Malevil Cup 2021 - generálka na ME XCM 2022

Klára Pavelková a Marek Rauchfuss zvítězili v mezinárodním maratonu kategorie C1 Malevil Cup 2021...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Malevil Cup 2021 - generálka na ME XCM 2022


Dvaadvacátý ročník Malevil Cupu, jenž se jel jako generálka na ME XCM 2022, vyhrál Marek Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade), když v závěrečných pasážích stokilometrové trati zdolal loňského vítěze Filipa Adela (Superior Velsbike). Mezi ženami byla stejně jako vloni suverénní Klára Pavelková (SupGirls), když téměř o šest minut porazila Nikol Flašarovou (Eleven Head Cyklolive). 

Odložený ročník Malevil Cupu zařazený do kategorie C1 byl jeden z mnoha závodů, ve kterých se v sobotu 11. září bojovalo o medaile, prize money a prestiž. I přes natřískanou konkurenci startů po celé republice i v zahraničí si Malevil Cup dorazilo vyzkoušet téměř sedm stovek závodníků. Ti si užívali krásné počasí na startu na náměstí v Jablonném v Podještědí. To se ale brzy změnilo a dvě třetiny závodu se dojížděly za deště...

Zásadní momenty na Malevil Cupu přichází tradičně v nejtěžším výjezdu na nejvyšší bod trati na vrchol Hvozd. Ani letošní ročník se stokilometrovou trasou nebyl výjimkou. Právě tam zaútočil Marek Rauchfuss, který do té doby jel se svými dvěma kolegy Tomášem Višňovským a Jaroslavem Kulhavým v šestičlenné skupině, již doplňoval ještě Filip Adel, Dominik Buksa (Canyon Northwave) a Rakušan Michael Kampelmüller.

Mára Rauchfuss, jenž vezl na řídítkách číslo jedna jako nejvýše postavený v UCI žebříčku XCM, rázem udělal z čelní skupiny trhací kalendář. Tempo s ním dokázal udržet jen Filip Adel, který si nakonec dojel pro vítězství v horské prémii. Naopak výrazně ztratil Rakušan, Dominik Buksa, ale i Jára Kulhavý, který v první polovině závodu vypadal opravdu svěže a stále s několikametrovým náskokem před skupinkou. 

Závěrečná třetina závodu tak byla o dvojici hlineckých bikerů Rauchfuss - Adel, kde ve výhodě byl člen stáje Česká spořitelna. "Trochu jsem doufal, že by nás mohli Višňa s Járou zezadu dolítnout a jet zbytek ve větší skupině. Ale nestalo se tak, takže mi bylo jasný, že práci musím nechat na Filipovi a čekal jsem, co vymyslí," popisoval souboj Mára, který se vezl za zadním kolem Filipa až téměř do cíle. Zaútočil až v závěrečném kopci, prokázal svou současnou vynikající formu a stal se dvaadvacátým vítězem Malevil Cupu. Adel přijel pro stříbro se čtrnáctivteřinovým odstupem.

"Bylo dobrý, že jsme tady byli z týmu tři, první polovinu závodu jsme to měli pod kontrolou, já jsem za to pak vzal ve výjezdu na Hvozd na cca 60 km. Je to nejnáročnější kopec, jel se mnou jen Filip a ukázal, že je na tom hodně dobře. V závěru jsem ho předjel v posledním technickým výjezdu. Že dokážu vyhrát jsem si úplně nevěřil, ochladilo se a nohy byly studený, ale vyšlo to. Generálka na mistrák Evropy nám vyšla. Pokud by za rok cinkla placka, byla by to bomba," okomentoval dál závod vítěz.

Viditelné zklamání se zračilo v zabahněné tváři loňského vítěze Filipa Adela, jenž měl velmi těžkou situaci. Věděl, že je v oslabení, a tak se musel ohánět, aby přesilovku "Spořínků" zvládl. 

