Hope Tech M4

Jak často máte možnost spatřit něco podobného? I na MTBS je to tak maximálně jednou za rok nebo dva...

Autor: Petr Bureš
Hope Tech M4

Anglický Hope se řadí mezi přední světové výrobce komponentů. Jeho bezesporu největší doménou jsou kotoučové brzdové systémy, kterých má ve své nabídce spoustu. Vlastně by se dalo říci, že pro každý styl jízdy má specifický produkt, který je optimalizován právě pro dané jízdní pojetí.

Nestává se zase tak často abychom psali o produktech této značky, ale když už jsme dostali příležitost krátce vyzkoušet a osahat model M4, bylo by hříchem se s vámi o naše zkušenosti nepodělit.

Jak je patrné z názvu, model M4 disponuje čtveřicí pístků. Ty jsou situovány uvnitř brilantně CNC opracovaného těla brzdového třmenu. Jeho duralové tělo je vyfrézováno z jediného kusu leteckého materiálu alu 2014 T6 a pístky uvnitř jsou zafixovány dvojicí černých duralových zátek.

Potud je v podstatě vše stejné s předchůdkyněmi tohoto modelu. Novinkou jsou zcela přepracované brzdové páky s vodorovně situovanými pístky. Kolmo na ně, na obou stranách páky, najdete duralové krytky expanzní nádobky. Design brzdových pák je stoprocentně symetrický z obou stran, proto není problém páku jednoduše přehodit zprava doleva.

Kromě zcela přepracovaného těla páky doznala výrazných změn i vlastní brzdová páka. Nově dostala jakési "odvětrání" nebo řekněme perforaci v místě, kde se páky při brždění dotýká jeden, nebo dvojice prstů a pro snadné nastavování přibyla dvě regulační kolečka. Jedním z nich se šteluje vzdálenost páky od řídítek, druhým pak vzdálenost brzdových destiček od kotouče. Otázku jak odolná jsou tato kolečka proti ulomení, jsme zatím naštěstí nemohli v praxi vyzkoušet, ale pravdou je, že jsou dost "na ráně". Komfort nastavení si ale díky nim můžete užít i za jízdy, což vám mnoho jiných brzd neumožní.

Hope Tech M4 jsou brzdy, které jsou poměrně univerzální. Snadno s nimi ubrzdíte XC bike nebo endurko a vydržet by měly i drsnější a déle trvající brzdění při freeride nebo sjezdu. Tam ostatně bude také nemalou roli hrát skutečnost, které a jak velké kotouče použijete. K dispozici jich má Hope ve své nabídce velmi mnoho. Náš "páreček" byl vybaven dvojicí floating kotoučů s černými duralovými středy o průměrech 183 mm, ale dá se tyto brzdy vybavovat kotouči od 160ti do 205 mm.

Brzdy M4 se ve standardu dodávají s nerezovými ocelovými kotouči a černými kevlarovými hadicemi. Cena kompletu přední i zadní brzdy v tomto provedení vychází na cca 10 700,- Kč. Pancéřované hadice, plovoucí kotouče či různěbarevné eloxy doplňků, to všechno je možné objednávat za příplatek stejně tak, jako veškeré adaptéry na všechny kombinace vidlic a kotoučů.

Krásná filigránská práce sice nepatří k tomu nejlevnějšímu ani nejlehčímu, co je na poli komponentů momentálně možné sehnat, ale své příznivce si tato značka bezesporu najde. Po prvním krátkém seznámení s brzdami v praxi musíme konstatovat, že brzdit začínají prakticky po několika stovkách metrů a jejich účinnost je příkladná stejně tak jako velmi přesné dávkování brzdového účinku. Malinko komplikovanější je nalézt správnou polohu řadících páček vůči tělu brzdových pák, ale i to se vám nakonec povede. Páky mají totiž poměrně velkou šířku a tak jestliže jste zvyklí nasazovat na řídítka nejprve řazení a teprve pak brzdy, zde to budete pravděpodobně dělat obráceně, pokud ovšem nevyužijete možnosti namontovat řazení prostřednictvím speciálních adaptérů přímo na brzdové páky.

Více informací najdete na webu výrobce www.hopetech.com, nebo na stránkách českého dovozce www.yarroline.com.

Přečteno - 22615x Tagy: hope tech2011
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsHope představuje nové Tech 4 kotoučovky
    Hope představuje nové Tech 4 kotoučovky
  2. TechnikaSanta Cruz Nomad vs. Ibis Mojo HD fotogalerie
    Santa Cruz Nomad vs. Ibis Mojo HD fotogalerie
  3. TechnikaHope 2012 fotogalerie
    Hope 2012 fotogalerie
  4. Tech newsHope 2012
    Hope 2012
  5. Testy - RecenzeGarmin Edge 800 TEST
    Garmin Edge 800 TEST
  6. VideoJak se dělá Hope - VIDEO
    Jak se dělá Hope - VIDEO

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Pitel - vloženo: 16.03.2011 v 12:33:48

    Zpracovani sice precizni,ale nedomyslene. Paka je neskutecne tlusta. V pripade, ze ji mate na riditkach s packama od sramu,tak minimalni uhel,ktery mohou packy s pakou svirat je dost velky - tj nelze natocit dle potreby. Matchmaker to neresi. Jesteze jsou na svete sikovni soustruznici.. :)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Marvin - vloženo: 16.03.2011 v 07:27:18

    Zdar všem, brzdy Hope Tech M4 mám dneska přesně rok a musím říct, že bych neměnil. Trochu jsem si to ztížil nákupem sady s pancéřovanými (opletenými) hadicemi - při různých kejklech během montáže mi trochu prosakovaly u šroubení, ale to jsem vychytal a teď je vše OK. Pořídil jsem je za luxusní cenu na Chainreactioncycles.com

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Marian - vloženo: 15.03.2011 v 23:30:26

    Co sa tyka Hope zakaznickeho servisu v cyklistickom priemysle tu v Anglicku, tak ten by som ja osobne zaradil medzi Top 3. A ak vlastnite produkty Hope a chcete ich predat, eBay by Vas cenovo nemal nikdy zradit. Su tu velmi popularne.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744