Mistrovství ČR XC 2008

Kulhavý, Havlíková, Cink, Škarnitzlová, Najser, Paprstka, Labáková, Průdková, Rajchart, Drahovzalová a Března. To jsou jména mistrů ČR z Velkých Losin....

Autor: Jan Němec

Jubilejní, patnáctý ročník závodů XC ve Velkých Losinách, tentokrát jako mistrovství České republiky, udělal hlavní organizátor Ivan Vavřík se loučídůstojnou tečku za pořadatelstvím v této bikerské lokalitě pod Pradědem. V českém měřítku něco podobného jako Mont St. Anne nebo Houffalize. Velké Losiny tedy český pohár navštívil naposledy, hlavní organizátor Ivan Vavřík se svým týmem se rozhodl od pořádání v dalších letech odstoupit. Se slzou v oku se na samotný závěr se všemi ze stupňů vítězů rozloučil.

Dvoudenní domácí šampionát nabourala několikrát jen průtrž mračen, nicméně všech dvanáct titulů bylo rozdáno a čerstvým mistrům republiky nic nebrání chlubit se dresem s trikolórou. Sobota patřila těm nejmladším, nejstarším a samozřejmě štafetám. Neděle potom nabídla přehlídku kategorií a nejsledovanějších elitních bikerů. Jediní, kteří si z Losin titul neodvezli, byli muži Open, jejichž závod se pouze započítával do českého poháru. V závěru tak budou mít o jeden závod více než ostatní kategorie.

Žákovské tituly mistrů republiky od soboty tedy patří:
Barbora Průdková (Bike 2000) - mladší žákyně
Jan Rajchart (Author team Stupno) - mladší žáci
Markéta Drahovzalová (Bike club Kutná Hora) - starší žákyně
Jan Března (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.)

Velká favoritka závodu kadetek Karolína Kalašová (Scott Scania Kolín) na šampionátu podlehla své největší soupeřce Dagmar Labákové (Dukla Praha), která zvítězila stylem start - cíl a obhájila tak titul z loňského roku. Obhajoba mistra republiky se podařila i kadetovi Tomáši Paprstkovi (Scott Scania Kolín), který porazil svého týmového kolegu Daniela Veselého a zároveň i nejnebezpečnějšího bikera, který mohl obhajobu pokazit. Dle slov trenéra kolínských cyklistů třímá v Tomáši Paprstkovi stejný talent, jaký odhalil u Jaroslava Kulhavého. Nechme se tedy překvapit, zda-li jméno šestnáctiletého bikera budeme slýchat častěji.

napětí před předávkou štafet

Asi nejkurióznější a nejméně očekávaný titul si vybojoval domácí master Tomáš Najser (Salith - Sumtex). Triatlonista, který ještě ani nedosáhnul třicítky si narychlo sháněl licenci ČSC, aby mohl v domácím závodě startovat. Tu obdržel den před závodem a jistě nepřeháněl, když řekl, že si jede pouze pro titul. Manžel Jitka Škarnitzlová se vrátila na výsluníúspěšné triatletky Renaty Berkové jistě zkalil radost Petru Sulzbacherovi (Rock Machine - Cyklomax), druhému v cíli. Petr byl největším favoritem, vyhrál všechny pohárové závody, ve kterých startoval. Bronzovým mužem kategorie masters se stal Tomáš Veselý (4Ever Cyklobulis Bystřice p. Hostýnem).

Zlatým hřebem sobotního dne byl závod štafet. Každoroční "čachry" manažerů týmů opět nechyběly, a tak startovaly štafety složené z bikerů odlišné týmové příslušnosti. To pravidla dovolují, minimálně dva však musí být ze stejného klubu. Nejšťastnější ruku při skladání měl Jan Slavíček, který ke svým dvěma rychlým koňům - Filipu Eberlovi a Jakubu Frimlovi přidal Šárku Chmurovou z Max Cursoru. Dramatický závod vyhráli, ale těžko předvídat, zda-li by finišman Eberl dostihnul silnou štafetu KC Kooperativa SG Jablonec n.N., kdyby Michal Vlček nepřetrhnul řetěz. Jablonecký tým s Pavlou Havlíkovou, Janem Nesvadbou a zmíněným Vlčkem nakonec závod nedokončil. Stříbro tak heroickou jízdou pro tým dimp Giant vybojoval Jan Škarnitzl, na prvních dvou úsecích figurovali Filip Adel z Budvar týmu Tábor a Honzova sestra Jitka. Scott Scania Kolín, který postavil celkem 4 týmy získal kromě zlata i bronz (Lukáš Sáblík, Jakub Friml a Karolína Kalašová) a bramboru (Tomáš Paprstka, Markéta Sládková a Václav Hlaváč).

