Fojtík přenechal vítězství na Salzkammergutu Pintovi

Rekordní účast na letošním Salzkammergut Trophy korunoval Ondřej Fojtík fair play gestem - přenechal vítězství Portugalci Pintovi, který přijel až 10 minut za ním....

Autor: Jan Němec, Martin Bali-Jenčík
Fojtík přenechal vítězství na Salzkammergutu Pintovi

Největší rakouský maratón a nejoblíbenější zahraniční MTB závod českých bikerů přivábil rekordní počet účastníků. V českých zemích "Salzku" velmi dobře zpopularizovaly hlavně seriály, zejména MarathonMan a Kolo pro život. No a k rekordní účasti nahrálo (konečně!) takřka ideální slunečné počasí s teplotami kolem pětadvaceti stupňů, které se taktéž postaralo o mimořádný sportovní zážitek.

Portugalec Luis Leão Pinto ovládl extrémní distanci dlouhou 211 kilometrů s nastoupanými 7.049 metry v rámci 16. ročníku Salzkammergut Trophy 2013 v novém rekordu, přestože si trasu nechtěně prodloužil!

Start Salzkammergut Trophy 2013

Hned na začátku závodu se vytvořila skupina se všemi favority, mezi které patřili například Rupert Palmberger (GER), obhájce prvenství Ondřej Fojtík (X-Sports Cannondale Koma), vítěz z roku 2011 Wolfgang Krenn (AUT) a jeho krajan Bernhard Eisl. V půli maratonu na čele vykrystalizovala dvojice Fojtík a Pinto.

Na posledních kilometrech se prosadil Pinto proti Fojtíkovi a vypadal jako jistý vítěz. Kvůli technickému defektu doprovodné motorky však zůstal Pinto na trase osamocen. Na jedné z křižovatek asi 4 kilometry před cílem byl omylem poslán špatným směrem. V tom okamžiku měl náskok na Fojtíka zhruba 4 minuty a za normálních okolností by si pohodlně dojel do cíle pro vítězství.

Do cíle ovšem dojel jako první Fojtík. Jeho radost však byla potlačovaná, protože od svého okolí věděl, co se stalo.

Salzkammergut Trophy 2013 - čelo závodu na 211 km

V rámci diskuse s vedením závodu se Ondřej Fojtík vzdal vítězství ve prospěch Portugalce a sice na základě své relativně velké ztráty v okamžiku soupeřovy smůly. "To je více než férové sportovní gesto," konstatoval hlavní rozhodčí Mario Billich z Rakouského cyklistického svazu.

"Podjíždí se tam koleje takovou myší dírou a jedeš to za závod třikrát, motorkář na čele měl defekt a pokračoval sám, člověk, který posílal lidi do dalšího okruhu tak nevěděl, že jede Pinto první a poslal ho s ostatníma na další okruh... Já jsem to tam znal, tak jsem se nenechal zviklat pořadatelem a jel rovnou do cíle, kde jsem způsobil zmatek, protože jsem dorazil bez motorky a každý očekával Portugalce.... Byl jsem najednou ve stresu, jestli jsem to nepodělal já...," líčil Ondřej Fojtík zážitek ze své poslední Salzky. "Ani nevím, kdo Pinta nakonec zastavil, přijel pak za mnou asi deset minut. Všichni čekali na moje vyjádření, on byl vytočenej nadoraz, ale neměl jsem co řešit, byl lepší. Poděkoval, byl samozřejmě strašně rád," řekl Foja, který se s Portugalcem zná z etapového závodu v Maroku.

Luis Pinto s Ondřejem Fojtíkem v cíli Salzkammergut Trophy 2013

Časem 9:53:38 pokořil Luis Pinto poprvé od Williho Vorderderflere z roku 2005 magickou desetihodinovou hranici!

"Jelo se mi dnes absolutně v pohodě. Na slavení nemám momentálně náladu, ale to přijde až během vyhlášení vítězů," komentoval své pocity šampión Salzkammergut Trophy.

