HT AE 01/02 - pedály pro pokročilé

Stejně tak jako na cross country, nebo marathony i na sjezd a freeride jsou potřeba kvalitní lehké pedály...

Autor: Petr Bureš
HT AE 01/02 - pedály pro pokročilé

Pouštět se v úvodu článku o platformových pedálech do diskuse o tom, zda-li jsou dnes mezi sjezdaři populárnější nášlapné nebo jiné pedály nebudeme. Spokojíme se snad jen s faktem, že oba tábory mají své více i méně skalní příznivce a do jisté míry může hrát rozhodující roli také to, na jakou trať se dotyčný právě chystá, případně jaké na ní panují povětrnostní podmínky.

Zkrátka a dobře platformáky rozhodně nejsou out a tak je logické, že i jejich nabídka je velmi široká a to jak co se materiálů, provedení i cen týká. My se dnes podíváme na dvojici pedálů pocházející od firmy HT a to konkrétně na dvojici s označením AE01 a AE02.

Trendem platforem je v poslední době nízká hmotnost a minimální výška pedálů. Ano, podepsalo se to sice na jejich odolnosti a robustnosti, ale spoustě riderů, kteří umí jezdit, pedály i tak vydrží hodně dlouho.

Model AE01 má duralové tělo opracované pomocí CNC obráběcího stroje. Rozměry pedálu jsou 102x96x11 mm a v páru váží to samé co průměrná espédéčka 358 g.

Osička pedálů je z CroMol oceli a v těle platforem ji drží patentovaný ložiskový systém EVO. Mimochodem v tomto případě jde v podstatě o klasickou konstrukci platformy s XX vyměnitelnými piny a čtveřicí vzpěr mezi osou a rámečkem pedálu.

AE02 verze je konstrukčně poněkud odlišná. V těle pedálu přibylo subtilní žebroví, zmizel středový "obal" osičky a ubylo pinů.

Použité materiály zůstávají, to jest duralové tělo a CroMol osička, jen rozměry se malinko změnily - 95x95x17. Pedály jsou tak plochou menší o 6 mm vyšší, ale výrazně lehčí, konkrétně 305 g.

V obou případech se bavíme o řekněme ekonomických variantách sjezdových pedálů. Fajnšmekři totiž snadno zjistí, že má výrobce v nabídce ještě poněkud vytuněnější verze s magnesiovým tělem a titanovou osičkou. Ovšem cenovky těchto kousků se šplhají v přepočtu nad čtyři tisíce korun a to je na platformové pedály už přece jenom příliš. Modely AE 01 a 02 mají u nás cenovku stanovenu stejnou a to 1948,- Kč.

Kompletní sortiment značky HT najdete na webu výrobce www.ht-components.com a nebo na stránkách českého zastoupení.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. HT AE 01/02 - pedály pro pokročilé
  2. Fotogalerie
Přečteno - 26358x Tagy: tech2013 doplnky ht
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyFizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
    Fizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
  2. DoplňkyTEST: Sigma ROX 12.1 EVO
    TEST: Sigma ROX 12.1 EVO
  3. Testy - RecenzeWTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
    WTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
  4. DoplňkyTEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
    TEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
  5. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  6. DoplňkyEVOC - je libo cestovat s kolem?
    EVOC - je libo cestovat s kolem?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 bajkeř - vloženo: 20.03.2013 v 15:15:59

    Já teda používám platformy i na normálním bajku. Přijde mi to bezpečnější. Ale kdybych měl silničku, tak jdu do nášlapnejch.........

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744