Olympioniky oblékne Alpine Pro

Alpine ProČeský olympijský výbor dnes představil svého nového partnera co se oblečení reprezentantů týče.
V dalším čtyřletém cyklu bude naše olympioniky oblékat česká firma Alpine Pro. Ta po šestnácti letech nahradí Adidas, který odmítl prodloužit smlouvu. Podle nové smlouvy Alpine Pro dodá volnočasové, reprezentační i tréninkové vybavení pro zimní Olympiádu v kanadském Vancouveru 2010 a pro letní hry v Londýně 2012. To se samozřejmě bude týkat i našich cyklistů. Ostatně mezi bikery tato firma není žádným nováčkem. Podporuje totiž například Českou reprezentaci MTB, Terezu Huříkovou a tým České spořitelny MTB, tým Spinning MB Alpine Pro a je partnerem seriálu Kolo pro život.

04.02.2009 - Závody - Michal Červený

Vintage Cannondale web pro pamětníky

Firma Cannondale, která se díky novému majiteli v minulém roce lehce transformovala rozhodně nechce zapomenout na svou minulost. Ba právě naopak. Jelikož je její historie vskutku bohatá a archivy plné různých materiálů, snaží se je, alespoň částečně zpřístupnit veřejnosti. Pro tento účel vytvořila speciální stránku www.vintagecannondale.com na které naleznete nejenom všechny katalogy ke stažení od sedmdesátých let, ale také fotky zajímavých prototypů a plno dalšího. Pokud jste tedy fandy této značky, pak si můžete zavzpomínat na časy, kdy to všechno začínalo.

04.02.2009 - Technika - Petr Bureš

Katarina Tóthová na Pinkbike

Momentálně nejlepší z českých žen, které brázdí sjezdové tratě, Kataríně Tóthové dnes vyšel článek s jejím profilem na americkém Pinkbiku. Pokud tedy umíte anglicky a chcete se o Kataríně něco dozvědět, pak si nenechte ujít článek : Katarina Tothova is at bat! Najdete v něm spoustu fotek i krátké video z loňské sezóny.

04.02.2009 - Závody - Petr Bureš

On-line přihlášky na Malevil Cup

Do Malevil Cupu 2009 už zbývá necelých 100 dnů! Jubilejní desátý ročník maratonu v Lužických horách se základnou na ranči Malevil je i letos součástí Českého poháru v maratonu, seriálu MarathonMan Europe a rovněž i seriálu iVelo Bike Marathon Série.
Od víkendu je v provozu i on-line registrace na www.paklisport.cz, až do 30.4. utratíte za startovné 590 Kč, potom bude pouze jedna možnost, a to 8.5. přímo na místě za 750 Kč. Na start 102km nebo 62km se pak můžete postavit v sobotu 9.5.
Na programu jsou novinky, zejména pak v pátek, kdy je v plánu bohatý program v podobě Hill sprintu, orientačního závodu, či závodu dětí. Sledujte www.paklisport.cz.

04.02.2009 - Závody - Jan Němec

Pořiďte start na MTB Challenge levněji

Přihlášky na letošní etapový závod Glacensis MTB Challenge, vedoucí po česko-polské hranici, jsou nyní až do konce února za nejnižší cenu. Maximální počet účastníků je 600 a rychle místa ubývají.
Letošní rok je start v Čechách v Náchodě. Závodníci sice neujedou tolik kilometrů jako v Austrálii, ale převýšení bude o něco málo větší :-). Nejnižší startovné činí 7200 Kč, v ceně je započítáno i spaní ve školách a jídlo. Ano, není to nezanedbatelná částka, ale je to méně než zájezd s kolem na týden s polopenzí. A tady organizátoři garantují, že na tomto "zájezdu" si jen tak neodpočinete, ale zážitků budete mít hromady.

Více informací na www.mtbchallenge.com

03.02.2009 - Závody - Jan Němec

Peraud opouští Orbeu

Francouzský biker Jean-Christophe Peraud mění dres.
Majiteli stříbrné olympijské medaile z Pekingu vypršela s koncem roku 2008 smlouva a Orbea odmítla její prodloužení, protože chce ještě více podporovat týmovou jedničku Juliena Absalona. Jedenatřicetiletý biker z Toulouse tak odchází do rok starého španělského týmu Massi, jehož hlavní hvězdou je úřadující mistryně světa v cross country Marga Fullana. Oba budou v nadcházející sezoně sedlat hardtaily s karbonovým rámem Massi Pro Super Light vyrobeným v limitované eidci speciálně pro olympijský závod v Pekingu.

