Mucky Nutz MudGuard - když chcete mít zadek v suchu

Mnohými opovrhované, ale v praxi skvěle fungující blatníky od nejlepších bikových "blatníkářů" na světě. Vyzkoušeli jsme nejenom jejich pýchu na zadní kolo...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Mucky Nutz MudGuard - když chcete mít zadek v suchu

Pokud vás taková situace zastihne desítky kilometrů od domova, nezbývá nic jiného než zatnout zuby a pokračovat v cestě. Jakmile se vyprahlý povrch nasytí vodou, začne to být opravdu zajímavé, protože se tekutá část povrchu pod vašimi koly snaží dostat do vašeho obličeje a na vaše zadní partie. Jedinou výjimkou, jak tuto situaci ustát v relativním suchu, je mít na kole osazeny blatníky.

Výrobců různých typů blatníku existuje na světě velice mnoho. Těch, kteří vyrábějí specifické produkty pro horská kola, potažmo dokonce i ta celoodpružená, u kterých montáž blatníku nebývá úplně jednoduchá, je však výrazně méně.

Jedním z nich však je značka Mucky Nutz, která patří k průkopníkům ve výrobě specifických horských blatníku po mnoho let. Ostatně kdo jiný než ostrovní firma, zvyklá dlouhodobě na nehostinné britské počasí, by měla dokázat vyrobit blatník, který splní všechny požadavky bikerské veřejnosti, toužící po drsnějším trailovém vyžití. Z pohledu udržitelnosti by vás pak mohlo také zajímat, že všechny blatníky Mucky Nutz jsou vyráběny přímo ve Velké Británii, nikoli na Dálném východě jako většina konkurence.

Mucky Nutz začal před mnoha lety s výrobou plastových jednoduchých blatníků pro přední i zadní kolo, které spočívaly v přesně tvarované plastové hmotě, ohnuté do vidlice a připevněné suchými zipy nebo plastovými páskami. Jak šel čas a nároky jezdců stoupaly, začali v této firmě nabízet také blatníky vyráběné prostřednictvím vstřikování plastového materiálu do speciálních forem. Mucky Nutz Mud Guard je přesně produktem, který v sobě ukrývá komplexní ochranu vaší zadní části před špínou odletující od zadního kola.

Tento zadní blatník spočívá v dělené konstrukci. Konstruktéři ho navrhli tak, aby ho bylo možné použít na většinu celoodpružených i pevných rámů nezávisle na tom, jaký systém odpružení a tvary zadní stavby využívá.

Samotný zadní blatník se skládá z celkem pěti částí. Dvojice základen je opatřena gumovými protiskluznými styčníky, které se starají o fixaci blatníku na rámu. Tvarově pak zaujme zubatý kruhový otvor, který se zacvakne do stejně zubatého protikusu po obou stranách hlavního blatníku. K nastavení stejného úhlu otočení po obou stranách blatníku pomáhá sedm označených zoubků, díky kterým se lépe trefíte.

Jakmile naleznete optimální polohu, zafixujete ji zacvaknutím pojistných kroužku s logem Mucky Nutz do tohoto otvoru a tím zajistíte blatník proti jeho pootočení během jízdy.

To však není stále vše. Zadní blatník je totiž dvoudílný a vy si můžete volit, zdali vám bude stačit krátké provedení, nebo osadíte prodlužovací plácačku, která se do střední části blatníku velice snadno nacvakne díky speciální západce, která je v základním provedení krátkého blatníku zaslepena téměř neviditelnou záslepkou.

Poté, co tuto záslepku vycvaknete, stejným způsobem na toto místo nasunete prodlouženou část blatníku. Teprve tento komplet vás dokáže opravdu skvěle ochránit proti vodě a špíně odletující od zadního kola.

Ano, výsledná plácačka proto, aby měla optimální funkci, nevypadá úplně sportovně a vašemu kolu dá nádech důchodcovského ebiku. Jenže pokud tuto plácačku nepoužijete a spokojíte se s použitím pouze krátké verze zadního blatníku, musíte počítat s tím, že díky jeho délce neochráníte váš zadek, ale pouze tlumič nebo středovou část rámu vašeho kola, podle toho, jaké kolo vlastníte.

