Kryokomora na vlastní (husí)kůži

Vyrazili jsme otestovat „ledovou komoru“ doslova na vlastní kůži. Co můžete očekávat při vstupu do místnosti ochlazené až na - 160 stupňů?

Autor: Tomáš Gladiš

Abychom navázali na příspěvek, který vám před časem přiblížil kryoterapii (Mráz ve službách cyklistů), vyrazili jsme do Lázní Teplice nad Bečvou, k jednomu z nevelkého množství provozovatelů kryokomory v České republice.

Kryoterapie je jednou z forem chladové terapie. Možná se vám vybaví ledování po výronech kotníků, ale skutečná „léčba mrazem“ v kryokomorách využívá extrémně nízkých teplot dokonce až ke 160 stupňům Celsiovy stupnice. Hlavní indikací kryoterapie jsou akutní úrazy a jejich následky (otok, hematom, bolest), ale hodí se i pro bolestivé stavy kloubního, vazivového a svalového původu. Podle některých studií také tato metoda pomáhá odplavování laktátu a dalších katabolitů vznikajících při fyzické zátěži. A právě proto je tato metoda využívána i v přípravě sportovců. Opomenout bychom ve výčtu účinků neměli ani mohutné vyplavování endorfinů, hormonů štěstí. Očekávání před vstupem do samotné kryokomory tedy bylo veliké...

Lázně Teplice nad Bečvou, vyhlášený ústav pro léčbu srdce a krevního oběhu, byly na Moravě po Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné teprve druhým střediskem, které kryoterapii nabízelo. Kryokomoru zde naleznete v přízemí lázeňského sanatoria Janáček, ale ještě než do ní zavítáte, je třeba absolvovat základní lékařskou prohlídku. V recepci určené pro vlastní polárium vám pak pracovnice lázní zapůjčí vše potřebné pro absolvování kúry: speciální úbor, dřeváky, vlněné ponožky, rukavice, čelenku a roušku. Upozorněni jste na to, že máte jít do polária dokonale suchý, bez prstýnků, řetízků a podobných kovových ozdob a doplňků. V letáku určeném pro návštěvníka polária je také uvedeno, že má přijít na proceduru včas a klidný. Přesto už jen při pomyšlení na teploty výrazně nižší, než si běžný středoevropan dokáže vůbec představit, se při čekání na proceduru člověk div nerozklepe...

Do polária se schází po dřevěných schůdcích. V předsíňce, kde už vládne okolo minus 60 stupňů čekáme přibližně půl minuty a po signálu obsluhy vstupujeme do vlastní terapeutické místnosti. Jedná se o větší sprchový kout, kde může teplota klesnout až k hodnotě 160 stupňů pod nulou! Pořád dokola si opakuji základní instrukce: chodit dokola, nadechovat se nosem a vydechovat prodlouženým výdechem ústy a nedotýkat se stěn kryokomory. To je samo o sobě poměrně těžké, neboť v poláriu většinou nejste sami a ve snaze nestrkat ani do ostatních „polárníků“ a navíc v dřevácích jak z Ladových obrázků to jde velmi obtížně.

Kdoby ale čekal že bude v poláriu "kosa jak v Rusku", tak nemusí mít obavu. Při mínus dvaceti venku nabalený člověk snad pociťuje větší zimu než svlečený v mínus stotřiceti. Jde o těžko popsatelný pocit, rozhodně ne nepříjemný.

První minuta se vleče. Pořád chodíme dokola, navíc s panikou na podkladě respektu k neuvěřitelné zimě dodržuji všechna výše uvedená doporučení týkající se pohybu v kryokomoře a pak se ozve signál oznamující druhou minutu pobytu v poláriu. Měníme směr chůze a každá další vteřina mi přijde nekonečná. Pak už nás další zvukový signál vyhání z kryokomory rovnou na cvičební stroje v přilehlé tělocvičně. A teď „to“ teprve začíná.