03.02.2009 - Závody - Michal Červený

Craig zůstává věrný Giantu

Biker Adam Craig prodloužil svou smlouvu s firmou Giant o další rok.
Sedmadvacetiletý Američan, kterého měli čeští fanoušci mountainbikingu možnost vidět na loňských Pražských shodech, bude už sedmý rok věrný Giantu, kde se podílí na vývoji a testovnání nových produktů a technologií. Úřadující šampion USA se v letošní sezoně zaměří především na Světový pohár a potom na některé závody ve Spojených státech.
Dalším závodníkem, který do mezinárodní formace Giant Global přichází, je Brit Oli Backingsale. Pětinásobný mistr Velké Británie a trojnásobný olympionik chce ve svých 32 letech výrazněji prosadit ve Světovém poháru a zkusit štěstí na mistrovství světa v maratonu v Rakousku.
Třetím členem Gian Global je australský fourcrossař a sjezdař Jared Rando.

03.02.2009 - Závody - Michal Červený

Evropský DH šampionát je online

Od pořadatelů letošního Mistrovství Evropy ve sjezdu jsme dostali první informaci o tom kde a jak se šampionát pojede. Vězte tedy, že sjezd v rámci letošního ME se pojede v Kranjske Goře 12.-14. června 2009, což je týden před světovým pohárem v Mariboru. Kompletní info včetně možnosti online registrace pro kategorie Masters najdete na : www.dhvitranc.eu

02.02.2009 - Závody - Petr Bureš

Štybar obhájil stříbro

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar na mistrovství světa v cyklokrosu obhájil stříbrnou medaili!
Nejlepší český cyklokrosař nestačil jen na dnes suverénního Belgičana Nielse Alberta, který vedl od druhého kola a s bezpečným náskokem si v Hoogerheide dojel pro svůj první titul mistra světa v elitní kategorii. Bronz vybojoval další Belgičan Sven Nijs.
"Niels nám odjel a ačkoliv jsem jel na maximum, nedokázal jsem ho dojet..." řekl po závodě Zdeněk.
Další čeští závodníci se do elitní desítky neprobojovali. Petr Dlask dojel 17., Kamil Ausbuher 18., Radomír Šimůnek 26., Martin Zlámalík 50. a Martin Bína závod nedokončil.

Výsledky:
1. Niels Albert (BEL) 1:02:24 hod.
2. ZDENĚK ŠTYBAR - 0:22 min
3. Sven Nijs (BEL) - 0:38
4. Bart Wellens (BEL) - 1:10
5. Francis Mouray (FRA) -1:23
17. PETR DLASK -1:51
18. KAMIL AUSBUHER -1:51
26. RADOMÍR ŠIMŮNEK -2:45
50. MARTIN ZLÁMALÍK -5:19

01.02.2009 - Závody - Michal Červený

Marianne Vos se vrátila na trůn

Závod žen byl prvním dramatickým představením v dosavadním průběhu šedesátého mistrovství světa v cyklokrosu. Favoritek na duhový trikot bylo hodně a do posledních metrů nebylo jisté která ze tříčlenné skupiny bude mít nejvíce sil. Nakonec to byla domácí cyklistka Marianne Vos, která vypálila rybník sebevědomé - loňské mistryni světa Němce Hance Kupfernagel a Američance Katie Compton.

Českým barvám se opět nedařilo. Ze dvou reprezentantek dojela pouze jedna, Jana Kyptová na 32. místě. Pavla Havlíková neměla svůj den, nejen že se vysněné desítce během závodu nepřiblížila, ale dvě kola před cílem zlomila rám a ze závodu odstoupila.

Výsledky:
1. Marianne Vos (NED) 0:42:39 hod.
2. Hanka Kupfernagel (GER) -0:01 min
3. Katie Compton (USA) -0:02
4. Sanne Van Paassen (NED) -0:29
5. Caroline Mani (FRA) -0:29
32. JANA KYPTOVÁ -5:43

01.02.2009 - Závody - Jan Němec

Kategorii U23 ovládli Němci

Druhá zlatá medaile patří Německu.
Stejně jako při dopoledním závodě i odpoledne se prosadil největší favorit. V kategorii do 23 let jím byl Němec Philipp Walsleben. I stříbrná medaile putuje do stejné země. Tu získal ve spurtu Christoph Pfingsten, když porazil Pawla Szczepaniaka z Polska. Českým třiadvacítkářům se nedařilo. Ondřej Bambula sice dobře odstartoval a první dvě kola se pohyboval na čele, pak se ale začal propadat a cílem projel až na 37. místě. Nejlepším z našich byl Jiří Polnický, který skončil 21. Lukáš Příhoda dojel 44.