Zato loňskému obhájci se moc dobře nejelo. " Zdálo se mi, že se mi jede hůř než na Drásalovi, ráno se mi vloni taky jelo blbě, ale pak se to rozjelo. Letos ale ne. Asi dvě hodiny do konce mi ujel v nejprudším stoupání, mělo snad 30 %. On to vyjel a já tlačil. Pak jsem jel tak, abych udržel druhé místo," popsal letošní báječný úspěch Ondřej Fojtík a zároveň přiznal, že i jako zkušený závodník měl pěkného starťáka. "Je to velký a těžký závod, člověk si musí připravit na závod spoustu věcí, není to legrace a já byl fakt nervózní. Ale je tam skvělá atmosféra a závod mám rád."

Jako třetí dokončil závod na trati 211 kilometrů Rupert Palmberger z Německa, jedenáctá skončila legenda MTB Bart Brentjens, který je dnes především manažerem týmu Brentjens-Superior.

Salzkammergut Trophy 2013 - Daniel Polman

Dvacátý pak dojel další Čech Daniel Polman, který tak završil třetí těžký maraton během dvou týdnů. Svou Brutal Austrian Tour odstartoval redaktor časopisu Lidé a hory na mistrovství světa v Kirchbergu, pokračoval etapovým závodem Zillertal Challenge a "Salzka" udělala tečku za pětisty závodními kilometry a více než 20 000 nastoupanými metry...

Nejstatečnější a nejrychlejší ženy na nejdelší trati pochází z Německa, Itálie a Brazílie. Nepříliš početnému poli dam kralovala Katja Hentschel (13:41:53 hod.) před Michaelou Ton a Danielou Genovesi. Jako osmá dokončila bikerka z Prahy Věra Procházková, v sedle strávila dlouhých šestnáct hodin a deset minut!

Hlavní celebritou na startu byl ovšem domácí lyžař – jak jinak v Rakousku! Bývalý skokan na lyžích Andreas Goldberger se poprvé postavil na start nejdelší trasy a hned závod dokončil. "Bylo to dnes hodně těžké. Do pekla a zpátky je asi nejvýstižnější výraz! Skvělá divácká kulisa s fantastickými fanoušky a pomocníky podél trati byla pro mě tou největší vzpruhou a zároveň motivací," vysekl populární "Goldi" poklonu všem, kteří spoluvytvářeli parádní atmosféru během závodu.

Skokan na lyžích Andreas Goldberger na kole na trati Salzkammergut Trophy

Krátkou ovládl domácí Pernstein
Na trase B (119,5 km/3.848 v.m.) se radoval domácí závodník Hermann Pernsteiner, který byl vloni třetí. Za ním skončili jeho krajané David Schöggl a Martin Feichtegger. Také v ženách dominovaly Rakušanky - Sabine Sommer před Tamarou Muhr. Třetí byla Tanja Trinkwalter z Německa.

Nejlepšími Čechy byl mezi muži na osmém místě Aleš Strnad (Eleven Příchovice) a mezi ženami na 4. místě Milena Cesnaková (GS Cyklo Team Jistebnice).

Na trase C se z našinců třetím místem blýskla Lucie Vlášková (Kellys Bikeranch), v půlmaratonu na 53,5 km byl druhý Jan Fojtík (Symbio+ Giant ) a na trase G dlouhé 22,1 km vybojovala třetí místo Eliška Krčková (Eleven Příchovice).

Nová all mountain soutěž: vítězství pro lokální matadorku a Tiroláky
Nový závod (61 km a 2.074 v.m.) startoval v sousedním císařském městečku Bad Ischlu a byl určen hlavně pro vyznavače kol s vyšším zdvihem. Trasa vedla přes tři technické sjezdy dvoustovky. V ženách triumfovala Martina Deubler z Bad Goisernu, v mužích Daniel Federspiel před Karlem Marktem. Úřadující mistr Evropy v Eliminatoru a vedoucí muž Světového poháru v nové disciplíně si připsal první triumf právě už v pátečním sprintu v ulicích Bad Goisernu.

