Blíží se vrchol domácí bikové sezony, kdo se stane královnou Nového Města?

O víkendu čeká nejen Česko, ale i celý MTB svět vrcholná akce: Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Podívali jsme se na konkurenci mezi ženami...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jan Brychta
Blíží se vrchol domácí bikové sezony, kdo se stane královnou Nového Města?

 

 

Podobně jako v případě mužů budou mít v Novém Městě na Moravě i ženy svou ohromnou přehlídku toho nejlepšího, co dnešní mountainbiking nabízí. Poprvé se v letošním roce sejde kompletní světová špička.

Nové Město na Moravě bude před Olympijskými hrami v Paříži nejsledovanějším závodem Světového poháru horských kol letošní sezony. Proč? Protože ihned po závodě na Vysočině se uzavře kvalifikační období, závod si tak nenechá – dost pravděpodobně – ujít žádná z velkých hvězd. Půjde o poslední možnost navýšit národní bodové konto a také ukázat se reprezentačním trenérům a zabojovat o startovní místo v rámci své země.

Vraťme se ale z Paříže do Nového Města na Moravě, protože právě tam, na konci května, se poprvé v letošní sezoně sejde kompletní sestava ženské světové špičky. Na dvou úvodních závodech SP v Brazílii v polovině dubna chyběla například mistryně světa v short tracku i cross country Pauline Ferrand Prevot z Francie nebo loňská vítězka světového poháru Puck Pieterse z Nizozemska a dále i novozélandský objev loňské sezony Samara Maxwell. 

Vysočina tak bude prvním letošním místem, kde se sejde mistryně světa, mistryně Evropy, olympijské medailistky a nastupující generace mladých závodnic, které v Brazílii ukázaly obrovský hlad po vítězství.

Na co se tedy mohu fanoušci ve Vysočina Aréně těšit? Největší vyzývatelkou bude obhájkyně loňského vítězství v Novém Městě na Moravě Puck Pieterse (Fenix Decenuinck), která teprve před pár dny zahájila sezonu horských kol. Po zisku bronzu na MS v cyklokrosu v Táboře letos v únoru se pak věnovala silničním klasikám. Vynechala dva první závody SP a na horském kole startovala letos poprvé až začátkem května. Její druhý letošní závod – mistrovství Evropy XCO – skončila úspěšnou obhajobou titulu. Dvaadvacetiletá cyklistka bude chtít vstoupit do světového poháru pravou nohou a my vsázíme na to, že bude těžkým kalibrem.

Sezónní debut ve světovém poháru si do Nového Města na Moravě chystá i o deset let zkušenější Pauline Ferrand Prevot (Ineos Grenadiers). Ta velmi pečlivě váží každý svůj letošní krok, úřadující mistryně světa se totiž chystá na svou čtvrtou olympiádu a té podřizuje naprosto vše. Z těch třech předchozích nepřivezla jedinou medaili… A mít na svém kontě osm světových titulů ve třech disciplínách se zřejmě stále nevyrovná tomu jedinému snu: zlaté olympijské medaili, navíc vyjeté doma!

Další z Francouzek Loana Lecomte (Canyon Cllctv) sice v Brazílii startovala, ale nedokončila. Nestartovala ani na mistrovství Evropy, a tak je její současná forma velkou neznámou. Ale nezapomeňme na to, že Loana dokázala v posledních pěti závodech v Novém Městě na Moravě třikrát vyhrát!

Další, kdo vstoupí do hry, budou švýcarské bikerky, které na posledních hrách v Tokiu obsadily kompletní stupně vítězů, což se v Paříži nemůže stát. Tam pocestují totiž jen dvě. A které? No, to je dobrá otázka. Nové Město na Moravě bude poslední příležitostí ukázat se národním trenérům pro Jolandu Neff, Alessandru Keller, Sinu Frei, Lindu Indergand. Bude to obrovská švýcarská bitva v rámci širšího boje o pohárový triumf.

Jak odpoví Američanky? Na zámořské bikerky rozhodně nesmíme zapomínat, protože i tam hoří souboj o Paříž. Američanky v Brazílii ukázaly ohromný vzestup; Haley Batten (Specialized Factory) po svém premiérovém vítězství v SP dokázala vyhrát i kontinentální šampionát Ameriky. Měla tak být jednou z dvojice Američanek, které budou startovat na OH. O té druhé rozhodne právě Nové Město. Bude to Savilia Blunk (Decathlon Ford), jež v Brazílii ukázala fantastickou formu, anebo zkušenější Kate Courtney (Scott Sram), která naznačuje návrat mezi špičku? A co překvapení jménem Kelsey Urban (Team 31)?

V neposlední řadě musíme mezi favoritky zařadit rakouské duo Mona Mitterwallner (Cannondale Factory) a Laura Stigger (Specialized Factory), které zatím nepředvedly veškerý svůj um a potenciál. Mladší Mona už minulý víkend v Rumunsku na ME stříbrnou medailí naznačila, že má výrazněji našlápnuto k lepším výsledkům. Ukáže to fanouškům v Novém Městě?

Vše se dozvíme už brzy, závodní program v Novém Městě startuje už 24. května 2024.

 

Kompletní závodní program najdete zde

Informace o vstupenkách zde

 

 

 

  

 

Přečteno - 2554x Tagy: světový pohár nové město na moravě
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárAlan Hatherly slaví první vítězství v SP XCO, v Les Gets dosáhl na dabl
    Alan Hatherly slaví první vítězství v SP XCO, v Les Gets dosáhl na dabl
  2. Světový pohárRychlý short track v Les Gets se vydařil Holubové, dojela sedmá
    Rychlý short track v Les Gets se vydařil Holubové, dojela sedmá
  3. Světový pohárPřichází Les Gets, poslední svěťák před OH bude bez největších favoritů
    Přichází Les Gets, poslední svěťák před OH bude bez největších favoritů
  4. Světový pohárVrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
    Vrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
  5. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
  6. Světový pohárCrans Montana 2024 - střípky
    Crans Montana 2024 - střípky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744