Rekordní Malevil Cup 2017 vyhráli Kolašínová a Cattaneo

Osmnáctiny Malevil Cupu se nesly v duchu rekordů. Zvítězil Johnny Cattaneo z Itálie, závod žen vyhrála Johana Kolašínová...

Autor: Jan Němec
Foto: Miloš Lubas
Rekordní Malevil Cup 2017 vyhráli Kolašínová a Cattaneo

 

Vstup do dospělosti se Malevil Cupu vyvedl ohromně. Osmnáctiny jediného domácího závodu zařazeného do mezinárodní série UCI přijelo oslavit bezmála 1300 bikerů ze 13 zemí. Elitní vítězství slavili Johana Kolašínová (Superior Girls) a Johnny Cattaneo (ITA, Wilier Force Squadra Corse). Nejlepším českým mužem byl třetí Marek Rauchfuss (Kellys Bike Ranch).

Navzdory deštivé předpovědi panovalo v Lužických horách příjemné bikové počasí. Noční déšť usadil prach a provoněl krajinu. 

"Závod hodný mistrovství světa, moc pěkné, rád se sem vrátím," vysekl pochvalu organizačnímu týmu Radka Patráka jedenáctý muž závodu Massimo Debertolis, jedna z nejzkušenějších zahraničních hvězd na startu elitního pelotonu Malevil Cupu. Ten byl na české poměry nebývale objemný: celkem 64 závodníků nastoupilo do nejprestižnějšího souboje, který sliboval zajímavé dění.

To se také naplnilo. Od startu se jelo pěkně zostra, první zhruba 17členná skupina favoritů, v první části výrazně překonávala odhadované průjezdy počítané na 25 km/h.  Skupina se nakonec roztrhala už před občerstvovací stanicí v Petrovicích na 38 km, kam dorazila pětice lídrů: Longo, Rohrbach, Cattaneo, Stošek a Rauchfuss.  "Jelo se ve velký skupině, nikdo nechtěl odpadnout. Kluci to rozjeli v brutálním tempu, dělilo se to pak i ve sjezdu. Postupně se to pak nadělilo, nakonec nás zbylo jen šest, ale Strožík tam měl ošklivej pád a odstoupil," líčil Marek Rauchfuss (Kellys Bike Ranch). Honza Strož nakonec skončil v péči lékařů, kteří mu museli sešít bok i loket.

Pětičlenná skupina se rozpadla zanedlouho. Tony Longo (ITA, Wilier Force Squadra Corse) začal úřadovat na špici, oddělil české bikery od zahraničních favoritů. Jenže přetrhnul řetěz a navíc mu prasknul drát a byl ze hry. V polovině závodu tak byla na čele švýcarsko-italská dvojice Rohrbach - Cattaneo, za níž se hnal Marek Rauchfuss s Martinem Stoškem. 

Pro rychlostní prémii v německém Oybinu si dojel Nicola Rohrbach, vrchařskou prémii na nejvyšším bodě závodu už ale uzmul Johnny Cattaneo. A tak stejně jako v mnoha předešlých ročnících o vítězi rozhodlo stoupání na Hvozd v 750 m.n.m... Rohrbach se ještě dokázal ve sjezdu na Itala dotáhnout, ale v následujícím výjezdu opět vycouval. Šestatřicetiletý Cattaneo si dojel pro vítězství v rekordním čase 3:43:34 hod, o pouhých 10 vteřin tak překonal čas Jaroslava Kulhavého z roku 2014. 


Johnny Cattaneo


Takhle skončil muž s číslem 1 Tony Longo

"Byl to velmi rychlý závod, moc se mi líbila technická trať. Dneska mi všechno sedlo, počasí, trať i kondice," nechal se v cíli slyšet Ital. "Byla tady dobrá konkurence, popravdě jsem si na vítězství před závodem moc nevěřil, ale v polovině závodu už ano, cítil jsem se dobře. 15 km před cílem jsem zkusil zaútočit a podařilo se mi to dotáhnut do cíle," radoval se Cattaneo. Ovšem ne nadlouho, kvůli silným bolestem zad byl převezen do liberecké nemocnice, údajně s ledvinovou kolikou.

Pro stříbro si dojel třicetiletý Rohrbach. "Krásný závod, zábavná technická trať," řekl Nicola. "Na Hvozd jsem měl trošku krizi a Johnnymu jsem odpadl, ale pak jsem si ho zase sjel. V dalším výjezdu jsem mu znova nestačil... Johnny tam jel moc dobře."

O bronz dlouho bojoval Marek Rauchfuss s Martinem Stoškem (Symbio+ BMC), více sil měl v závěrečných pasážích Ráfek a dokázal se Martinovi vzdálit. Tomu naopak síly ubývaly až příliš rychle a nakonec dojel až sedmý. "Tři a půl hoďky to bylo dobrý a pak mě totálně vypnuli. Na posledních pěti kilometrech mě předjeli tři kluci. Nikdy jsem nejel stokilometrový závod, byla to pro mě dobrá škola," uvedl Martin.


