Cannondale SuperX 105

Dalším cyklokrosovým kolem, které si představíme, je novinka na rok 2017 v podobě karbonového modelu SuperX...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & archiv MTBS
Cannondale SuperX 105

Cannondale si pro rok 2017 nachystal několik novinek. Jednou z nich je cyklokrosový model SuperX, který dostává zcela nový karbonový rám, vybavený několika novými technologiemi. Jelikož jde o kolo určené primárně do terénu, nikoliv na silnici, snažili se zde konstruktéři maximálně využít vlastnosti karbonu pro "odpružení" malých nerovností.

Technologie nazvaná Speed Save spočívá ve speciálním tvarování horních vzpěr zadní stavby a přední vidlice tak, aby mohl jezdec maximálně využít flexi těchto částí rámu při zachování boční tuhosti. Ve výsledku tedy najdete jednak prohnutou přední vidlici, jednak ploché horní vzpěry zadní stavby, které výše uvedené vlastnosti zajišťují.

Maximální pohodlí sedacích partií pak navíc ještě umocňuje delší sedlovka s průměrem 25,4 mm, která dodává několik dalších milimetrů potenciálního "zdvihu navíc."

Další novinkou na nových cyklokroskách je použití OutFront geometrie na přední vidlici. Ta je vyrobena z karbonu a kromě toho, že je u cyklokrosových modelů využit položenější hlavový úhel pro větší stabilitu, je vidlice více prohnutá směrem dopředu, avšak samotná 12mm pevná osa je umístěna o několik milimetrů za pomyslnou osou vidlice. Výrobce pak uvádí, že takto konstruovaná osa disponuje 55mm offsetem, což je v podstatě obdobná hodnota, která se dnes běžně využívá u horských kol.

Samotný rám pak rovněž využívá technologie známé z horských kol, kterými je např. konstrukce BallisTec, nebo Ai (Asymetric Integration), která po vzoru modelu FSi přináší asymetrickou zadní stavbu, díky které lze použít jednak kratší zadní stavbu, ale především nabídnou dostatek místa pro osazení až 40c pláště, pro který je potřeba zejména u středu dostatek prostoru.

V rámu pochopitelně nechybí vnitřní vedení řadících bovdenů i zadní brzdové hadice, takže vám nic nebrání snadnému nošení kola na rameni, Zajímavým detailem je také odnímatelný držák přesmykače, který si na rámu nemusíte nechávat v případě, že ho osadíte jednopřevodníkovou sadou. Za zmínku stojí rovněž uchycení kol a kotoučových třmenů. V obou případech se Cannondale rozhodl podpořit nejnovější standardy, to znamená flatmount úchyty brzd a 12mm pevné osy na obou kolech s tím, že přední počítá s šíří 100 mm a zadní s bikovou 142mm klasikou. Mimochodem, v obou případech jsou samotné patky opravdu minimalistické a tvarově kompaktní.

Pokračovat na: 105 - hovoří za vše

Seznam stránek článku:

  1. Cannondale SuperX 105
  2. 105 - hovoří za vše
  3. Fotogalerie
Přečteno - 17852x Tagy: cannondale cyklokros
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
  2. Tech newsCannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
    Cannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
  3. Tech newsJede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
    Jede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
  4. TechnikaFotogalerie: Cannondale Moterra SL 2024
    Fotogalerie: Cannondale Moterra SL 2024
  5. Tech newsCannondale představuje lehký, ale výkonný ebike Moterra SL
    Cannondale představuje lehký, ale výkonný ebike Moterra SL
  6. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744