31.01.2009 - Závody - Michal Červený

Juniorská sada medailí rozdána

První medaile šedesátého mistrovství světa v cyklokrosu jsou rozdány, domácí Nizozemci se mohou radovat hned ze dvou nejcennějších - 1. Tijmen Eising, 2. Corne Van Kessel a Francouzi z bronzu - 3. Alexandre Billon. Česká republika vyšla naprázdno, nicméně bojovný výkon Jana Nesvadby se zaslouží velkou pochvalu, skončil sedmý se ztrátou pouhých 26ti vteřin.

Bylo by velkým překvapením, kdyby Nizozemec Eising nevyhrál, své představení započal ihned po startu, kdy si začal budovat náskok a osamocen přijel do cíle. O dvou zbývajících medailích se rozhodovalo v hromadném spurtu, ze kterého nejlépe vyšli zmínění dva junioři. V balíku byl i sedmý Nesvadba: "Jsem hodně spokojenej, víc už jsem udělat nemohl."

Výsledky:
1. Tijmen Eising (NIZ) 0:40:06 hod.
2. Corne Van Kessel (NIZ) - 0:25 min
3. Alexandre Billon (FRA) - 0:25
4. Wietse Bosman (BEL) - 0:25
5. Lars Van Der Haar (NIZ) - 0:25
7. JAN NESVADBA -0:26
15. MATĚJ LASÁK- 0:44
25. MICHAEL BOROŠ - 1:29
26. RADEK POLNICKÝ- 1:29
33. TOMÁŠ PAPRSTKA- 2:00

31.01.2009 - Závody - Jan Němec

UCI rozhodla: SP CX 2009 v Plzni bude!


Dnes Světová cyklistická unie - UCI zveřejnila kalendář světového poháru cyklokrosařů na příští sezónu a čeští fanoušci se mouhou radovat!

Začátek a konec sezóny se totiž odehraje na domácích tratích! O světovém šampionátu v Táboře (30.-31.1. 2010) se ví již dlouho, ale o tom, že druhý závod světového poháru zavítá do Plzně, je velmi čerstvá novinka. Obávané Las Vegas, které Plzni konkurovalo se nakonec konat nebude a celý seriál se jako tradičně odehraje v Evropě.

Zapište si tedy do svých kalendářů datum 18.10. Plzeň - 2. závod SP cyklokros.

30.01.2009 - Závody - Jan Němec

Cyklokrosové MS 2012 dostala Belgie

Mezinárodní cyklistická unie dnes rozhodla o pořadateli cyklokrosového mistrovství světa v roce 2012.
Po pěti letech se světový šampionát vrátí do Belgie a to konkrétně do města Koksijde, kde se pravidelně jezdí závody světového poháru a mistrovství světa s tu konalo už v roce 1994. Příští rok uvidíme nejdůležitější závod cyklokrosové sezóny u nás v Táboře, v roce 2011 se pak pojede v německém Sankt Wendelu.

29.01.2009 - Závody - Michal Červený

Scott Genius LTD bikem roku

Letošní žhavá novinka od Scottu, model Genius LTD, získal další významné ocenění.
Bike s novým 2250 gramů vážícím karbonovým rámem, tlumičem Equalizer2 TC a elegantním designem dostal titul Kolo roku 2009 v anglickém magazínu National Geographic Adventure.

29.01.2009 - Závody - Michal Červený

Klouček a Menger skoleni chřipkou

Chřipková epidemie se bohužel nevyhnula ani reprezentačnímu celku českých cyklokrosařů.
Na víkendový světový šampionát do holandského Hoogerheide neodjela dvojice závodníků do 23 let a sice Lukáš Klouček z týmu Sunweb Projob a David Menger z Budvaru Tábor. Česká republika tak má o jednoho možného kandidáta na medaili méně. Lukáš Klouček patřil při posledním možném startu ve své kategorii mezi žhavé favority.