Marek Rauchfuss


Matouš Ulman 

Marek naopak prokázal, že v letošní sezoně má vynikající formu. Po vítězství v Mostě minulý týden si tak hlasitě řekl o reprezentační dres na nadcházejícím mistrovství světa XCM. "Já doufám! Uvidíme, ještě jsem o tom s nikým nemluvil," řekl Mára. "Pro mě je to rozhodně nejlepší výsledek sezony díky konkurenci, která se tady sešla. Před závodem jsem si říkal, že do pětky by to bylo super, překvapilo mě, že hodně lidí v pořadí chybí, čekal jsem tady Boudu, Matoucha i další. 

Matouš Ulman (Česká spořitelna Accolade) nakonec dorazil na čtvrtém místě, favorizovaný český biker se ovšem musel vypořádat se dvěma defekty. Z osmnácté příčky pak předvedl neuvěřitelnou stíhací jízdu...  


Johana Kolašínová

Johana Kolašínová (Sup Girls) byla menším překvapením, útok na zlato mezi ženami se spíše očekával od obhájkyně loňského vítězství Ukrajinky Krystyny Konvisarové nebo od Barbory Průdkové (Superior MTB). Česká XCO šampionka ale byla nastydlá a po týdenním vysokoškolském vodáckém kurzu nebyla ve 100% formě. Johana si tak doletěla pro velký triumf v čase 4:40:43 hod., bezmála s pětiminutovým náskokem před mladičkou Verenou Huber (GER, jb Brunex Felt) a Konvisarovou. 

"Od startu do cíle mi to všechno sedlo, jelo se mi moc dobře bez jakékoliv krize. Na 25 km jsem odjela Barče a jela sama. Vůbec jsem netušila, kde jsou ostatní holky, v prvním dlouhém stoupání jsem odjela a doufala jsem, že mě nikdo nesjíždí. Obrovský úspěch, letos mi to zatím moc nevycházelo, věřím, že to bude lepší. Doufám, že klapne mistrovství světa, to by mě potěšilo," sdělila v cíli Johana. 

Ze stříbrné pozice byla překvapená i dvaadvacetiletá Verena. "Bylo to strašně těžké, vůbec jsem neočekávala, že bych tady mohla uspět. Trať byla náročná, hlavně ve sjezdech jsem si moc nevěřila, mám radši výjezdy."


Kratší 65 kilometrovou trasu ovládli Lucie Hamanová (Kellys Bike Ranch) a Vít Řehák (Cyklohelios).

 

Nezbývá než poděkovat pořadatelům za skvěle odvedenou práci a za rok opět Namalevilovou! 

 

 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Rekordní Malevil Cup 2017 vyhráli Kolašínová a Cattaneo
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Přečteno - 23722x Tagy: malevil cup marek rauchfuss johnny cattaneo
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPrima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
    Prima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
  2. Ostatní závodyMalevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po 25.
    Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po 25.
  3. Ostatní závodyČeská spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
    Česká spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
  4. Ostatní závodyMalevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku
    Malevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku
  5. Český pohárZávěrečný díl Prima Cupu hostil Mikulov, Rauchfuss a Vojta vítězí
    Závěrečný díl Prima Cupu hostil Mikulov, Rauchfuss a Vojta vítězí
  6. Ostatní závodyMarek Rauchfuss počtvrté nejrychlejší na Gočárových schodech
    Marek Rauchfuss počtvrté nejrychlejší na Gočárových schodech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 germano - vloženo: 12.06.2017 v 09:32:42

    odpověď na 7401264871 — #1 Díky za komentář, zajímavý názor. Rád vysvětlím. Marek Rauchfuss nikomu nevadí a mě už vůbec ne, zajel super výsledek.... Matouš Ulman byl před startem brán jako největší český favorit, což následně potvrdil, když se po dvou defektech dokázal prokousat na 4. místo, závěr závodu jel dokonce rychleji než vítěz. To zkrátka za uvedení stálo.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 7401264871 - vloženo: 10.06.2017 v 20:40:48

    Komentar, nejlepší Čech byl Marek Rauchfuss,ale 4 Ulmana zbrzidl defekt, je strašný. Mám pocit, že Marek Rauchfuss někomu vadí!!! Je Ulmana lepší jako Rauchfuss?? To je otázka? Já si myslím, že Rauchfuss je lepsi maratonec než celá topka u nás. Řesili by ste Stoška, nebo někoho dalsiho v prvotním komentáři. Ne!!. Ale omluvit neúspěch Sporky se musí. Jen doufám, že to tak nebylo.

    1. na tento komentář reaguje germano — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744