SP XC Mont St. Anne 2008

Kanadská hrdinka Marie Helene Promont na domácí trati v Mont St. Anne opět zvítězila - Absalon znovu na trůnu - Nash a Kulhavý v první desítce!

Autor: Jan Němec

"Dneska to bylo technicky moc těžký i na mě," řekla po závodě Kateřina Nash (Luna Women's), když jej dokončila na skvělém sedmém místě. Organizátoři šestého závodu světového poháru v Mont St. Anne se chtěli blýsknout dalšími změnami na svém 6,2 km dlouhém okruhu, ale zřejmě podcenili schopnosti závodníků. Vše navíc umocnil ze soboty na neděli déšť, který bikerům nachystal bahýnko, kluzké kameny a kořeny. Nebylo pak výjimkou, že některé ženy jezdily okruh déle než půl hodiny a muži pětadvacet minut.

Během dne se ale počasí začalo umoudřovat a nebe se při závodě mužů modralo. Díky dlouhodobé tradici světového poháru v Mont St. Anne, který se zde jezdí každoročně od roku 1991 a zejména díky obrovské popularitě domácí bikerky Marie-Helene Premont (Rocky Mountain), přišlo na závod fandit nadočekávání početné publikum.

Jedenatřicetiletá Premont, čerstvá mistryně Kanady za to vzala hned po startu a hnala svůj nový karbonový model Rocky Mountain Vertex Team mezi řvoucími diváky ke třetímu zlatu za poslední čtyři roky. Nezapomenutelné souboje s Gunn Ritou Dahle, které Premont sváděla poslední léta, se tentokrát nekonaly. Už v prvním kole si vytvořila téměř minutový náskok před svými konkurentkami. Mezi nimi tentokrát chyběly mistryně světa Marga Fullana (ESP, Massi), Irina Kalentieva (RUS, Ergon Topeak) nebo Sabine Spitz (GER, Zentral Ghost). Všechny daly přednost přípravě na Olympijské hry.

Za Premont, která každým okruhem svůj náskok zvyšovala, jezdila další Kanaďanka Catherine Pendrel (Luna Women's), bronzovou pozici zpočátku okupovala Norka Gunn Rita Dahle, ale na konci druhého okruhu z celkových pěti, ji předjela Lene Byberg (NOR, Specialized) a později i Američanka Georgia Gould (Luna Women's). Těchto pět žen také dorazilo ve zmíněném pořadí i do cíle.

Marie-Helene Premont za obrovského nadšení fanoušků, kteří plácali umělými dlaněmi, nabízenými ve všech místních samoobsluhách, proťala cílovou pásku po dlouhých dvou hodinách a šesti minutách. Potom si stoupla, zvedla svůj karbonový diamant nad hlavu a ceníc bílé zuby ze zabláceného obličeje děkovala divákům. Druhá Catherine Pendrel ztratila 2:53 min, třetí Lene Byberg 4:28! I přes velkou ztrátu byly obě dvě velmi spokojené, na stupních vítězů se ocitly poprvé.

"Je to magické místo, mám pocit, že tady mám dvakrát tolik energie. Je to skvělý pocit tady vyhrát, jsem ráda, že se mi to opět podařilo. Diváci byli skvělí, nemohla jsem je zklamat," řekla Premont.

České reprezentantky se v Mont St. Anne neztratily, Kateřina Nash (Luna Women's) skončila sedmá, což je letos její třetí umístění v první desítce světového poháru. "Jela jsem slušnej závod, sice jsem doufala, že by to mohlo bejt i lepší místo, ale jsem spokojená. Kupodivu jsem měla problémy ve sjezdech, který většinou bývají mojí výhodou. Dlouho jsem ale nejezdila na blátě. Jsem moc ráda, že se i holky z týmu umístily tak dobře," svěřila se Katka těsně před vyhlášením nejlepšího ženského týmu, kterým se spolu s Catherine Pendrel a Gergií Gould stala právě formace Luna Women's.