Intenzivně poznávám endorfinové opojení a první okamžiky v běžných teplotách jsou neuvěřitelně příjemné. Do svalů a kůže se valí krev, kterou vyhnal mráz a reflexní stažení cév. Veškerá únava z odpoledního cyklistického tréninku v dešti je ten tam, po dvaceti minutách aerobního cvičení v tělocvičně vybavené posilovacími stroji, rotopedy, běhátkem a dalším zařízením, se cítím jako znovuzrozený. A tytéž pocity si odnáším z každé další návštěvy. Jen s tím rozdílem, že průběh procedury již neprožívám až tak intenzivně — psychická složka při první návštěvě, kdy jde člověk do neznámého, hraje svou roli. První návštěva je na subjektivní pocity skutečně velmi bohatá. Vždyť obyčejně mluvíme o minus dvaceti jako o arktických mrazech, při nichž je lepší nevycházet z domu. Strach z nevědomí, co s námi mnohem, mnohem nižší teploty udělají je tedy samozřejmý. Ale kupodivu i na toto se dá zvyknout a už při druhé, třetí návštěvě mi teploty pod sto stupni Celsia tolik nevadí a v kryokomoře teplického polária jsem byl jako doma.

Uvádí se, že při pravidelném využívání kryoterapie má tato metoda pozitivní vliv na obranyschopnost organizmu a na jeho výkonnost. Uvádí se, že lze absolvovat dvě až tři procedury každý den, ale obvykle si s jednou aplikací denně bohatě vystačíte. Jediný vstup do kryokomory však nemá příliš trvanlivý účinek, pozitivní účinky se v plné míře obvykle dostaví po čtvrtém až pátém vstupu do polária. Optimálně by v kůře mělo být deset a více procedur.

Polárium mimochodem není jedinou procedurou, kterou Lázně Teplice nad Bečvou mohou sportovcům nabídnout. Místní kardiologické pracoviště disponuje rovněž možností komplexního sportovního vyšetření včetně spiroergometrie nebo vyšetření variability srdeční frekvence (www.ltnb.cz).

Foto: Tomáš Gladiš a Stockxpert.com

Přečteno - 16393x Tagy: trenink polarium
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Trénink a fitnessZačni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
    Začni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
  2. PozvánkyStrava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
    Strava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
  3. OstatníMírův PitStop odhalil, jak na tom jsou čeští cyklisté s alkoholem
    Mírův PitStop odhalil, jak na tom jsou čeští cyklisté s alkoholem
  4. Trénink a fitnessJaké vitamíny je vhodné užívat při intenzivním tréninku?
    Jaké vitamíny je vhodné užívat při intenzivním tréninku?
  5. Trénink a fitnessChris Froome v nové roli vývojáře Supersapiens
    Chris Froome v nové roli vývojáře Supersapiens
  6. Světový pohárWattová analýza MVDP short tracku v Novém Městě
    Wattová analýza MVDP short tracku v Novém Městě

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 michal - vloženo: 12.02.2010 v 12:04:59

    plus mínus - v kryokomorách využívá extrémně nízkých teplot dokonce až ke 160 stupňům Celsiovy stupnice

    až se z toho člověk zapotí :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Ozi - vloženo: 12.02.2010 v 08:21:24

    Shodou okolností - jsem byl v kryokomoře poprvé včera. Respekt byl větší než vlastní pobyt, pocit chladu zdaleka není takový, jako při celodenním pobytu na horách. V materiálech které k tomu dávají, neopomenou zdůraznit, že 1x je nic, že to chce absolvovat kůru nejlépe 20x a to celé ještě 2x do roka. Vlastní komora je vyřízená za 5 minut i s přesuny, pak následuje 10-15 minut cvičení k prohřátí, za půl hodiny není co řešit (i s vysprchováním). To celé za 350,-. Tak mám pocit, že jsem to zkusil, opakovat to asi nebudu. Co si asi tak mám napsat do deníku - regenerace 5 minut?. Poměr cena/výkon/organizační složitost (musíš se objednat na pevný termín) je pro běžného pracujícího hobíka nevýhodný. Dále budu volit jiné formy regenerace.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744