Vrchařská koruna Valašska: výzva nejen pro místní

Soutěž zamýšlená původně jako zpestření letní sezony jen pro pár přátel si vloni našla nemálo příznivců z širokých řad cyklistů. A ti už netrpělivě vyhlížejí její nový ročník.

Autor: Press news
Vrchařská koruna Valašska: výzva nejen pro místní

Vrchařská koruna Valašska (VKV) se zrodila před rokem a půl v hlavě amatérského, avšak nadšeného cyklisty ze Vsetína Adama Hlocha. Ten se cyklistice, ať už silniční či terénní, amatérsky věnuje řadu let a na svém jednostopém oři brázdil stezky a trasy spousty evropských zemí. Jednoho dne na podzim 2012 přemítal, jaké výzvy si stanoví pro rok 2013. A právě v tu chvíli se v jeho hlavě začala rodit myšlenka VKV.

„Hledal jsem způsob, jak přinutit sám sebe, abych si vybíral terény s co největším převýšením a zároveň navštívil místa, kde jsem ještě nebyl. Valašsko mám rád, je to můj domov, ale je ještě hodně lokalit, kde jsem nebyl a které určitě stojí za to vidět a navštívit,“ vzpomíná Adam Hloch. Rozevřel proto mapu a vytyčil dvacet vrcholů po celém Valašsku, které se rozhodl zdolat. Se svým nápadem se svěřil i kamarádům, ti svým dalším kamarádům a ti dalším. Z původně komorní myšlenky se rázem začala rozvíjet akce, o níž jevily zájem desítky bikerů. I proto Adam spustil webovou prezentaci na sociální síti facebook, kde zájemci mohou zjistit všechna podstatná fakta.

Premiérový ročník VKV se rozjel 1. května 2013. Právě v tento den mohli bikeři začít zdolávat vrcholy do celkového hodnocení soutěže. Pokud se chtěli stát držiteli VKV, museli 20 vrcholů rozmístěných po celém Valašsku, ale i za jeho hranicemi, zvládnout nejpozději do 30. listopadu.

Vítěz na sebe nenechal dlouho čekat. Už po 22 dnech se podařilo zdolat celou VKV Martinu Fohlerovi ze Vsetína. A postupně přibývali další. Celkem premiérový ročník kompletně absolvovalo 21 cyklistů, přičemž mezi nejmladším a nejstarším byl rozdíl rovných padesáti let. „Tento počet mě potěšil. Vždyť jsme vše včetně propagace řešili za pochodu a lidé se tak o VKV dozvídali až v době, kdy už soutěž běžela. Velkou radost mám i z toho, že mezi držiteli VKV nejsou jen nadšenci z Valašska, ale například i z Prchalova u Příbora či dokonce z poměrně dalekého Třince,“ říká Adam Hloch.

 

Druhý ročník v novém hávu

Pozitivní ohlas na premiérový ročník jej přiměl pořádně zapracovat na tom nadcházejícím. Protože práce je nad hlavu, uvítal fakt, že do organizace se intenzivně zapojili i další amatérští cyklističtí nadšenci - Adamův bratr Ondřej a Michal Horský. Tento tým připravil pro ročník 2014 řadu novinek a zpestření.

Počet vrcholů zůstane sice na čísle dvacet, většina z nich se však oproti loňsku obmění. Ke změně dochází i v časovém období. Zdolávat vrcholy se letos bude od 1. dubna do 30. listopadu. Stejná zůstává forma prokazování úspěšných výjezdů, která je založená na důvěře.

„Účastníci se na každém vrcholu musí vyfotit. Jakmile zkompletují celou sérii VKV, dokumentaci zašlou na e-mailovou adresu info@vkv-bike.cz. Kdo bude nejrychlejší, vyhrává,“ přibližuje člen organizačního týmu Ondřej Hloch s tím, že další pravidla určená nejsou. Bikeři si tedy mohou sami vybrat, kudy se na vrcholy vydají i kolik jich zdolají během jediné vyjížďky.  K lepší orientaci jim má pomoci i připravovaný průvodce, který bude obsahovat základní informace o každém vrcholu, fotografie, GPS souřadnice a také tip na trasu, kterou mohou vrchol zdolat.

Benevolentní pravidla sice mohou být snadno manipulovatelná - například tím, že někteří jezdci budou zlehčovat trasy využitím motorové dopravy, přesto je organizátoři zpřísňovat či kontrolovat nehodlají. „Pokud někomu bude stát za to podvádět, je to čistě o jeho svědomí. VKV je především o masovosti a tom, aby lidé jezdili na kole a poznávali krásy Valašska. Výsledky by vždy měly být až na druhém místě. V tomto smyslu se plně ztotožňujeme s olympijskou myšlenkou Pierra de Coubertina: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ vysvětluje další z organizátorů Michal Horský.

Celá myšlenka VKV nezaujala pouze amatérské bikery, ale i ty vrcholové. A že se jich na Valašsku narodilo a žije pěkná řádka. Právě díky jejich vstřícnosti se účastníci letošního ročníku mohou těšit z faktu, že patronát nad akcí převzali čeští reprezentanti v cross country na horských kolech Tereza Huříková z Valašského Meziříčí, Barbora Machulková ze Vsetína a Tomáš Paprstka z Jablůnky. A již nyní můžeme odtajnit, že jejich patronát nebude pouze formální, nýbrž se do VKV zapojí aktivně. Jak? Dozvíte se průběžně z dalších zpráv...

Pro aktuální informace sledujte facebookovou stránku Vrchařské koruny Valašska a v současně době vyvíjené webové stránky www.vkv-bike.cz. Vězte, že se máte nač těšit.

 

Přehled vrcholů VKV 2014

  • Bludný
  • Búřov
  • Cáb
  • Čubův kopec
  • Doubrava
  • Hostýn
  • Kelčský Javorník
  • Kohútka
  • Královec
  • Miloňová
  • Nivka
  • Ploština
  • Radhošť
  • Soláň
  • Súkenická
  • Svinec
  • Vartovna
  • Velký (Veřovický) Javorník
  • Vrchhůra
  • Ztracenec

 

Foto: Marian Anděl, Tomáš Gladiš

Přečteno - 8027x Tagy: valašsko bike resort valachy
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PozvánkyVrchařská koruna Valašska jde do 3. ročníku
    Vrchařská koruna Valašska jde do 3. ročníku
  2. PozvánkyBikeři mají další singly: Bike Aréna Vsetín je v provozu
    Bikeři mají další singly: Bike Aréna Vsetín je v provozu
  3. PozvánkyVrchařská koruna Valašska 2014 startuje!
    Vrchařská koruna Valašska 2014 startuje!
  4. OstatníMoravská celoodpružená rehabilitace II.
    Moravská celoodpružená rehabilitace II.
  5. OstatníMoravská celoodpružená rehabilitace I. - Radhošť
    Moravská celoodpružená rehabilitace I. - Radhošť
  6. OstatníNa jaře přivítá bikery nová Bike Arena Vsetín plná singltrailů
    Na jaře přivítá bikery nová Bike Arena Vsetín plná singltrailů

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744