I Tereza Huříková měla problémy se sjezdy, zejména s jedním. "Už v tréninku jsem z něj měla velkej respekt," říkala. Po velmi dobrém startu, kdy po zaváděcím okruhu najížděla do prvního okruhu jako čtvrtá se zasekla právě na obávaném místě. "Hrozně mě rozhodily ty holky okolo, začala jsem dělat chyby a dost jsem se propadla," vysvětlovala Tereza svůj výsledkový pokles až na 21. místo na konci prvního okruhu. "Nemohla jsem se tam z tý pozice nějak posunout, zasekávala jsem se v těch technickejch pasážích v lese, bylo to fakt těžký. Na konci mě začaly bolet i ruce z těch nárazů, nemola jsem se rozjet," řekla Tereza, která s konečným patnáctým místem spokojená nebyla i přes fakt, že zvítězila ve své kategorii do 23 let a pod Horou Svaté Anny tak mohla zaznít česká hymna. "Nevěděla jsem jestli se mám na těch stupních smát nebo brečet."

V průběžném pořadí světového poháru na čele vystřídala Premont španělskou reprezentantku Margu Fullanu. Katka se vyšvihla na desátou příčku, Tereza se posunula o dvě místa na průběžnou čtrnáctou.

Startovní pole mužů bylo rovněž prořídlé. Nechyběl však mistr světa Švýcar Chritoph Sauser (Specialized), Julien Absalon (FRA, Orbea), Jose Antonio Hermida (ESP, Multivan Merida) nebo Cedric Ravanel (FRA, Lapierre). Sauser si ale při sobotním tréninku, den před závodem zranil koleno a doktoři mu ho zkrášlili čtyřmi stehy. Těsně před startovním výstřelem se pak rozhodl do závodu nenastoupit.

Julien Absalon měl tak poměrně snadnou cestu zpět na trůn. Z pohledu nezaujatého diváka, tak opět probíhal poměrně nudný závod, ve kterém Absalon zvítězil stylem start-cíl. Diváci kolem tratě trochu ožili v okamžiku, kdy Hermidu na druhém místě vystřídal domácí borec Geoff Kabush (Maxxis). Hermida se nevídaně rozštípal, což ho v okamžiku posunulo až na 16. místo. "Byl to životní pád, nikdy jsem horší neměl. Přišel jsem si jako ve stavu beztíže. Je velký štěstí, že nemám nic zlomenýho nebo roztrženýho. Modřin a odřenin ale mám fakt dost," řekl později Jose, když způsobem sobě vlastním vyprávěl a na prasklé sedlovce a rozsekané přilbě demonstroval co se stalo.

Absalon před sebe nikoho za celých šest okruhů nepustil a po 2:07:44 hod. zvítězil. "Mont St. Anne je vždy těžké, ale letos to bylo obzvláště náročné, proto jsem zaútočil tak brzy. Mohl jsem se pak soustředit jen na svou jízdu," sdělil Absalon. Kabush stříbro udržel, což přivádělo místní do stavu šílenství. Kanadský šampion dokazuje, že technicky těžká trať mu sedí, vloni tu v plné konkurenci skončil třetí. Pro bronz si přijela vycházející jihoafrická hvězda Burry Stander (GT) se ztrátou 4:52 min. Nepopulární čtvrté místo obsadil po heroickém výkonu v posledním okruhu Adam Craig (USA, Giant). Pódiovou pětku zkompletoval Švýcar Lukas Flückiger (Athleticum).

Dlouho to vypadalo, že Česko bude mít po dlouhých letech svého zástupce na stupních vítězů. Jaroslav Kulhavý měl svůj den, i když před startem se na to necítil. "Spal jsem jen tři hodiny, večer měli pod hotelem sjezdaři párty, ráno jsem byl trochu rozkoplej," říkal trochu s obavami před výstřelem. Po zaváděcím okruhu, kdy byl nalepen na zadní kolo Absalona z něj ale vše spadlo. "Naštěstí to nemělo velký následky, jelo se mi dobře." Zpočátku Jára bojoval o třetí místo, pak ovšem přišel pád a propadl o tři příčky dolů. Během jednoho okruhu se ale dokázal propracovat na pátou pozici. Do posleního kola tak ztrácel na bronz půl minuty, ale sil měl stále dost a byl rozhodnutý bojovat. "Chtěl jsem za to ještě vzít, ale půl kola před cílem, když jsem dojel čtvrtýho, tak jsem měl defekt a musel jsem to v depu vyměnit. Přehnal se okolo mě Craig a ostaní mi ujeli. Škoda, mohla to bejt bedna, ale šestý místo je taky dobrý," litoval v cíli Jára, který nakonec zaznamenal šesté místo se ztrátou 6:19 min na vítězného Absalona.

