Prokopa a Kulhavého spojuje zlato, Specialized a Švýcarsko

Dva čeští mistři světa si mohli navzájem pogratulovat až v Praze na tiskové konferenci. Oba zastínili dobré výkony dalších Čechů, kritizovali svaz, přehled medailistů...

Autor: Jan Němec
Prokopa a Kulhavého spojuje zlato, Specialized a Švýcarsko

Zásluhou zlatých medailí Jaroslava Kulhavého z cross country a Michala Prokopa z fourcrossu se česká výprava stala jednou z nejúspěšnějších na letošním světovém šampionátu horských kol ve švýcarském Champéry. Kromě zlatých medailí spojuje oba české reprezentanty také značka kol Specialized, na nichž si pro nejcennější medaile dojeli. Dalším společným prvkem je Švýcarsko - oba totiž získali svůj první a poslední titul právě na území země helvétského kříže. V roce 2003 v Luganu a v roce 2011 v Champéry. A v poslední řadě je to fakt, že oba za sebou na druhých místech nechali Švýcary.

Teprve v pondělí si poprvé mohli osobně pogratulovat k titulům, Specialized totiž narychlo svolat tiskovou konferenci, kde se viděli poprvé od zisku svých triumfů.

A fešné prostory sportovního centra a restaurace Sokolovna v Průhonicích praskaly ve švech. „Vůbec jsem o tobě nepochyboval, že to dáš. Věděl jsem, že tě o vítězství může připravit jen nějakej defekt“, řekl Járovi Michal. „To já v jednu chvíli pochyboval“, odpověděl se smíchem Kulhavý. A oba se potom vrhli na dotazy novinářů.

Oba se také pustili do kritiky Českého svazu cyklistiky, který jim dle slov Jaroslava Kulhavého občas háže klacky pod nohy. "Bez podpory mýho týmu by to opravdu bylo hodně těžký. Tam je o mě dobře postaráno, takže na svaz se raději moc nespoléhám." Mrzí ho, že stále nejsou známa nominační kriteria pro start na olympijských hrách v Londýně. "Pořád nejsou známa ani olympijská kritéria. Asi mají času dost. Jen doufám, že jsem letos zajel nějaké slušné výsledky a snad bych příští rok na olympiádu mohl jet", rozesmál novinářský dav mistr světa. "Ale tady nejde jen o mě, ale i o další kluky, teď máme tři místa a lidí je na ně aspoň šest, měli by mít jasno, jak se nominovat", kritizoval situaci Kulhavý.

Sál rozesmál i Prokop, který na mistrovství odcestoval jako samoplátce a odměnil se titulem mistra světa. "Od svazu jsem dostal 200 franků, asi abych se mohl někde dobře najíst. Celkově je podpora z hlediska olympijské přípravy na katastrofální úrovni" i on odbočil k olympiádě, na kterou se chystá na BMX.

Možná se od českých bikerů na mistrovství světa v Champéry čekalo více medailí, ale dva tituly mistrů světa v elitních kategoriích jsou dostatečnou náplastí. Ve stínu tak například zůstává vynikající umístění Jana Škarnitzla. Jen si vpomeňte, jak bychom skákali radostí do vzduchu, kdyby někdo skončil jedenáctý třeba před dvěma nebo třemi lety.

Ani čtvrté místo české štafety se nedá považovat za propadák, ale ruku na srdce, čekalo se víc. Prohrát s takovými našláplými kvartety jako Francouzi, Švýcaři a Italové není vůbec ostuda.

Dvaadvacátý šampionát je již minulostí a tak, jak jsme byli z loňského nadšení, jsme z toho letošního zklamaní. Organizátoři svou roli nezvládali od prvního dne. Na všechno se dá zapomenout. Na příšerné zahájení, na konfliktní dopravu a parkování, na nedostatek záchodů, na stagnující internet, dokonce i na to, že jeden ze spíkrů neoblomně přiděloval našim reprezentantům národnost Tschechoslowakei. Švýcarská preciznost vzala tentokrát za své.

Švýcarům s radostí odpouštíme. Jaroslav Kulhavý a Michal Prokop to domácím natřeli na plné čáře. Nakonec budeme na Champéry přece jen vzpomínat v dobrém.

Snad se k němu v dobrém budou vracet i slušné počty zraněných. Jako první to odnesla Tereza Huříková, která je už týden po operaci zlomené klíční kosti. Vrtulníkem se stejně jako ona proletěl i sjezdař Stanislav Sehnal. O dobrý výsledek připravilo zranění i Ondřeje Cinka. Rentgen navštívilo celkem sedm českých reprezentantů včetně obou mistrů světa!

Ale zranění nebyla jen výsadou Čechů. Dlouhá řada začíná jmény jako Lene Byberg, Moritz Milatz, Anna Szafraniec, atd.

Za rok se svět sejde v Leogangu, tentokrát na šampionátu, který bude poprvé rozdělen na dvě části. Uvidíme, jestli bude pokračovat v rytmu Champéry nebo se organizace vrátí do kolejí, které nasměrovalo Mont St. Anne.

Stručný přehled všech medailistů a medailový výčet národů

Foto: Michal Červený

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaSrnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
    Srnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
  2. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  3. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
  4. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
  5. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
  6. Ostatní závodyKulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
    Kulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 negathor - vloženo: 11.09.2011 v 10:42:51

    Kdyz se plati CSC poplatky za zavody v CR, nemely by i tovarni tymy platit svazu za jezdce na olympiade? To je mozna to nezverejnene kriterium... ;) Jinak svetovy "mistr-samoplatce", to jsme nejaka Uganda nebo co?!!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 pavel.ct - vloženo: 08.09.2011 v 17:39:10

    Tak to musíš "trochu víc potrénovat", aby tě Spešl angažoval do svého týmu... :o)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 felo - vloženo: 08.09.2011 v 17:21:32

    Ja chcu tu ksiltovku co ma jarda :( !

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744