KHS Posázavím

Poslední závod, který vám tento týden reportážně a fotograficky představíme je prvomájový KHS Posázavím...

Autor: Renata Zemanová

Byl pozdní večer, první máj ... a nejedno srdce bikerovo plesalo a nohy bolely. Prvního května se totiž konal již 4. ročník závodu MTB Posázavím. Podle mého názoru však žádný ze závodníků a závodnic při příjezdu a prezentaci před startem nevěřil v krásný jarní a prosluněný den!

Je 8:00 - dvě hodiny před startem. Začíná ruch při stavbě stánků sponzorů, prodejců kol, cyklistického oblečení, doplňků a sportovní výživy. Pořadatelé v čele jsou velmi dobře organizovaní, každý ví co má dělat, jaká je jeho role a plní ji velmi dobře. Vše je připraveno pro prezentaci, za chvilku je vymezen prostor pro start první a druhé vlny a postaven cílový oblouk. První závodníci se pomalu trousí, připevňují svá čísla a pohybují se v prostoru startu. Ti, kteří vystupují z aut, neopomenou řádně a peprně okomentovat teplotu 3°C ( naštěstí nad  nulou) a nízkou mlhu rozlitou po celém okolí Mnichovic.

Na 50 kilometrů Posázavím se přihlásilo 706 závodníků a závodnic! Většina z nich byla již před desátou hodinou seřazena na startu a jistojistě přivítala první sluneční paprsky, které se začaly pomalu mlhou prodírat a opírat se o zdi nedalekého kostelíčka na náměstí. I ti největší pesimisté už začínali věřit v teplý slunečný ale hlavně krásný závodní den! Oproti loňskému roku došlo ke změně trati jen při výjezdu na Ondřejov. Závodníkům zde totiž bohužel přes zimu vyrostly v místě trati novostavby.

Domlouvám se s pořadatelem a nasedám do připraveného jeepu, který mě proveze po celé trati, a díky kterému mám celý závod jako na dlani. Můj nový průvodce zná velmi dobře okolí, je skvělý řidič a dokonale plní svou roli!

Start! Byl odstřelen v deset hodin a cyklisté se proměnili v pohybující se pestrý peloton. Náš jeep se dává také do pohybu, foťák a spoušť jsou připravení na dvouhodinovou zátěž! Nájezd do terénu přichází záhy, přibližně po 500 metrech silničního úseku. Následuje výjezd, nejdříve asfaltovo-štěrkový, který pomalu přechází v lesní a nakonec polní cestu. Již na vrcholku je pole velmi natažené. Je jasné, že se jede naplno od začátku. Mezi projíždějícími muži zahlédnu i tři ženy. Ilonu Bublovou a jí na záda dýchající Káju Polívkovou. Po chvilce z lesíka vyjíždí i třetí závodnice Šárka Vejvodová.

Přemisťujeme se místní zkratkou se o kousek dál a to do kvetoucí aleje nedaleko Senohrab. Blíží se jeden závodník za druhým, je to úchvatná podívaná. Slunce svítí a stromy jsou v plném květu, rtuť teploměru už se dávno přehoupla přes 15°C. Je slyšet jen svištění řetězů a oddechování závodníků, no možná sem tam nevyhnutelná poznámka uštědřená soupeři a sporadicky také bezcitná snaha o změnu převodu. Nezdržujeme se příliš dlouho, jen vyfotit pár obrázků a honem dálຯ