"Chtěl jsem být do třiceti," tvrdil Jan Škarnitzl (dimp Giant), když závod dokončil na 27. místě. "Takže jsem spokojenej. Ale bylo to šíleně dlouhý, cross country jsem snad nikdy nejel tak dlouho jako dneska," řekl Škarna, jehož čas se ve finiši zastavil na 2:26:22 hod! O tři příčky v pořadí výše byl Jiří Friedl (Merida Biking). Jeho ovšem potkaly technické problémy a poslední kolo sotva objel. Z dvacátého místa se propadl na třicáté. Výkonnostní skok byl znát u Josefa Kamlera (Česká spořitelna), který se dlouhodobě připravoval v Livignu. Osmatřicáté místo je jeho "osobák", pravda je, že startovní pole bylo poměrně prořídlé, nicméně porazil jména jako Kashi Leush, Max Plaxton nebo Matouš Ulman (Scott&Hagget). Matouš zaznamenal 40. pozici.

Jan Škarnitzl byl po Tereze Huříkové a Kateřině Nash ten den již třetím Čechem, který si vychutnal stupně vítězů, v kategorii do 23 let totiž skončil na 3. místě. Josef Kamler byl sedmý.

Absalon sesadil Sausera z pozice lídra světového poháru a za týden si v Bromontu nasadí na řidítka číslo 1. Jaroslav Kulhavý se posunul na 24. místo.

ŽENY
1. Marie-Helene Premont (CAN, Rocky Mountain) 2:06:30 hod.
2. Catherine Pendrel (CAN, Luna Women's) - 2:53 min
3. Lene Byberg (NOR, Specialized) - 4:28
4. Georgia Gould (USA, Luna Women's) - 5:06
5. Gunn-Rita Dahle Flesjå (NOR, Multivan-Merida) - 5:24
6. Mary McConneloug (USA, Kenda-Seven) - 6:27
7. Kateřina Nash (Luna Women's) - 7:33
8. Elisabeth Osl (AUT, Ghost) - 8:41
9. Sabrina Enaux (FRA, Lapierre) - 11:33
10. Amanda Sin (CAN, Rock Shox) - 12:14
15. Tereza Huříková (Česká spořitelna MTB) - 16:42
----komplet----

MUŽI
1. Julien Absalon (FRA, Orbea) 2:07:44 hod.
2. Geoff Kabush (CAN, Maxxis) - 2:33 min.
3. Burry Stander (JAR, GT) - 4:52
4. Adam Craig (USA, Giant) - 5:16
5. Lukas Fluckiger (SUI, Athleticum) -5:37
6. Jaroslav Kulhavý (Michelin Specialized) - 6:19
7. Martin Gujan (SUI, Athleticum) -7:02
8. Seamus McGrath (CAN, Fuji) - 7:33
9. Liam Killeen (GBR, Specialized) - 8:30
10. Jeremy Horgan-Kobelski (USA, Subaru-Gary Fisher) - 9:31
27. Jan Škarnitzl (dimp Giant) - 18:38
30. Jiří Friedl (Merida Biking) - 32:06
38. Josef Kamler (Česká spořitelna MTB) - kolo
40. Matouš Ulman (Scott&Hagget) - kolo
----komplet----