Mucky Nutz samozřejmě v podobném duchu nabízí také přední blatníky kompatibilní s tímto zadním. Jedná se o stejnojmenný model, který je k dispozici jak v delší, tak v krátké variantě, ovšem nikoli s prodlužovacím členem, ale ve dvou různých délkách, mezi kterými si musíte zvolit tu pravou.

Co se týká montáže, tak musím z vlastní zkušenosti říct, že jí bez problému zvládne i méně zdatný mechanik. Nepotřebujete k tomu totiž žádné speciální nářadí, jen nůžky nebo kleštičky pro zakrácení suchých zipů a stahovacích pásek.

Tady je dobré ještě zmínit, že Mucky Nutz dodává k blatníku jak suché zipy, tak černé stahovací pásky. Osobně jsem pro pevnější zafixování blatníku volil plastové stahovací pásky, ale někteří volí kombinaci obého. Suché zipy jsou přibaleny a svojí práci rovněž udělají, jen je potřeba počítat s tím, že pokud budete jezdit často v blátě a následně kolo umývat tlakovou vodou a občas blatníky sundávat a zpátky nandávat, přestanou být časem suché zipy spolehlivým způsobem uchycení a blatník přestane držet přesně na svém místě.

Další věcí, se kterou je potřeba počítat, je to, že tento typ blatníku má primárně ochránit před vodou a nikoli před mazlavým blátem. Pokud se tak dostanete do situace, kdy se vám bláto začne nabalovat na pneumatiky, může se s klidem stát, že se vám podaří zablokovat díky tomu přední nebo zadní kolo a v této situaci jsou vždy jakékoli blatníky spíše na obtíž. Jejich montáží totiž zmenšíte, byť ne o moc, průchodnost rámu pro plášť a to je potřeba mít na vědomí také při nastavování přesné pozice obou blatníků.

Osobně patřím mezi jezdce, kteří vysloveně nevyhledávají jízdu venku za deštivého počasí, nicméně pokud vím, že hrozí příchod přeháňky zejména v letních měsících, nemám problém s tím si blatníky buď na cestu přibalit, nebo rovnou namontovat na kolo, abych v bouřce nebyl nepříjemně překvapen a nemusel tak řešit onen známý pocit mokrých zad a vody stékající po nich dolů během jízdy v dešti.

Jinak pokud by vás zajímalo, kolik hmotnosti vám blatníky na kole přidají, tak komplet zadní Mud Guard váží 218 g, delší přední verze 105 g a krátké přední provedení pak pouhých 79 g. Vše váženo bez pásek a suchých zipů, které je potřeba vždy zkrátit podle potřeby.

Na to, jak vymakaný a promyšleně vyrobený tento blatník je, není podle mě vůbec drahý. Jeho cenovka je nastavena na 899 Kč, a to včetně praktického pytlíku, ve kterém můžete blatník následně skladovat nebo převážet a nepoztrácet přitom jeho jednotlivé části.

Pro lepší představu i vizáž jsem při focení použil kombinaci předního a zadního blatníku od stejného výrobce. Na obrázcích vidíte jeho kratší přední provedení; k dispozici je však i již zmiňovaná delší verze, která v případě konkrétního bajku nedává příliš význam, protože obrovská šířka spodní rámové trubky u Scottu Genius slouží minimálně při rychlé rovné jízdě stejně dobře jako prodloužená verze blatníku.

Pokud vás zajímá více informací o sortimentu této britské značky, mrkněte na web českého zastoupení www.muckynutz.cz.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Mucky Nutz MudGuard - když chcete mít zadek v suchu
  2. Fotogalerie
Přečteno - 9217x Tagy: testy mucky nutz doplňky blatníky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
    Fotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
  2. Testy - RecenzeTEST: Canyon LUX Trail CFR
    TEST: Canyon LUX Trail CFR
  3. TechnikaFotogalerie: Pells Raw 2
    Fotogalerie: Pells Raw 2
  4. Testy - RecenzeTEST: Canyon Spectral CF 9
    TEST: Canyon Spectral CF 9
  5. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  6. Testy - RecenzeTEST: Pells Raw 2 - Lehký gravel tančík, který překvapí obratností
    TEST: Pells Raw 2 - Lehký gravel tančík, který překvapí obratností

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Petr Procházka - vloženo: 05.08.2023 v 17:28:52

    Můžete dát odkaz na ten set blatníků I s praktickým pytlíkem za cenu 899,- Já za tu cenu našel jen první část zadního blatníku... :-(

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744