Neděle patřila juniorským nadějím a elitě. Favority bylo možné vyjmenovat, ale jen málokdo by si vsadil na 100%. To rozhodně platilo v závodě juniorek. Jana Valešová (Česká spořitelna MTB) si právem dělala choutky na titul, když ve většině závodů svoji největší soupeřku Jitku Škarnitzlovou (dimp Giant) porazila. Tentokrát se karty obrátily a loňské vicemistryni světa se vrátila forma. Janu porazila téměř o čtyři minuty. "To bylo pro Jirku Píšu, ať je mu už líp," řekla v cíli Jitka. /Jiřího Píšu bohužel skolila zákeřná choroba a již dva měsíce je připoután na nemocniční lůžko, pozn. redakce/ "Konečně jsem to zase Ondřej Cinkjá, jsem moc ráda, že se mi to povedlo." Bronzovou medaili získala Markéta Sládková (Scott Scania Kolín).

Velmi těžko bylo tipnout si vítěze juniorů. Adeptů bylo hned několik. Jmenujme například Filipa Adela nebo Jakuba Magnuska. Oběma dvěma i všem ostatním vypálil rybník Ondřej Cink (Author team Stupno), který jak se zdá, dokáže závodit pod velkým tlakem. Na těch nejdůležitějších závodech (ME, MS) totiž vždy své soupeře předčil a titul mu tedy po právu patří. Základy svého vítězství začal stavět ve třetině pětiokruhového závodu, kdy se vzdálil svým soupeřům. Nikterak zásadně, ale na ostatní to stačilo. Filip Adel, se s formou nepotkal, Magnusek měl krvavý pád a oba byli svorně pozadu. Na paty mu nejvíce šlapal jablonecký Jan Nesvadba (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.), ale stačilo to "jen" na stříbro. Třetí cílem projel prvoročák Jakub Friml (Scott Scania Kolín).

Závod žen byl ochuzen o účast obhájkyně titulu Kateřiny Nash (Luna Women's) a také loňské vicemistryně Terezy Huříkové (Česká spořitelna MTB). Katka bojovala o body v zámořském seriálu NMBS a Tereza se připravuje na kanadský double světových pohárů a hlavně na Olympijské hry v italském Livignu. Role favoritky se tak ujala "multicyklistka" Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.). "Za favoritku jsem se před závodem považovala, ale nečekala jsem, že to bude tak jednoduché, mohlo se stát spoustu věcí. Už se mi to stalo několikrát, bylo to spíš takový tajný přání." řekla Pavla potom, co hladce zvítězila stylem start - cíl a druhé Šárce Chmurové nadělila dlouhých šest a půl minuty. "Závod vyšel zcela podle plánu, i když jsem si myslela, že pojedeme ve skupince a budu muset vyvíjet větší aktivitu. Byla jsem po sobotních štafetách zdravě naštvaná, že to musí vyjít." Pavla tak poprvé v kariéře získala titul domácí šampionky. "Nejlíp jsem v elitě byla stříbrná, musím ale uznat, že mi to usnadnila absence Terezy a Katky, ale na to se už nikdo nebude ptát," doplnila. Stupně vítězů zkompletovala bronzová Ilona Bublová.

Pavla Havlíková

I padesátičlenné pole mužů bylo oslabeno o předního bikera, Milana Spěšného (Merida Biking) trápí zdravotní problémy, a tak měl favorit Jaroslav Kulhavý (Michelin Specialized) o jeden problém méně. Naopak další dva se na startu objevily. Prvním byl cyklokrosař Petr Dlask (Fidea), ale jeho se příliš obávat nemusel, "Dlasky" to v létě vždy bral jen tréninkově. Obavu mohl mít spíše z Jana Hrušky (Cyklotrenink.com). "Hanes" jakoby nevěděl, co si se sebou počít, a tak střídá půlmaratony se silnicí a nyní i s cross country.