Na první brod, přibližně ve třetině trasy, přijíždí s náskokem asi tak půl minuty Martin Horák. Neohroženě a bez zaváhání či zpomalení se vrhá do vody. Bohužel pro něj za polovinou říčky Mnichovky na něj čeká zrada v podobě ukrytého kamene, většího než by si on přál a jeho přední kolo bylo schopno překonat. Přímo ukázkově letí přes řidítka a nedobrovolně zkouší chladnou vodu. Za tento prvek si vysloužil opravdu velký potlesk od hrstky přihlížejících. Rychle vstává, ohlíží se a naskakuje na kolo. Mezitím se přibližuje skupinka několika jezdců. V ní jedou i závodníci, kteří se nakonec postaví na stupně vítězů v čele s Ivanem Rybaříkem a Tomášem Vokrouhlíkem! Lačné publikum očekává další vodní show. Někteří ukazují, jak zkušenými jezdci jsou. Jiní nepřeceňují své síly a brod přebíhají. Najde se i hrstka závodníků, kteří průjezd poctivě trénovali, je to na jejich výkonu vidět, jedou bez zaváhání. Všichni jsou odměněni potleskem, následují slova chvály doprovázená tradičním skandováním. Hop, hop! První ženou v průběžném pořadí je stále Ilona Bublová, s přehledem a rozmyslem zdolává brod. Její náskok už se blíží k minutě. S úsměvem a jiskrou v očích se vrhá  vstříc ledové vodě také druhá  Kája Polívková a po chvilce stále třetí Šárka Vejvodová!

Nyní na cyklisty čeká pravý bikový úsek lesem s bahnitými úseky a pak pomalu začíná výjezd na hvězdárnu Ondřejov. Namotivován byl snad každý, protože nahoře po několika bolavých kilometrech čekal na závodníky bohatý bufet a pak odpočinkový a rychlý úsek lesní cestou a sjezd do Černých Voděrad. Závodníci jedou lesem v okolí Jevanského a Vyžlovského rybníku. Přední skupina mužů už nám bohužel ujela, pořadí žen na předních příčkách se stále nemění.

Před cílem na závodníky čeká už jen poslední výjezd. Je poměrně výživný (obtížný), unavení cyklisté musí zvládnout technicky náročný lesní terén s kořeny, vyjetými kolejemi a všudy přítomným bahnem. Muži jsou již pravděpodobně v cíli. Potlesk diváků a jejich povzbuzení dělá divy. Unavení cyklisté šahají pro poslední zásoby sil, zdolávají vrchol a nahoře jejich nálada výrazně stoupá. cedule oznamuje, že je čekají pouze poslední tři kilometry krásného a odpočinkového sjezdu do Mnichovic!

Ruch v cíli, u občerstvení a cisterny s vodou je v plném proudu. Přesně tak to na maratonech bývá. Nejlepší jezdci jsou již oblečeni v civilu, manželky čekají své unavené muže v cíli a pořadatelé neúnavně informují o dojezdech v cíli. Stačím zaznamenat, že Šárka Vejvodová do cíle dobíhá, pravděpodobně ji před cílem zradila technika.

Na prvním místě nakonec dojel Ivan Rybařík o 4 vteřiny před Tomášem Trunschkou. Následování Tomášem Vokrouhlíkem a Janem Škarnitzlem. První místo stylem start-cíl si zajistila Ilona Bublová před Kájou Polívkovou a třetí Ivanou Loubkovou. Pořadatel však připravil několik věkových kategorií, do kterých byly závodníci rozřazeni. Ještě si dovolím jednu zajímavost na závěr. Závodu se účastnil také přední český lyžař a skikrosař Stanley Hayer!

Vyhlašováni výsledků bylo doplněno o přehlídku cyklistického oblečení a zakončeno bohatou tombolou.

Máj je měsícem lásky a podle mého názoru každý, kdo první květnové pondělí v Mnichovicích stál na náměstí, ukázal, že cyklistika jeho láskou bezesporu je!

Pár slov pořadatele Petra Šimery na závěr:
„Ciao cyklisti a všichni, kdo jste byli na závodech v Mnichovicích, nebudu zde psát děkovná slova  všem sponzorům, bez kterých by se celá akce nedala uskutečnit. Chci poděkovat především Vám všem, kdo jste přišli a byli spokojeni, a ti z vás, které akce neuspokojila, tak ať jsou kritičtí především nejdříve k sobě. Celé závody organizuji sám za podpory dobrovolníků na trati od města. Při nákladech přes  sto padesát tisíc je hrubý zisk sedmnáct tisíc a ty, co závidíš, tak to je v eurech. Bylo Vás na trati 706 cyklistů.

