Dvacetiletý Hart porazil sjezdové matadory a získal titul

Britský biker Danny Hart se nejlépe popral s rozbláceným tobogánem na mistrovství světa v Champéry. Sjezdový titul si mezi ženami vyjela Emmeline Ragot. Češi neuspěli...

Autor: Jan Němec, Jaroslav Cícha
Dvacetiletý Hart porazil sjezdové matadory a získal titul

Déšť, výstižněji řečeno slejvák jak hovado, poznamenal závěrečný den světového šampionátu horských kol ve švýcarském Champéry. Mnoho jezdců připravila bahnitá trať o dobrý výsledek, ale mladý Danny Hart z Británie dominoval neskutečným způsobem; před druhým Damienem Spagnolem z Francie vyhrál o neuvěřitelných téměř 12 sekund.

Soupeře deklasoval rozdílem třídy a ve svých necelých dvaceti letech získal titul světového šampióna ve sjezdu. Na několika místech jel úplně jinou stopu než ostatní. Na jednom z posledních skoků si ještě dovolil vyšvihnout excelentní whip, nad kterým zůstával rozum stát. Zvlášť v těchto podmínkách.

Danny Hart

Třetí nejrychlejší jízdu předvedl Novozélanďan Samuel Blenkinsop. Očekávaný atak na mistrovský titul Američana Aarona Gwina, který ovládnul letošní světový pohár, skončil na lávce uprostřed trati. Uklouzlo mu přední kolo a ocitnul se mimo dřevěný chodníček. V tu chvíli bylo rozhodnuto. Nejrychlejší muž kvalifikace v Champéry nedosáhnul ani na medaili.

Obhájce titulu z Mont St. Anne Samuel Hill se také několikrát klouzal po zadku na blátě a zbylo na něj sedmé místo.

Z českých jezdců slibně zajel kvalifikaci Matěj Charvát, když byl těsně za dvacátým místem, ale samotný závod nezvládl. "Počasí udělalo své, ale tady je to tak vždy, Týden trénujeme na suchu a závod jedeme na téměř nesjízdném tobogánu. Po pádu našeho kamaráda Sehnala jsem trochu strach měl, jel opatrně, ale to se mi nevyplatilo. Měl jsem několik pádů a po druhém jsem věděl, že mě dojíždí již Ital startující za mnou, tak jsem zastavil a pustil jej před sebe a zbytek trati již jen v poklidu sjel," řekl devětasedmdesátý Charvát.Nejvýše klasifikovaným českým bikerem tak byl Martin Mikulenka, na vítězného Harta ztratil minutu a čtyřicet devět vteřin.

Matěj Charvát

Mezi ženami si pro zlato dojela Emmeline Ragot z Francie, druhé v pořadí, Angličance Rachel Atherton, nadělila čtvrt minuty. Obhájkyně zlata Tracy Moseley po pádu skončila osmá.

Nejhůře ale dopadl Stanislav Sehnal. V horní polovině tratě měl pád, skončil v lese a helikoptéra jej převezla do nemocnice v Monthey. "Mluvil jsem s ním a říkal, že ho bolí záda. Pořádně ani nevěděl co se stalo a je v nemocnici na pozorování, ale Stanislav Sehnalsnad to nebude nic vážného", řekl reprezentační trenér Zdeněk Florián.

Junioři, kteří odstartovali ještě před obědem, měli z trati dokonalý bahenní tobogán. Na prsty jedné ruky by se dali spočítat ti, kteří 1,6 kilometrů dlouhou trať absolvovali bez pádu. Zejména pohled na mladé slečny byl doslova lítostivý.

V obou kategoriích triumfovali světovým pohárem políbení závodnici - mezi juniorkami Manon Carpenter z Velké Británie a mezi juniory Troy Brosnan z Nového Zélandu. Oba sjezdaři také celkově ovládli své kategorie ve světovém poháru.

Na šampionátu startoval Jan Uruba poprvé, přesto byl z českých juniorů ve sjezdu jasně nejlepší. Zariskoval se suchými plášti a vyšlo to, obsadil dvanácté místo. "Do osmičky ještě něco chybí", prozradil nadějný mladík, na jaké umístění myslel. "Dvanácté místo není nejhorší, ale mohlo to být lepší, snad za rok", řekl chlapec z vísky Rusava u Bystřice pod Hostýnem. Docela byl rád, že již ve středu zapršelo. "Alespoň jsem měl možnost si to vyzkoušet. Dal jsem suché pláště a myslím, že to byla dobrá volba. Trať byla udusaná a jen to chtělo dávat větší pozor v místech, kde to mohlo být rozbité, jinak to šlo pustit", řekl Jan Uruba.  

"Měl jsem jet více na jistotu. Ten, kdo trať dnes pouze sjede je na tom lépe. Já více závodil a asi čtyřikrát jsem upadl. Slovo kluzké je slabé, šíleně to klouzalo, kolo chvílemi plavalo jak si chtělo. Určitě spokojený nejsem", řekl Jan Čepelák.

Foto: Michal Červený

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Dvacetiletý Hart porazil sjezdové matadory a získal titul
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 mtbdirty - vloženo: 17.03.2012 v 12:10:04

    http://www.facebook.com/mtbdirty

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 10gambrinus - vloženo: 06.09.2011 v 11:35:55

    Byl jsem tam, viděl jsem. Kdo nezažil, neuvěří ! Neskutečný výkon to jen sejít podél trati po chodníčku. Super atmosféra ! Nejlepší DH co jsem kdy viděl. Danny jel uplně nehoráznou kudlu. To počasí, trať - všichni kdo dojeli tak klobouk dolů !!!!!!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 Zdeněk Svatoš - vloženo: 06.09.2011 v 08:55:46

    předchozí video Dannyho mistrovské jízdy bylo bohužel smazáno, tak jsme našli jiné, snad na YouTube vydrží: http://www.youtube.com/watch?v=i_HoWzoEFRI

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 kareln - vloženo: 06.09.2011 v 08:34:37

    http://www.youtube.com/watch?v=yhO8JrBk-48

    super jízda

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 SKB 77 - vloženo: 05.09.2011 v 15:50:48

    Neskutečná jízda, která vejde do dějin !!

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 zp - vloženo: 04.09.2011 v 22:14:44

    Brosnan je australan!!!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744