Salzkammergut Trophy 2013

Junior Trophy – malí bikeři závodili jako ti zcela velcí!
Do ASVÖ Scott Junior-Trophy nastoupilo na start v kategoriích U5 až U17 celkem 406 dětí a mládežníků. Mnozí nejmenší kroužili po trase na odstrkovadlech a s dudlíky v ústech. Ti největší svedli mezi sebou často souboje, které vyústily v závěrečný spurt. Všichni účastníci nakonec dostali trička a medaile z perníčků.

Sjezd jednokolek – nadšení z nové trasy
Jednokolky jsou již nedílnou součástí Salzkammergut Trophy. 101 nadšenců municyklistiky se vydalo dolů po trati dlouhé 4,1 km vedoucí cestami lesem a loukami s cílem na náměstí v Bad Goisernu. Závod pro sebe rozhodl domácí favorit David Weichenberger. Druhý tentokrát skončil obhájce vítězství Jakub Rulf (CZE), třetí byl Rakušan Gerald Rosenkranz. V ženách triumfovala Němka Anna-Lena Blaschka, před domácími dvojčaty Tinou a Alexandrou Pötzovými.

Nový účastnický rekord!
Celkem se o víkendu 16. Salzkammergut-Trophy postavilo na start 4.546 účastníků z 43 zemí (eliminator, maraton, sjezd jednokolek a Junior-Trophy).

V akci bylo při tom 930 dobrovolníků! Kolem 20.000 diváků fandilo na trase regionu u Hallstattského jezera. Vedle sportovních podniků byl v nabídce bohatý rámcový program: cyklistický veletrh s 90 vystavovateli, módní cyklistická přehlídka, výlety helikoptérou a letní diskotéka Ö3-Disco s DJ Christianem Pratesem!

Salzkammergut Trophy 2013

Výsledky muži 211 km
1. Luis Leon Pinto (POR, Bicis Esteve) 9:53:38
2. Ondrej Fojtik (CZE, X-Sports Cannondale Koma) +3:25
3. Rupert Palmberger (GER, Centurion Vaude) +9:03
...
13. Adam Pilčík (Bikestyle.cz) +57:01
20. Daniel Polman (Lidé&hory Duratec) +1:18:31
31. Josef Nestler (KL Sport Most) +1:54:43

Kompletní přehled výsledků


Nezapomeňte! Salzkammergut Trophy 2014 se koná ve dnech 11.-13. července!

Více o Salzkammergut Trophy na www.trophy.at

Foto: Salzkammergut Trophy, Erwin Haiden /Bikeboard.at/

Přečteno - 11295x Tagy: ondřej fojtík salzkammergut trophy
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyČeši Salzkammergut milují, startovaly jich přes tři stovky. Kalašová vyhrála klasiku
    Češi Salzkammergut milují, startovaly jich přes tři stovky. Kalašová vyhrála klasiku
  2. PozvánkyMarathonMan Europe 2021, při promptní registraci nabízí pěkné slevy
    MarathonMan Europe 2021, při promptní registraci nabízí pěkné slevy
  3. PozvánkyBezkontaktní Salzkammergut Trophy? Jako série časovek od července do října
    Bezkontaktní Salzkammergut Trophy? Jako série časovek od července do října
  4. Ostatní závodyMarathonMan Europe 2020 - co a jak (ne)bude?
    MarathonMan Europe 2020 - co a jak (ne)bude?
  5. Ostatní závodyItalové kvůli koronaviru ruší Cape Epic, doma zůstává i Fojtík
    Italové kvůli koronaviru ruší Cape Epic, doma zůstává i Fojtík
  6. PozvánkyNa dlouhou „Salzku“ vyjede i Gunn-Rita. Závodníci si z cíle odvezou ďáblíka
    Na dlouhou „Salzku“ vyjede i Gunn-Rita. Závodníci si z cíle odvezou ďáblíka