Co mne ale nejvíce mrzí je, když někdo opravdu špatně spadne na dvacátém místě a válí se v křečích uprostřed cesty a deset lidí ho o centimetry objíždí a já na třicátém místě stavím a poskytuji mu pomoc, tak těm deseti přeji, aby byli do třetího místa. K tombole mám sebekritickou připomínku, že ji snad příště nebudu dělat. Bylo v Ferdus boxu mnoho lístků, ale půlka odjela před losováním. Ti, co jste je tam vhodili, proč jste tam pak nebyli? Na trati už nikdo nebyl, když se začalo losovat.

Jestli se někoho můj komentář dotkl, tak tomu se omlouvám. Kladu si otázku, jestli to má vůbec význam dělat. Možná bych měl skončit v nejlepším. Nechci vyvolávat  debatu jestli ANO či NE, jen jestli máte někdo opravdu zájem uspořádat další ročník, tak mne kontaktuj na emailu:  mtb@cenytisku.cz

Přeji všem jen to nej a aby měli radost z každého dne nejen na kole.“

S pozdravem Petr Šimera

PS: o příštím ročníku 1. 5. 2007 Vás budu včas informovat


Přečteno - 7842x Tagy: marathony maratony 2006
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PozvánkyRakouská stálice: Na Salzkammergut Trophy si můžete nevídaně hrábnout
    Rakouská stálice: Na Salzkammergut Trophy si můžete nevídaně hrábnout
  2. PozvánkyKolo pro život se připravuje na oblíbené Vary
    Kolo pro život se připravuje na oblíbené Vary
  3. PozvánkyOblíbená 24hodinovka Těžká Pohoda opět bude!
    Oblíbená 24hodinovka Těžká Pohoda opět bude!
  4. Český pohárAuthor Šela marathon otevře Český pohár XCM
    Author Šela marathon otevře Český pohár XCM

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #11 SV - vloženo: 16.05.2006 v 21:51:11

    pro Petra Šimeru - Také je možné vylosovat několik hlavních cen veřejně na konci závodu a vylosování drobných cen vyvěsit v prostoru cíle vedle výsledků třeba ještě před dojetím vítěze... Já jsem si tedy nevšiml, že by někdo byl otrávený z množství drobných cen. Startovalo 700 lidí a dojelo 560. Řekněme tedy, že každý šestý až sedmý majitel lístku nebyl přítomen. Někdo skutečně odjel a jsme tam kde jsme byli. Na pomoc s organizací mi skutečně nezbývá sil, již léta dělám svým způsobem charitu pro druhé a to zcela zdarma. Vím také jak je to nevděčné... Myslím ale, že už té tombole věnujeme více pozornosti než si zaslouží. Závod byl pěkný a to je hlavní. A nenech se otrávit...Mnichovic by bylo škoda. Takže ahoj na Brdech, nebo příští rok v Mnichovicích. Sváťa

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #10 Petr Šimera - vloženo: 16.05.2006 v 09:09:18

    pro Sváťu - Ahoj. Jsem rád, že jsi se podepsal a to uznávám. Mne na celé věci otrávilo, že jsem já sehnal tolik cen na tombolu pro Vás a pak půlka lidí odjede. Komentátor by to dělal ještě teď, tak jsem to vzal já. Vy jste čekáním byli otráveni a já zas nepřítomností vylosovaných. Dle emailů, které došly je tak poměr 10 spokejených ku 2 nespokejeným tombolou. Napiš mi po sezóně, až budeš mít srovnání. Já letos jel pět závodů a konkurence se nebojím. Ciao

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #9 SV - vloženo: 16.05.2006 v 08:43:12

