Na občerstvovačkách bývají různé pochutiny; tatranky, koláčky, směsi müsli, půlky banánů, jablek a také pomeranče. A právě posledním jmenovaným se dnes koukneme pod slupku.
Zatímco v druhé polovině minulého století byly vzácností i takřka neloupatelné pomeranče od Fidela (tzv. kubánské), dnes nad loupáním oranžových plodů často ohrnujeme nos a radši je konzumujeme coby pasterizací částečně znehodnocenou sladkou tekutinu z krabice, což je vzhledem k látkám obsaženým nejen ve šťavnaté dužině, ale také v bílé slupce (tzv. mezokarp či albedo) škoda. Mají však tyto, pro nás již bohužel vcelku zevšednělé, plody oprávněné místo nejen v našem jídelníčku, ale i na občerstvovačkách?
Kulaté pomeranče v kostce
Pomeranče i jiné citrusy jsou populární zejména kvůli vcelku vysokému obsahu vitamin C, nicméně není to jen „céčko“, čím se tyto plody mohou pochlubit. Pomeranče obsahují i některé vitaminy řady B (thiamin, kyselinu panthotheinovou, pyridoxin a riboflavin), dále provitamin A – betakarotén, z minerálů zejména značné množství draslíku, dále potom vápník, hořčík a malé množství železa. Sportovně zaměřené milovníky pomerančů potěší, že první tři uvedené minerály musí obsahovat i každý slušný iontový nápoj. Nicméně podobně jako jiné druhy ovoce se ani pomeranče neomezují na vysoký obsah vody, sacharidů, vlákniny, mnoha vitaminů a minerálů, ale ukrývají v sobě i další velmi zajímavé látky.
Další sladké benefity
Pomeranče patří mezi plody s velmi vysokou antioxidační kapacitou (TAC), ta se stanovuje nejen dle obsahu silného anitioxidantu - vitaminu C, ale i na základě významné přítomnosti dalších látek vykazujících silné antioxidační schopnosti (α-tokoferol, α- a ß-karoten, lutein, lykopen, flavonoidy - rutin, morin a kvarcetin). Dalšími zajímavými látkami jsou ovocné kyseliny, jež patrně omezují tvorbu ledvinových kamenů, pravděpodobně zvyšují účinek vitaminu C a také ulehčují vylučování toxických látek z těla (např. kyseliny močové). Ač se to nezdá, patří pomeranče do nepříliš početné, zato však velmi významné a důležité skupiny potravin s alkalizujícím účinkem na organismus.
Pomeranče dále obsahují fytochemikálie, které z chemického hlediska dělíme na flavonoidy a limonoidy. Flavonoidy jsou látky s velmi silným antioxidačním, protizánětlivým a antikarcinogenním účinkem. Limonoidy propůjčují pomerančům jejich osobitou vůni a opět patří mezi látky snižující riziko vzniku rakoviny.
Čerstvou pomerančovou šťávu lze sice nazvat tekutým zlatem, nicméně jde o „kov“ poněkud nestálý. Ideální totiž je vypít nápoj do 15 min. po vylisování neboť šťáva velmi rychle oxiduje a ztrácí některé cenné látky (např. vitamin C). Bezvadné je, pokud se nápoj připravuje nejen vylisováním šťávy z dužiny, ale také z mezokarpu (bílé slupky pod oranžovou kůrou), který obsahuje mnoho zajímavých látek (např. pektin, vitamin P).
|
---|
Cyklistické nevýhody
Ač se čtvrtky pomerančů občas objevují na občerstvovačkách, příliš oblíbenou potravinou závodících cyklistů nebývají; vzhledem k jejich konzistenci se ani není čemu divit. Vykousat v rychlosti a bez „estetických“ následků pomeranč, je vcelku umění. Nehledě na to, že specificky pomerančově upatlané prsty se „bezvadně“ lepí na řidítka. I když někteří autoři uvádějí (Dr. George D. Pamplona-Roger, Encyklopedie léčivých potravin, Advent-Orion), že popíjení čerstvé pomerančové šťávy pomáhá zahleněnému organismu rozpouštět hleny, prvotní pocit po napití během lehkého nachlazení nebo během námahy je zcela opačný, takřka srovnatelný s vypitím sklenice mléka. I to je možná jeden z důvodů, proč jinak chutné a zdravé oranžové hromady z občerstvovaček příliš rychle nemizí. Ani s obsahem jednoduchých cukrů to není z pohledu po sacharidech lačných cyklistů v sedle příliš slavné. Pomeranč jim nabídne zejména fruktózu (což není optimální) a ještě k tomu ve vcelku neslavném množství. Poslední možnou nevýhodou je skutečnost, že citrusy patří mezi nejfrekventovanější alergeny a tak se s nimi stále se rozrůstající rodina alergiků příliš nedruží.
50 – 60 mg vitaminu C ve100 g |
---|
A závěr?
Troufám si tvrdit, že ač jsou pomeranče i čerstvé džusy připravené z nich velmi zdravé, dala bych přednost jejich vychutnání v klidu a míru v běžném jídelníčku (ne při závodu), a to v počtu a množství velmi hojném. Čerstvá šťáva (je kupodivu silně alkalická) se velmi hodí např. k pročistění organismu při krátkodobých půstech (1-2 denních).
foto: Wikipedia
Americký Trek se letos rozhodl, že dá brouka do hlavy všem, kteří to se silniční cyklistikou myslí opravdu vážně. Po loňském představení nové aero silničky Madone tak letos přišla na řadu ještě…
Celý článek…Čeká vás především kvalitní horský trénink ve společnosti závodníků profi pelotonu. A také semináře, péče špičkových techniků, fyzioterapeutů a masérů, sauna, dobré a zdravé jídlo. Prostě top…
Celý článek…Vánoční Adventní kalendář je tady! Už po sedmé! Pojďte si s námi zahrát, objevte radost z... Příspěvek DNK Adventní kalendář 2024 pochází z Dámynakole.cz
Celý článek…Tak jo, poslední tři měsíce jsou tady. Vypadalo to sice jen na dva, protože mě... Příspěvek Z deníčku šílené matky B. – 4. díl. Chutě stejné, ale ty porce! pochází z Dámynakole.cz
Celý článek…Jan a Josef Kohoutové mají v Praze díky Klubu českých velocipedistů svůj pomník...
Celý článek…Chybí vám už „cyklistický“ pohyb a chcete protočit nohy na kole navzdory vrstvě sněhu za okny? Jaké jsou možnosti cyklistického tréninku na doma a jak vybrat to pravé ořechové?
Celý článek…
komentář byl smazán
odpověz na tento komentář