Čeští bikeři se vrací domů obtěžkáni šesti medailemi

Dnes v 18:00 přistane v Praze letadlo se vzácným nákladem na palubě - úspěšnou výpravou z mistrovství světa horských kol, MTBS crew se loučí a nabízí top ten MS Mont St. Anne 2010...
Autor: Jan Němec
Čeští bikeři se vrací domů obtěžkáni šesti medailemi

Je to přesně 364 dnů, co jsme se s vámi loučili z Austrálie z loňského šampionátu. V Canbeře čeští reprezentanti příliš úspěchů neposbírali, cinkla jen jedna bronzová medaile Jakuba Říhy z fourcrossu. Dnes se loučíme z Kanady, ze šampionátu, který se zapíše do dějin horských kol v České republice. Au revoir!

Jméno České republiky se v Mont St. Anne skloňovalo všude a ve všech pádech. V tiskovém centru, na závodišti, na párty. Spíkr už dokonce přestal opakovat Czechoslovakia. Lidé se začali zajímat a vyptávat. Jak se správně vyslovuje Kulhavý a jestli je větší úspěch jeho stříbro nebo Slavíkův titul, jestli je Praha opravdu nejkrásnější město na světě, jaký bude svěťák v Novém Městě a v jakém týmu bude příští rok Jaroslav závodit...

Proč to všechno? Šest medailí, které naši reprezentanti posbírali, totiž zastínilo mnohé velké bikové národy. Pravda, v medailovém hodnocení Česko předstihla Francie, která má stejný počet kovů, v jejich prospěch ovšem hovoří vyšší počet stříbrných. Ostatní, jako třeba fenomenální Švýcaři, Němci nebo Italové mohou českým bikerům jen závidět.

Dosud bylo pro české barvy nejúspěšnější mistrovství světa v roce 2004 v Les Gets, odkud si reprezentanti přivezli celkem tři medaile - zlato Jana Horáková, bronz Tereza Huříková a Michal Prokop.

MTBS crew v plné své síle v tiskovém středisku mistrovství světa 2010

Na šest dnů, které jsme mohli v Mont St. Anne strávit a sledovat úspěchy, ale i prohry českých barev, budeme asi ještě hodně dlouho vzpomínat a mnohokrát se k nim vracet. Lépe uspořádaný šampionát jsme ještě asi neviděli. A ty párty! I na nich Češi hráli prim. Snad zapomeneme na únavu, na to, že jsme byli živi jen z müsli tyčinek v tiskové středisku, z kávy nevalné chuti a z přepálených hamburgerů od paní se síťkou na hlavě.

Jedenadvacáté mistrovství světa v Mont St. Anne bylo opravdovou oslavou horských kol, štafetu předávají švýcarskému Champéry, kam se bohužel většina obrací s nedůvěrou. Uvidíme za rok, jestli hozenou rukavici dokáží zvednout a jestli bude mistrovství pro Česko stejně úspěšné....

MTBS TOP TEN - Mont St. Anne 2010

1. Šest medailí České republiky - úspěch našich bikerů, který příjemně zaskočil všechny fanoušky, odborníky a snad i veřenost.

2. Jaroslav Kulhavý - jeho druhé místo jsme zařadili před titul Tomáše Slavíka po dlouhé diskusi. Stříbro jistě není více než zlato, ale v tomto případě si to dovolíme tvrdit. Kulhavý dozrál ve špičkového bikera a hrají pro něj tato fakta: je to vůbec první medaile z MS v elitní kategorii XCO, cross country je olympijská disciplína, větší konkurence

3. Tomáš Slavík - první medaile z mistrovství světa a hned zlato a duha! Vynikajícím způsobem přelstil obhájce titulu Jareda Gravese, ten mu na tiskové konferenci vysekl poklonu. "Datel" se již na čtvrtek objednal na tetování - ruku mu budou zdobit duhové pruhy mistra světa!

4. Bronz českého kvarteta v závodě štafet - první medaile z mistrovství světa, čekalo se na ní od roku 2000, kdy byly štafety poprvé zařazeny do programu MS, všichni podali 100% výkony.

5. Ostatní čeští medailisté - Jana Horáková, Romana Labounková a Michal Prokop potvrdili, že český fourcross vládne světu. Pro všechny je to již několikátý medailový úspěch na mistrovství světa

6. Titul Jose Antonio Hermidy - konečně pokořil věčně druhá místa. Po závodě dojetím nemohl mluvit a na párty nás pozval na pivo.

7. Každovečerní párty - oslavovali se tituly a konec sezóny, tahle výsada vždy patřila finále světovému poháru, který se zařazoval až po mistrovství světa. Místní pořadatelé rozhodně něco takového zorganizovat umí. Večer co večer se dějiště proměňovalo ve festival

8. Švýcaři se po pěti letech nedočkali medaile v elitní kategorii XCO, naposledy byli takto smutní v Livignu 2005.

9. Italové se domů vrací bez jediné medaile.

10. Satelitní rádio Sirrius v našem pronajatém autě a stanice 17 Jam On, která byla výtečným spolucestujícím a zpříjemňovala nám chvíle při stokilometrové rychlosti na dva tisíce kilometrů dlouhé cestě mezi New Yorkem, Windhamem, Mont St. Anne a znovu New Yorkem.

 

Přehled medailistů a počty medailí


Hotovo. Konečně si můžeme dát nohy nahoru. Zabalit a fičíme domu....

Přečteno - 8895x Tagy: mistrovství světa mont st. anne
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaTomáš Fláma dojel osmý na MS ve sprint eliminatoru
    Tomáš Fláma dojel osmý na MS ve sprint eliminatoru
  2. Mistrovství světaSrnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
    Srnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #8 Miroslav Volek - vloženo: 12.09.2010 v 21:05:30

    Děkuji za parádní reporty, možnost "prožít" zážitky alespoň takto, :-).

    Ten sloupec CZE v počtu medailí jste mohli dát na první místo před FRA i za pomoci grafického editoru, ;-D.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #7 pavel96 - vloženo: 08.09.2010 v 12:12:37

    bude něco z MS v TV či na internetu- prosím o odkaz a doby vysílání. Díky

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #6 Zuzka - vloženo: 07.09.2010 v 10:39:13

    Tak šup šup domů!!!!! :)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #5 Shane - vloženo: 07.09.2010 v 10:04:46

    Našel jsem si to rádio, škoda že je na webu po 30dnech placený, uuuplně to vidim: nic než silnice, silnice a silnice a k tomu tohle rádio... čím jste jezdili?

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #4 Petr--x - vloženo: 07.09.2010 v 08:33:38

    Info super ale ocenil bych aspoň zmíňku o trialu...

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #3 darkson - vloženo: 07.09.2010 v 08:33:34

    díky za reporty, chlapi

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #2 Mira - vloženo: 07.09.2010 v 07:51:39

    Jo, švýcaři sice v elitní kategorii neuspěli. Ale je to jen smůla. A do budoucna jim přejdou silní jezdci z U23.....budou těžko k poražení....

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #1 petryk - vloženo: 07.09.2010 v 07:17:49

    Meesho a Germano, díky za super informační servis a krásné reportáže. Tohle MS se povedlo nejen kvůli tolika medailím ;)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744