Průběžné pořadí: ŽENY | MUŽI

Foto: Jan Němec

Přečteno - 6643x Tagy: svetovy pohar xc sp
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #6 - Les Gets
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #6 - Les Gets
  2. Světový pohárAlan Hatherly slaví první vítězství v SP XCO, v Les Gets dosáhl na dabl
    Alan Hatherly slaví první vítězství v SP XCO, v Les Gets dosáhl na dabl
  3. Světový pohárRychlý short track v Les Gets se vydařil Holubové, dojela sedmá
    Rychlý short track v Les Gets se vydařil Holubové, dojela sedmá
  4. Světový pohárPřichází Les Gets, poslední svěťák před OH bude bez největších favoritů
    Přichází Les Gets, poslední svěťák před OH bude bez největších favoritů
  5. Světový pohárVrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
    Vrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
  6. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #11 Travis - vloženo: 03.08.2008 v 09:09:22

    To musí být pro Terezu fakt trapný nechtěl bych být v její kůži vědět že jsi až druhá nejlepší holka z čech a na akci která je jednou za čtyři roky a pro většinu sportovců je největším snem a následně i vrcholem jedeš ty a ne ten nejlpší z čech. No i když ani nikde neřekla že by tam měla jet Katka jediný co furt je slyšet jak to klouzalo jak to bylo těžký jak nešl našlápnout pedál jak mě někdo skřípnul .....
    Ach jo tohle je snad možný jen v čechách přál bych Terezce úspěch možná jednou fakt bude ale skepticky tvrdím že ne teď. Sorry
    Congratulation Jarda a Katerina fakt super

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #10 designer - vloženo: 01.08.2008 v 09:20:30

    kulhavy dobry hovadko...:O
    fakt borecek....
    v pekingu bude do 5.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #9 jan - vloženo: 30.07.2008 v 21:44:04

    Olympiada - Nechcem spekulovat o tom, kto ma a kto nema na olympiadu. Ale to co mi pride divne su nominacne kriteria reprezentacneho trenera. Preco o ucasti na olympiade rozhoduje vykonnost zo zaciatku sezony a nie vykonnost pred olympiadou? Ak sa nemylim, tak napr. Americania rozhodli o nominacii len nedavno, Svajciari tiez.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #8 Zuzka - vloženo: 30.07.2008 v 20:37:21

    trapas na Olympiade? - Proc by to mel byt na Olympiade trapas? Myslim, ze kdyz se clovek vubec na Olympiadu dostane, tak uz to je velky uspech. Ja na ni nejedu a vy nejspise taky ne, tak proc hanit ty co si zaslouzene sve misto vyjeli? Jasne, kdyby jely holky obe, bylo by to fajn, ale neda se nic delat. Gratuluju jen za to, ze jedou, je to samo o sobe uspech.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #7 anonym - vloženo: 30.07.2008 v 13:32:29

    souhlas - Naprostý souhlas s Tomem. Huříková nemá na olympiádu, ještě ne. Přál sem to Katce, ale dopadlo tak jak to dopadlo a v ženské kategorii to na olympiádě bude trapas.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #6 Venca - vloženo: 30.07.2008 v 11:56:10

    Live MTB přenosy - http://www.mtb-live.com/EN/

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #5 Tom2 - vloženo: 30.07.2008 v 09:39:08

    Nádhera v podání Kulhavého a Nash , ale když vidím ten zásek (skoro 17min) Huříkové ... Na olympiadě cena útěchy v U23 nebude !

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #4 Tom - vloženo: 30.07.2008 v 07:36:44

    Kde se to dá sledovat na netu?

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #3 Miroslav Volek - vloženo: 29.07.2008 v 23:33:33

    :o) - Gratulace, :o).

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #2 Venca - vloženo: 29.07.2008 v 23:13:48

    Přidávám se ke gratulaci - Fantastický závod a nesmírně náročný. Sledoval jsem live na netu a ten sjezd v lese po klouzavejch kamenech byl fakt hustej...Gratulace k výborným výsledkům. Teď už to jen umět prodat i na olympiádě. Díky všem.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #1 Zuzana - vloženo: 29.07.2008 v 20:50:15

    Gratulace - Ahoj, gratuluji vam vsem, zvladli jste zavody skvele! Budu drzet palce i do Bromontu.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744