    Pro Petra Šimeru: Tak mám pocit, že tu nejde o podpisy, ale o názory. V diskuzním foru se většinou každý podepisuje přezdívkou a vadí to jen tomu, komu dojdou argumenty. Ale jestliže máš pocit, že ti můj názor řekne více pokud budeš znát mé jméno, tak prosím - Sváťa Votruba. A co se závodu týče, tak jediné co mi pokazilo dojem byla právě ta tombola. Pokud jsi chtěl někomu vynadat, tak jsi se měl obrátit na ty co odjeli. Je prostě škoda pokazit takovou prkotinou jako je tombola dojem z jinak pěkného dne. Závodu se účastnilo jistě i mnoho jezdců, kterým nešlo o umístění a o čas, ale spíše o dojetí a o prožití příjemného dne. Nesouhlasím tedy zcela s tvrzením, že jde jen o pořadí. A pokud tě to nebaví, tak to nedělej. Byla by to škoda, ale máš pravu, že závodů je spousta.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #8 prodi - vloženo: 12.05.2006 v 21:14:28

    tombola - Já myslím, že díky p.Šimerovi byla tombola určitě zajímavější... já chválím, jen tak dál :)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #7 Petr Šimera - vloženo: 11.05.2006 v 15:49:13

    tombola - Nevim proč odpovídat, když se nedokážete zde ani podepsat a schováváte se za ....
    Jinak o tombole jsem napsal v závěru vše. Děkuji všem co jste mi napsali na email, všechny byly podepsané. Zde je několik vět, které přišly - Závody se jezdí na umístění a čas, tombola je na bálech. Tombola je něco navíc od
    sponzorů, tak ji příště nedělej a ušetříš si nervy. Naštvalo mě, že z tolika cen jsem nic nevyhrál ... atd.
    Pro SV ? kola Mavic jsem vrátil a po
    dohodě se zástupcem jsme je darovali. Jestli odjedeš před tombolou nevhazuj lístek do boxu, jako to udělali letos někteří, zdržuje to. Jinak se nikdo
    nepřihlásil, že by chtěl pořádat závod
    nebo udělat lepší komentář k tombole, takže to asi bude opět na mně.
    Závodů je spousta, tak máte možnost si vybrat a udělejte srovnání v říjnu.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #6 SV - vloženo: 11.05.2006 v 12:49:18

    Tombola - Na každém závodu čekám až do konce,ale než poslouchat řeči pana Šimery, tak to raděj odjedu co nejdříve. Být sponzorem, tak s tímto závodem končím. Všiml jsem si, že si nakonec někdo odnesl i ta zapletená kola, která se nelosovala... A podotýkám, že mi nejde o ceny, ale o atmosféru, kterou pan Šimera pokazil...

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #5 prodi - vloženo: 09.05.2006 v 06:53:23

    Ale no tak, p.Šimera přece spěchal po závodě i s I.Rybaříkem do Řecka na SP v maratonu, takže buďme tolerantní...:)

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #4 Michal - vloženo: 07.05.2006 v 14:00:48

    Tombola - Souhlas.Závod byl opravdu adrenalinovej ,ale z te tomboly na mě šly mrákoty. Tak stupidní komentáře bych od dospělého člověka nečekal ani za zdmi nějaké léčebny pro duševně ne zcela zdravé spoluobčany.Opravdu nevkusný závěr jinak velice povedeného závodu.Snad příště.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #3 Jirka - vloženo: 05.05.2006 v 21:34:01

    for wewerka :-) - Ty zvíře :-D to nebyl moderátor ale člověk kterej sehnal do tomboly ty kola atd. Bylo toho moc a je fakt že si časem uvědomil jak dlouho to trvá než vše vylosuje...

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #2 wewerka - vloženo: 05.05.2006 v 18:43:15

    tombola - Jo, ten moderator by zaslouzil odstrelit. Diky jeho stupidnim kecum par lidi dobrovolne odeslo.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #1 PASSAU - vloženo: 05.05.2006 v 15:04:36

    Ten zavod byl supr ale je mi lito jak probehla tombola!!!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744