V sedmiokruhovém závodě na stále sušší a sušší trati, ale nakonec český olympionik přece jen dominoval. Jan Hruška mu práci při obhajobě titulu ulehčil proražením pláště a ze závodu odstoupil. Ostatní bikeři na "Járu" v neděli zkrátka neměli. Hned v prvním okruhu si vybudoval mírný náskok. "Nebylo to ode mě moc chytré, nejelo se mi moc dobře. Měl jsem raději jet s Floutkem /Jiří Friedl, pozn. redakce/," řekl Kulhavý. V polovině Jaroslav Kulhavýzávodu to už už vypadalo, že Jiří Friedl (Merida Biking) Jaroslava dostihne, ale nestalo se. "Najednou se mi to rozjelo a až do cíle to bylo dobrý, pak už jsem si začal věřit," pokračoval Jára. Za to k Friedlovi se přiblížil Jan Škarnitzl (dimp Giant). Dokonce to i vypadalo, že "Škárna" převezme stříbrnou pozici, ale nedopadlo to tak. "Dvě kola před cílem jsme jeli spolu, ale já si pořád říkal, že je to moje šance. Když jsem Škarnu odstřídal, zkusil jsem mu cuknout a ono to vyšlo," sdělil Jiří Friedl, který se na závod připravoval 3 týdny v Livignu. "Jára je letos ve vynikající formě, takže zklamaný ze stříbra nejsem ani trošinku." Ani Jan Škarnitzl nebyl z bronzu, který po roce obhájil, smutný. "Na medaili jsem se cítil, ale nevěděl jsem na jakou. Věděl jsem, že na Járu nemám, ale o zbylých dvou se mohlo rozhodnout mezi Eberlíkem, Floutkem, Boudným nebo Vokrouhlíkem. Jsem rád, že jsem to jedno místo urval já. Škoda toho okamžiku, kdy jsem lehce zasukoval řetěz a Floutek mi zrovna cuknul; už jsem neměl šanci ho chytit, byl dobře připravenej."

Nesympatické čtvrté místo obhájil i Václav Hlaváč (Scott Scania Kolín), z pátého místa vyřadilo Pavla Boudného ozývající se zranění ruky, na tomto místě jej vystřídal skvěle jedoucí Tomáš Trunschka (Česká spořitelna MTB).

Po fourcrossových mistrech republiky tedy známe i ty cross countryové, příští týden se na Klínovci rozhodne o sjezdových šampionech a za 14 dnů v Beskydech o maratonských. Cross country pohár má nyní dlouhou pauzu, finále se odehraje až 6.9. v Kuřimi.

Kompletní přehled výsledků naleznete ZDE.

VELKÉ LOSINY VE VZPOMÍNKÁCH IVANA VAVŘÍKA A JAROSLAVA ONDRÁČKA

  • Patnáctý ročník závodů cross country, ten první v roce 1994 ale ještě nebyl v seriálu českého poháru
  • První ročník, kdy ještě nebyl plot kolem rybníka se pstruhy, to do něj jeden biker napálil
  • Prvním vítězem českého poháru byl Jan Slavíček, který sem jezdí každý rok, letos dokonce opět závodil v kategorii Masters a skončil šestý
  • Losiny jsou jediným místem, kam se pohár každoročně vracel dlouhých 13 let
  • V Losinách býval "plnej barák", sotva se tu dalo projít, myslím, že bývaly nejpopulárnější jak mezi závodníky, tak mezi diváky. Ale to bylo před maratonským boomem
  • Losiny byly prvním místem, kde Katka Hanušová porazila Katku Neumannovou
  • Nejhorší byly roky 1997 (povodně) a 2006 (hvězdicový dojezd ČP půlmaratonu)
  • Nejlepší rok byl 2000 - poslední MČR - byl to zároveň hattrick týmu Rubena Merida
  • Letos tu poprvé a naposledy zvítězil biker z domácího týmu Sulith Sumtex - Tomáš Najser vyhrál kategorii Masters
  • Je dobré odejít na vrcholu, my jsme ale už dávno za vrcholem, nicméně jsme to chtěli dotáhnout do té patnáctky. Nemáme už motivaci, bylo toho hodně a s těmi prvními ročníky se to nedá srovnávat. Český pohár nikam neroste, nevyvíjí se. Chtělo by to nějaké oživení, třeba středoevropský pohár MTB (CR, Polsko, Slovensko), větší propagaci atd...