29.01.2009 - Závody - Michal Červený

Plzeň chce světový pohár

O víkendu se v Hoogerheide rozhodne nejen o nových mistrech světa v cyklokrosu, ale také kde se pojede světový pohár v příští sezoně 2009/2010.
Jedním z kandidátů je i město Plzeň. „Podali jsme oficiální žádost a podnikli všechny nezbytné kroky, abychom „svěťák“ do Plzně přivezli. Šance jsou v tuto chvíli velké, a to zejména díky významné podpoře ze strany města“, sdělil hlavní organizátor Pavel Šticha. Vážnými protikandidáty nadále zůstává americké Las Vegas a italské Treviso, které loni hostilo mistrovský závod. „Od Vánoc jsme neustále ve spojení s hlavním koordinátorem světového poháru Peterem Van den Abeelem a ladíme nezbytné detaily. Světový cyklokros k Plzni patří a my věříme, že jsme udělali maximum proto, abychom ho sem vrátili“, prozradil Jiří Novotný ze Štichova týmu. O všem rozhodne Správní rada Mezinárodní cyklistické federace právě tento víkend a MTBS vás bude o výsledku samozřejmě informovat.

28.01.2009 - Závody - Michal Červený

Šumavský skimaraton se blíží

Pořadatelé ze Ski klubu Šumava zvou běžkaře i cyklisty na Šumavský skimaraton, který se bude konat 21. a 22. února na Kvildě a Modravě.
Závod určitě posílí fyzickou zdatnost a navíc je zde šance bojovat o umístění v soutěži High Point Šumavák 2009, kdy se sčítají časy se zimního závodu a z letního Šumavského bikemaratonu, který se na Zadově pojede 1. srpna 2009. Účast na skimaratonu přislíbil i přední český biker Milan Spěšný z České spořitelny MTB, který letos podstatnou část své zimní přípravy strávil na běžkách.
Více informací najdete na www.skimaraton.cz

27.01.2009 - Závody - Michal Červený

SP CX #9: Vyhrál Nijs, Štybar třetí

Belgičan Sven Nijs ze stáje Landbouwkrediet Colnago dnes podtrhl svou nadvládu ve světovém poháru, když vyhrál i poslední devátý závod v italském Milánu.
Nikdo z favoritů si v průběhu závodu nedokázal vytvořit dostatečný náskok a tak do posledního kola najížděla skupina asi sedmi závodníků, ve které nechyběl ani Zdeněk Štybar (Fidea). Do cílové rovinky pak sice jako první najel Holanďan Lars Boom (Rabobank), ale Nijs předvedl dobré zrychlení a spurt a přes ne příliš vzdorujícího mistra světa se dokázal dostat a zvítězil. Zdeněk Štybar na vedoucí dvojici ztratil dvě vteřiny a patří mu tak bronzová medaile. Čtvrtý dojel Niels Albert (BKCP PowerPlus) a pátý Sven Vanthourenhout (Sunweb Pro job). Petr Dlask (Fidea) dojel 21., Martin Zlámalík (Prodoli) 28. a Vladimír Kyzivát (Johnson Controls AŠ MB) a Radomír Šimůnek (BKCP PowerPlus) závod nedokončili.
V závodě žen zvítězila Holanďanka Daphny van den Brand. Pavla Havlíková (AVB Cycling Team) skončila jedenáctá.

25.01.2009 - Závody - Michal Červený

Světový pohár CX končí v Milánu

Poslední závod světového poháru zítra čeká cyklokrosaře v italském Milánu. Svena Nijse (Landbouwkrediet Colnago) a Hanku Kupfernagel (Itera Stevens) už na prvních místech nemůže nikdo předběhnout. Český šampion Zdeněk Štybar (Fidea Cycling) ale ještě může zaútočit na druhou pozici celkového pořadí. Aktuálně je třetí a na týmového kolegu Barta Wellense ztrácí 20 bodů.
Reprezentační tým je týden před mistrovstvím světa prořídlý - v Itálii se na start postaví Zdeněk Štybar, Radomír Šimůnek (BKCP PowerPlus), Petr Dlask (Fidea), Martin Zlámalík (Prodoli), Vladimír Kyzivát (Johnson Controls) a v závodě žen Pavla Havlíková (AVB Cycling Team).
Závod mužů můžete sledovat živě od 14:55 hod. na Sporza.be

24.01.2009 - Závody - Michal Červený

Stránkování

redakční systém | ISSN 1803-5744