5222 bikerů startovalo v letošní Salzkammergut Trophy

Uplynulý víkend patřil v rakouské Solné komoře bikerům a největšímu a nejtěžšímu MTB maratonu, který se v Rakousku jezdí - Salzkammergut Trophy.

Autor: Tomáš Gladiš
5222 bikerů startovalo v letošní Salzkammergut Trophy

Zatímco prvního ročníku Salzkammergut-Mountainbike-Trophy se v Bad Goisernu účastnilo v roce 1998 jen 220 největších tvrďáků, loňský 18. ročník překonal hranici 5000 startujících ze 42 zemí světa a letošní ročník tuto hranici ještě posunul - devatenáctý ročník Salzkammergut Trophy okusilo s číslem na řidítkách 5222 startujících ze 47 zemí světa.

Tomáš Kalita

Extrémní trasu A, která v sobotu odstartovala tradičně už v 5 hodin ráno, si trouflo zkusit 721 bikerů. Vítězství vybojoval v rekordním čase pod 10 hodin (9:48:12) obhájce loňského vítězství Andreas Seewald. Závod na 211 kilometrů s převýšením přes 7000 metrů, který prý nemá v Evropě obdoby, jela opět i početná enkláva českých bikerů. Navázat na své vítězství z roku 2012 nemohl Ondřej Fojtík (Force KCK Zlín), jemuž technické problémy nedovolily závod dokončit, a tak byl nejlepším Čechem na 19. místě Martin Klofanda (Rajec Allivictus). Mezi ženami závod ovládla Sabine Sommer, na třetím místě dojela se ztrátou jedné a čtvrt hodiny Milena Cesnaková (Cyklo Team Weber) a čtvrtá byla další Češka Jana Skrbková (Eleven Team Příchovice).

Zkušení pořadatelé Salzkammergut Trophy, která, připomeňme, hostila v roce 2002 mistrovství Evropy v maratonu a v roce 2004 dokonce mistrovství světa, se letos opět vytáhli a připravili v rámci svých závodů také mistrovství Evropy kategorií Masters. To bylo pro muže vypsáno na trati dlouhé bezmála 120 kilometrů s téměř 4000 metry převýšení, ženy jely kratší trasu C (76,5 km s převýšením 2 446 metrů). Z českých bikerů se v rámci ME nejvýše umístil Karel Hartl (Kellys Bikeranch), který dojel mezi masters třetí celkově a vybojoval stříbro ve své věkové kategorii.

Vítězství na trase B si mezi muži vybojoval domácí Rakušan Lukas Islitzer (Craft-Rocky-Mountain-Team), čtyři minuty na něj ztratil na druhém místě klasifikovaný Aleš Strnad (Eleven-Mercedes-Mitas), který ale vyhrál kategorii mužů do 30 let a na pódium v kategorii jej ještě doprovodil devátý celkově a bronzový mezi muži do 30 let Jiří Strnad (Eleven Team Příchovice). Na stejné trati B mezi ženami dojela třináctá absolutně a druhá v kategorii Jana Matlášková (Cyklo Jiřička). Na trase C se zase z druhého místa celkově a vítězství v kategorii mohl radost Adam Lavička (Nilfisk Alto Pro Cycling Team).

Celkem se kromě výše zmíněných tras závodilo i na kratších distancích, a to hned dalších třech. Nejnabitější byla trasa dlouhá 53 kilometrů, na jejímž startu stálo 1112 bikerek a bikerů. Salzkammergut Trophy tedy potvrzuje, že je závodem pro všechny. V rámci 19. ročníku Salzkammergut Trophy byl navíc připraven i 60kilometrový "All-Mountain" podnik a úspěchem skončila také eMTB Trophy pro elektrobiky, která se jela v rámci Salzkammergut Trophy vůbec poprvé. Přilákala na start šest desítek účastníků, kteří se vydali na trasu dlouhou 32,5 kilometru s převýšením 1180 metrů. Závod se ale jel stylem enduro či jakýchsi erzet a měřené byly dva kopce a jeden trail v údolí. Vítězství putovalo k domácím bikerům - mezi muži vyhrál Michael Weiss, mezi ženami pak Andrea Pamminger.

Více informací o letošní Salzkammergut Trophy najdete na www.trophy.at, kompletní výsledky všech závodů potom zde.

Foto: sportograf.com

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárMěsto Touškov se pomalu chystá na bikovou nálož. Ve středu generálka na víkendový Český pohár
    Město Touškov se pomalu chystá na bikovou nálož. Ve středu generálka na víkendový Český pohár
  2. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  3. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  4. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  5. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
  6. Český pohárFinále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
    Finále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 ltm_cz - vloženo: 20.07.2016 v 09:21:52

    Autor článku si to asi zde po sobě nečte že ? ....

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 ltm_cz - vloženo: 14.07.2016 v 07:57:38

    Jo ještě jsem chtěl dodat, a poprosit autora článku o opravu:

    Jiří Strnad je z teamu ELEVEN TEAM PŘÍCHOVICE...nikoli E-M-M

    diky

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 ltm_cz - vloženo: 13.07.2016 v 09:32:53

    JJ pěkné to bylo .... :)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744