"Kdyby mi ráno někdo řekl, že budu druhej, tak budu moc spokojenej, ale po tom dnešním výkonu musím být pochopitelně trochu zklamanej. Čtyři hodiny jsem byl hodně aktivní a nakonec jsem o vítězství přišel kousek před cílem. Ale Mára jel takticky, v podstatě nestřídal a já zase nechtěl, aby nás zezadu dojeli kluci Višňa s Járou, takže jsem musel jet," řekl Filip, jenž byl minulý týden mimo trénink.

Na bronzové pozici cílovou pásku proťal Tomáš Višňovský, jenž ztratil na vítěze bezmála dvě minuty. "Nebylo to dnes úplně ono, dost mi vytuhly nohy a nesedla mi ani ta změna počasí. Měli jsme nasazený pláště do sucha, ta předpověď byla taková nejasná, tak jsme to riskli. Každopádně je skvělé, že máme dvě medaile a vítězství. Myslím, že by byla ostuda, kdybychom si odtud neodvezli zlato."

Do závodu žen kategorie Elite nastoupily pouze dvě startující: Klára Pavelková a Nikol Flašarová. A souboj to byl velmi rychlý. Klára nasadila drtivé tempo od začátku a Nikol se vzdálila. Svůj náskok dokázala dovézt až do cíle a obhájila tak loňský triumf. Sice letos nevyhrála o 24 minut jako vloni, a tak se radost v cíli mísila s vyčerpáním z úprku před Nikol. Té nadělila téměř šest minut. 

"Já to ani jinak neumím, já skoro vždycky končím takhle, poslední zprávu jsem měla, že mám čtyři minuty, možná jsem se nemusela takhle zničit," líčila jedenadvacetiletá Klára. "Párkrát jsem měla namále, koleje byly po dešti docela už rozježděné a jednou se mi zapíchlo kolo a málem jsem letěla. Od startu se mi jelo dobře, cítila jsem, že by to dnes mohlo vyjít. Měla jsem tam malou krizovku, zhruba na 70. kilometru, byla tam tahavá stoupání a to jsem si říkala, kdy už bude konec," dodala už dvojnásobná vítězka Malevil Cupu.

Nikol Flašarová (Eleven Head Cyklolive), která si zvyká na kratší vzdálenosti kolem 100 km, přesně věděla, kde souboj ztratila. "Na začátku mi to odjelo a až na zhruba čtyřicátým kilometru jsem se rozjela. Jsem zvyklá jezdit čtyřiadvacetihodinovky a ultramaratony, na krátký si zatím zvykám," smála se v cíli nedávná vítězka dlouhé Salzkammergut Trophy. "Když je to UCI závod, tak hákování s chlapama není dovolený, takže jsem jela dost sama, jediné, koho bych se mohla držet, je Klárka, ale ta mi odjela hodně brzo. Podcenila jsem počasí, myslela jsem si, že bude sucho.... ale nakonec jsem si to docela užila," uvedla Nikol, jež se za tři týdny představí v národním dresu na mistrovství světa XCM.

Malevil Cup se tak loučí na osm měsíců, už 18.-19. června 2022 je na programu mistrovství Evropy v maratonu!  

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Malevil Cup 2021 - generálka na ME XCM 2022
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Přečteno - 13648x Tagy: malevil cup marek rauchfuss klára pavelková
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPrima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
    Prima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
  2. Ostatní závodyMalevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po 25.
    Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po 25.
  3. Ostatní závodyČeská spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
    Česká spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
  4. Ostatní závodyMalevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku
    Malevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku
  5. Český pohárZávěrečný díl Prima Cupu hostil Mikulov, Rauchfuss a Vojta vítězí
    Závěrečný díl Prima Cupu hostil Mikulov, Rauchfuss a Vojta vítězí
  6. Ostatní závodyMarek Rauchfuss počtvrté nejrychlejší na Gočárových schodech
    Marek Rauchfuss počtvrté nejrychlejší na Gočárových schodech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744