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #15 trance28 - vloženo: 20.07.2013 v 08:14:46

    odpověď na A.Prochaka — #14 No, s tou holcinou jsem par kilaku jel, jeste pod Salzbergem mi rikala, ze se musime trochu hecnout :-) pak jsem ji videl az v cili a nejdriv jsem myslel, ze limit nestihla, az pak jsem ve vysledkovce videl, ze jo...tak to teda respekt pred ni!:-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #14 A.Prochaka - vloženo: 20.07.2013 v 07:27:48

    odpověď na trance28 — #13 Máme pár fotek z chvostu závodu :-)), pod Salzbergem jsem byl v 16 hodin,tak to jsi musel být kousek přede mnou. Pošli na mail svoje startovní číslo a pokusím se najít. Chtěl bych upozornit na jmenovkyni Věru Procházkovou z Prahy -na trati se mi přiznala, že jede 4. závod v životě. Nad Gosau roztrhla řetěz, Na 97. km jsem ji zastavil a dávali níž sedlo (den předtím ji to odborníci ve stánku z Intersportu dali tak vysoko, že se na to nedalo dívat) - nakonec v cíli za 16:10 hod., bez defektu by to měla tak za 15:35.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #15
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #13 trance28 - vloženo: 19.07.2013 v 20:27:51

    odpověď na Aleš Procházka — #9 Budete davat fotky nekam na web? Ja letos dvoukilo poprve a uspesne, i kdyz Salzberg po 150km je fakt poprava...ale dojel jsem kolem pul 9 :-)

    1. na tento komentář reaguje A.Prochaka — #14
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 Jaroslav Aster - vloženo: 17.07.2013 v 23:22:12

    odpověď na Aleš Procházka — #8 Tak to jsem se tam s vámi musel zdravit, když jste tam seděli. Viděl jsem tam v jedné serpentině pod Salzbergem dva české borce a jeden mi nabízel gel. Já to nedobrovolně, už potřetí, zabalil až za kopcem, na 178km. Také si říkám, příště už to vyjde, ale po letošku jsem došel k závěru, že se 105kg to asi, s rezervou na technické trable, nepůjde :-).

    Fojtík samozřejmě palec nahoru.

    1. na tento komentář reaguje A.Procházka — #
    2. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #12
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #6 Richard - vloženo: 17.07.2013 v 13:12:54

    Oficiální limit je 16 hodin, ale každý rok nechají organizátoři pár opozdilců o cca 15 min přetáhnout limit a ještě je klasifikují, další opozdilce už nepustí průběžné kontroly/limity na trati.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #5 Imroman - vloženo: 17.07.2013 v 11:55:33

    Len by som chcel opravit ze Andy Goldberger uz skusal najdlhsiu tras aj minuly rok ale zabalil (asi koli pocasiu kedze od polovice neustale prsalo)...

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #4 Tesko - vloženo: 17.07.2013 v 09:36:43

    Nádherné a v dnešní době již skoro nevídané gesto. Jsou mi jen divné dojezdové časy, myslím, že vždy byl limit 16 hod. a kdo to přetáhl měl smůlu. Na konci startovního pole jezdíval nějaký bývalý kulturista co přesedlal na kolo a který jel na těch 16 hod. a ostatní za ním měli už smůlu. Ale to bylo před pár lety, nevím ak je to teď.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #3 anna - vloženo: 17.07.2013 v 08:34:32

    Velká gratulace a obdiv, Ondro jsi správný člověk.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #2 Vladan H. - vloženo: 16.07.2013 v 23:51:42

    Úžasné gesto, děti Ondřeje budou na na svého tátu právem hrdé, něco takového dělá ze světa najednou lepší místo pro všechny. Takže příště první plac!

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #1 zdenek1307 - vloženo: 16.07.2013 v 21:11:07

    V dnešní době to zní skoro až neuvěřitelně. Velká gratulace.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744