UCI zastavuje olympijskou kvalifikaci kvůli Covid-19

Mezinárodní cyklistická asociace oznámila aktuální opatření v souvislosti s šířením koronaviru...

Autor: Petr Bureš
UCI zastavuje olympijskou kvalifikaci kvůli Covid-19

Žádost o zrušení akcí

Dříve UCI oznámila, že nechce rušit žádné akce a rozhodnutí nechává čistě na jednotlivých organizátorech. Nyní ale UCI obrací s tím, že vysloveně žádá pořadatele o zrušení všech akcí zapsaných v mezinárodním kalendáři UCI na územích, které WHO eviduje jako nejohroženější. Mezi země "na seznamu" zatím patří sice pouze Čína, Írán, Itálie a Jižní Korea, ale ve světle nejnovějších dramaticky rostoucích čísel nakažených se očekává brzské rozšíření tohoto seznamu o další evropské státy.

Pozastavení klasifikací

Kromě žádosti o zrušení závodů v nejvíce rizikových oblastech UCI pozastavuje od 15. března do minimálně 3. dubna veškerou klasifikaci, a to celosvětově v rámci všech cyklistických disciplín. Hlavním důvodem tohoto opatření je zajištění spravedlivých podmínek pro všechny závodníky tak, aby nedošlo k diskriminaci sportovců z ohrožených oblastí. UCI ranking bude tedy zmražený prozatím do 3. dubna, poté se rozhodne podle aktuální situace o dalším postupu.

Kvalifikace olympijských her uzavřena

Asi nejzásadnější ze všech přijatých opatření je to poslední, týkající se olympijských her. UCI se rozhodla požádat Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní paralympijský výbor o předčasné ukončení kvalifikace pro olympijské hry. Zatímco silniční a dráhové kvalifikace již byly uzavřeny podle plánu dříve, MTB a BMX kvalifikace dosud stále běží. Kvůli nerovným podmínkám pro sportovce by však nebylo spravedlivé kvalifikaci nechávat otevřenou. UCI se proto rozhodla kvalifikaci pro OH uzavřít zpětně, a to k datu 3. března 2020. Veškeré body připsané závodníkům po tomto datu budou škrtnuty.

"Mezinárodní situace spojená s koronavirem a šířením nemoci Covid-19 v posledních dnech velice rychle akceleruje především v Evropě. Jednotlivé státy přijímají drastická opatření týkající se všech a to má dopad pochopitelně na veškeré sportovní disciplíny, cyklistiku nevyjímaje. Vzhledem k tomu, že se situace mění každým dnem, bylo zapotřebí co nejdříve vyjasnit mnoho otázek a přijmout sice nepopulární, ale jasná opatření, aby měli všichni závodníci spravedlivé podmínky směrem k hlavní sportovní události letošního roku, kterou jsou stále, i přes přibývající obavy, olympijské hry. Výzvy, kterým čelíme ve světle současné situace, vyžadují, aby všichni členové cyklistické rodiny a olympijského hnutí byli inovativní, silní a jednotní," komentuje současnou situaci prezident UCI David Lappartient.

 

UCI Press Release (oficiální anglická verze)

Based on the assessment made by the World Health Organisation (WHO) of the current situation related to the COVID-19 epidemic, and the restrictive measures taken by a number of countries within Europe and beyond prohibiting, in particular, gatherings and movement of people, the Union Cycliste Internationale (UCI) today announces a series of decisive measures with the aim of ensuring the maximum protection of health of all those involved in cycling events and sporting equity between participants.

Not wishing to contribute to the spread of the virus and with the aim of ensuring sporting equity in its competitions, the UCI, after several crisis meetings held at the end of last week and over the weekend, has taken the following measures:
The safety of athletes being a priority mission of the UCI, organisers are expressly requested to cancel any cycling event on the UCI International Calendar in territories identified at risk by the WHO;

Suspension of all classifications for all events on the UCI International Calendar, across all disciplines, from 15 March 2020 and until further notice but at least until 3 April 2020. By freezing the points during the period indicated, the UCI is preserving sporting equity for the athletes;

With regard to the qualification procedure for the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games, which has been completed for road, track and para-cycling track but is still ongoing for mountain bike, BMX Racing, BMX Freestyle and para-cycling road, the UCI has taken the decision to ask respectively to the International Olympic Committee (IOC) and International Paralympic Committee (IPC) that the qualification period is stopped retroactively as of 3 March 2020. Here again, with this strong decision, the UCI ensures sporting equity when it comes to the awarding of Olympic quotas.

These important decisions are guided by the desire of cycling’s world governing body to ensure, as far as possible, the health security of cyclists, teams, organisers, partners, media and all concerned people, including the public, as well as fair competitions for athletes and their teams (commercial, and national in the case of the Olympic Games). Concerning the UCI International Calendar, the UCI has registered to date over one hundred postponement and cancellation requests, and the list is growing daily. For when it comes to professional road cycling, the UCI consulted with the bodies representing the organisers (AIOCC), teams (AIGCP) and riders (CPA).

Přečteno - 5046x Tagy: oh olympijské hry uci coronavir
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: MTB Test Event Paříž 2023 - závod
    Fotogalerie: MTB Test Event Paříž 2023 - závod
  2. Olympijské hryOlympijský okruh otestován, náramně sedí domácím. Cink i Čábelická jeli tréninkově
    Olympijský okruh otestován, náramně sedí domácím. Cink i Čábelická jeli tréninkově
  3. ZávodyFotogalerie: OH Paris 2024 - MTB Test Event
    Fotogalerie: OH Paris 2024 - MTB Test Event
  4. Olympijské hryJaký je olympijský okruh v Paříži? Je lehčí než ten v Tokiu, shodují se Češi...
    Jaký je olympijský okruh v Paříži? Je lehčí než ten v Tokiu, shodují se Češi...
  5. Olympijské hryDnes se bikeři seznámí s novým OH okruhem v Paříži, postaven jen kopci z odpadků
    Dnes se bikeři seznámí s novým OH okruhem v Paříži, postaven jen kopci z odpadků
  6. OstatníDoutníček v Paříži a hurá na biky. Peter Sagan se rozloučil s Tour de France
    Doutníček v Paříži a hurá na biky. Peter Sagan se rozloučil s Tour de France

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 petan - vloženo: 17.03.2020 v 18:04:10

    odpověď na jan.strakos — #1 Olympiáda to vypadá, že zatím v ohrožení není. Zaprvé je ještě za relativně dlouhou dobu, za druhé Japonsko bude mezi prvními zeměmi po Číně, které epidemii zkrotí, zatřetí vyhodit takovejch peněz co olympiáda pořadatele a především daný stát stojí, by znamenalo opravdu velkej průser, kterej si nikdo nebude chtít vzít na triko.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 trance28 - vloženo: 16.03.2020 v 22:11:26

    odpověď na jan.strakos — #1 jako by to nebylo jedno... Olympiada...

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 jan.strakos - vloženo: 16.03.2020 v 15:45:19

    No tak ona i Olympiáda je v ohrožení, ale zatím to nikdo neřekl nahlas.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #2
    2. na tento komentář reaguje petan — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744