Harrachov důrazně zakončil Český maratónský pohár

Závěrečný díl ČP XCM - Nova Cup v Harrachově dobře naplnil očekávání. Závodníkům přálo na přísné trati počasí, v něm vyhráli Filip Adel a Milena Cesnaková...

Autor: Jakub Jirků
Foto: Jan Brychta
Harrachov důrazně zakončil Český maratónský pohár


Některé trasy závodů seriálu Nova Cup opravdu dovedou nabídnout pořádnou šichtu. Proč? Vymýšlí je proslulý Véna Hornych, mimo jiné designér etapáku Trilogy, který má zvláštní sebemrskačské sklony. Už samotný výlet po trati závodu je vyčerpávající celodenní akce, která se dá zvládnout za světla jen s trochou štěstí. Několik desítek odvážlivců se v tom pak pokusí závodit. V Krkonoších si střihli 128 kilometrů a 4200 výškových metrů. Po podobné trati se už dvakrát jelo, leč letos došlo k jejímu zkrácení – vynechala se nejméně náročná místa.

Z Harrachova vyrazila skoro přesná stovka účastníků v 7 ráno vstříc k mamutímu můstku. Na úvod je čekala panelka kopírující buben – 40% sklon. Naštěstí tedy jen v úseku asi 160 metrů. Sjezd schodů pod věží rozhodčích pak zvládli jen elitní závodníci, ostatní pod Vénovým dohledem raději ještě v ranním polospánku tlačili. Aby se závodilo hned od startu, připravili organizátoři na Čertově hoře tučnou prémii v podobě solidního bajku. Do úniku šli Marek Rauchfuss (Kross Bike Ranch) a Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes Benz Praha Trek). První na úvodním mezičase byl „Ráfek“, ale ostrý start mu zřejmě neprospěl, neboť v dalším těžkém kopci na Dvoračky se poroučel z úvodní skupiny.

V ní zůstala očekávaná jména: Michal Kaněra (Ghost Team), Filip Adel (Superior Velsbike Team) a Jan Škarnitzl. Po průjezdu Špindlerovým Mlýnem si střihli výjezd k horní stanici lanovky a sjezd ostré trati pro downhill. Zvláště v závěrečné pasáži lesem plné kořenů a kamenů kombinovanou se skoro nebezpečným sklonem mnoho bajkerů raději běželo. Výjezd na Špindlerovku sice žádným velkým extrémem krom půlkilometrového převýšení nebyl, ale další drsný sjezd na sebe nenechal dlouho čekat.

Ruce závodníků si neodpočinuly ani na novém polském singltreku. Asi většina české cyklistické veřejnosti zná Singltrek Pod Smrkem. Víte ale, že zhruba 30 kilometrů východněji se vine podobná, ale více rozmanitá síť stezek? MAPA Na závodníky nejdříve čekal 17kilometrový okruh, u něhož příhodně stála občerstvovačka, poté si cvičně vyjeli do dalšího kopečka a kamenitým korytem se snesli k pokračování trailů. Terén až na pár kratičkých šotolinových přejezdů neustával a vedoucí trio se o vítězství utkalo v závěrečném nejdelším výjezdu. Stoupalo se z Piechowic v necelých 400 metrech až na vrchol Vysoký Kámen, jenž má výšku 1050 m. Jelo se samozřejmě cestou necestou, nesesedli jen největší borci.


"I po čtyřech hodinách jsem měl docela slušný nohy, takže jsem si připravil útok na začátek nejdelšího stoupání dne. Nejdříve odpadnul Jan Škarnitzl a následně jsem udolal i Michala Kaněru. Posledních 20 kilometrů bylo pro mě asi nejnáročnějších. Sil mi už moc nezbylo a do cíle jsem přijel slušně vyždímanej. Super trať, kolo fungovalo na jedničku. Další cenný vítězství," uvedl v cíli vítěz závodu Filip Adel, který je součástí reprezentačního družstva na nedělní mistrovství světa v maratonu.

Skutečně, posledních 20 kilometrů již poměrně ubíhalo, trasa vedla po šotolině a stoupání byla až skoro nečekaně mírná. S vidinou cílové pásky ještě závodníci předvedli pár cyklistických ekvilibristik mezi kořeny a pařezy, kam je značení závodu zavedlo.

V ženské kategorii ukázala Milena Cesnaková (Maloja-Rocky Mountain), jak se dovede poprat s extrémními závody. Nejúspěšnější maratonkyně letošní sezony Jana Pichlíková (Kross Bike Ranch Team) si na druhém místě hlídala celkové prvenství v pětidílném maratónském poháru. Třetí dojela poměrně čerstvě Vendula Navrátilová (Ghost team).

Celkové hodnocení Českého poháru vyhrál letos tak trochu nenápadný Michal Bubílek (Kellys Bike Ranch team), který poctivě objel na vysoké úrovni všech pět podniků. V Harrachově skončil šestý se ztrátou na vítěze 14 minut, což v extrémním profilu není tak propastné. Nejlépe skončil Bubílek druhý na Králi Šumavy.

Český pohár v maratonu tak napsal svůj epilog, ale závodní sezona pro někoho možná i bohužel, ještě nekončí. Nova Cup pokračuje 28. září Gočárovými schody v centru Hradce Králové a finále se uskuteční 5. října v Mikulově. Více informací ZDE

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Harrachov důrazně zakončil Český maratónský pohár
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  2. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  3. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  4. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
  5. Český pohárFinále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
    Finále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
  6. Český pohárFotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku
    Fotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Jan. - vloženo: 17.09.2019 v 11:34:35

    Poctivá a krásná trať. Tady se má konat MČR :-) Ale asi by plno takzvaných elitních borců nepřijelo :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Strenki - vloženo: 17.09.2019 v 10:37:49

    Nova Cup hop, KPŽ trop

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744