Foto: Jan Němec

Přečteno - 14449x Tagy: cesky pohar xc
Zapojte se do diskuze

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #14 iknows - vloženo: 21.07.2008 v 19:48:32

    trapas zas tak nee - Mladi sou fakt dobri a budme radi ze jim to tak jede, Bouda uz hold neni takovy prasatko jak driv, skoda... Ze vyhral Najser neni snad prekvapeni, kdo se trochu dyl pohybuje po zavodech, tak vi.
    Jinak Losiny - nejlepsi zavody co si pamatuju.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #13 whoknows - vloženo: 20.07.2008 v 20:02:38

    trapas - Chm... Kulhavec borec, myslim ze u nas absolutne bezkonkurence, ostuda pro vsechny starsi "borce" - Kulhavy, Friedl, Skarnitzl jim pekne vypaluji rybnik... Trapnej boudas, kterej pry akorat pari a rek bych ze je bez motivace...

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #12 Iva - vloženo: 19.07.2008 v 22:06:56

    Velké Losiny - Videla sem to vše cele ty dva dny na živo poprve a naposled oh jaka škoda:((byli to super závody!!!!

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 iva - vloženo: 19.07.2008 v 21:22:52

    Videla sem to vše cele ty dva dny na živo poprve a naposled oh jaka škoda:((byli to super závody!!!!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #10 xc.1 - vloženo: 18.07.2008 v 13:16:49

    néé - Myslím, že ČP.Velké Losiny byl nejlepší závod v celé ČR. A teď se má zrušit prosssimmmm néééééééééé

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #9 tomas - vloženo: 16.07.2008 v 09:15:52

    čt4 - 15 let konání závodu by si zasloužilo lepší tečku než byl dokument kterej stvořila česká televize :-(. byla to fakt dost velká nuda i pro mě natož pro laika. nebo se to někomu z vás líbilo?

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #8 biker2 - vloženo: 16.07.2008 v 06:25:53

    velká škoda - Po zrušení opravdu horského maratonu v Koutech je to druhá obrovská rána pro místní i vzdálené příznivce horských kol. Tyto závody určitě hodně přispěly k propagaci tohoto krásného koutu republiky. Snad někdy se to vrátí. Panu Vavříkovi a jeho týmu velký dík za vytvoření skvělé atmosféry.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #7 Tomáš - vloženo: 15.07.2008 v 21:32:06

    Triatlonista ? - Heh, Tomáš Najser určitě není triatlonista. Ten by do vody nevlezl ani za boha a běhat nebude ani kdyby to bylo to poslední na světě ... :))

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #6 Jan Němec - vloženo: 15.07.2008 v 14:56:58

    pate misto - Myslim, ze pate misto se tyka lonskeho roku, kdy byl Pavel Boudny paty. Zkus zapremyslet nez neco napises, treba to pak pujde lip.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #5 virca - vloženo: 15.07.2008 v 14:11:27

    fotky žáků - dávejte prosím adresy na fotky ze závodů žáků

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #4 biker - vloženo: 15.07.2008 v 14:10:13

    škoda že se losiny už nikdy nepojedou :-(

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #3 Martin - vloženo: 15.07.2008 v 13:35:19

    páté místo - Vůbec nevím jak pan Němec přišel na to že Boudný během závodu odstoupil z pátého místa. Už od startu na špici chyběl a na páté místo se ani jednou nedostal. Doporučoval bych lépe sledovat závod když už o něm chcete psát.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #2 Beeda - vloženo: 15.07.2008 v 10:36:31

    Ze Tomas "triatlonista nee:-)" bude minimalne Sulinovi slapat na paty to bylo informovanym jasne, takze prekvapko zadne.
    A napsat o Hanesovi, ze nevi co si se sebou pocit je take usmevne...od zacatku rika, ze se letos cyklistikou bavi..

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #1 Žvejk - vloženo: 15.07.2008 v 10:05:57

    Masters - Nejsy určitě není triatlonista.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744