.

Americký Trek je známý tím, že kromě spousty modelů a rozličných výbav dokáže se vzrůstající cenou dávkovat emoce také díky použití lepších materiálů rámu a v neposlední řadě i custom barevných designů. Zákaznické stavby pak "balí" do škatulky s názvem Project One a tady se na chvilku zastavíme.

Princip konceptu Project One je jednoduchý; nabídnout zákazníkovi jak speciální barevný design rámu, tak volitelné osazení, které je vždy na výběr z několika variant pasujících přesně k danému modelu. Na tom není nic až tak zvláštního, protože tento model custom úprav vybraných modelů Trek nabízí již mnoho let. Zajímavé je konkrétně u tohoto biku (a u pár dalších z letošní kolekce), že Trek vybral několik specifických Project One designů a nabízí je jakoby sériově svým zákazníkům.

V tomto případě jde o custom osazený model Fuel EX 9.9, což znamená, že bike je postavený na nejvyšším karbonovém rámu s komplet Fox odpružením a Sram Eagle dvanáctkovou sadou. Project One design, který je zde použit, patří přitom k těm nejdražším, protože využívá kombinace celkem čtyř barev.

Co se týká konstrukce rámu, tak je potřeba říct, že jelikož jde o provedení 9.9, je rám komplet karbonový, a to včetně spodních řetězových vzpěr zadní stavby. Ta je přitom klasicky trekovská, to znamená, že jde o přepákovaný jednočep ABP s integrovanou osou kola do zadního čepu a plavmo uloženým tlumičem.

Rám navíc díky excentrické vložce umístěné ve vahadle umožňuje mírně měnit výšku středu i geometrii kola prostým otočením zmiňovaného alu elementu. Samozřejmostí od této poslední generace, která byla představena před dvěma roky, je použití širších Boost os na obou kolech a s nimi spojené osazení širších ráfků.

Přečteno - 16207x Tagy: 29 trek project one
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  2. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  3. DoplňkyTrek přichází s novými SPD pedály
    Trek přichází s novými SPD pedály
  4. TechnikaFotogalerie: Trek Procaliber 8
    Fotogalerie: Trek Procaliber 8
  5. Testy - RecenzeTEST: Trek Procaliber 8
    TEST: Trek Procaliber 8
  6. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Pijer - vloženo: 19.01.2018 v 13:06:34

    V poslední větě je odkaz na stránky výrobce Trek, ale ve skutečnosti je to přesměrování na stránky Specialized ;-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744