Traily Mayrau oficiálně otevřeny

Včera byly za účasti středočeské hejtmanky slavnostně otevřeny Traily Mayrau, nacházející se nedaleko Kladna v bezprostřední blízkosti hornického skanzenu Mayrau...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Traily Mayrau oficiálně otevřeny

Cesta z okraje Prahy sem trvá necelou půlhodinu. Z Kladna tu na kole můžete být do deseti minut. Za vznikem projektu stojí Martin Raufer, jeden za zakladatelů časopisu Velo a dnes člověk provozující kladenskou Velo Akademii, která se stará o trénink dětských závodníků a zlepšování jejich jezdeckých schopností.

Traily tvoří tři okruhy o celkové délce přesahující 2 km a skill park. Další sekce vznikají postupně svépomocí a vize, které provozovatelé mají, sahají i mimo areál skanzenu, do okolních lesů. Stávající traily budou zahušťovány a rozšiřovány o další sekce na úbočí strmé haldy. V tuto chvíli nejde o tradiční trail centrum, kde byste mohli jezdit celý den po desítky kilometrech různých trailů. Lokalita je spíše ideální na odpolední výlet, během kterého si ale můžete dostatečně zablbnout na kole se svou ratolestí, zkusit jízdu na dětských lávkách nebo rovnováhu v místním skill koutku anebo si zaskákat hned na několika místech k tomu určených.

Výbornou možností k celodennímu programu je pak přidat i návštěvu přilehlého hornického skanzenu Mayrau, kde vám povypráví nejen o historii místního hornictví, ale ukáží třeba unikátní řetízkové šatny horníků nebo zrestaurovaný Ringhoffer parní stroj, který kdysi poháněl důlní výtah.

Realizaci Trailů Mayrau měla na starosti společnost Local Trail s.r.o., která vytěžila z minima maximum. V bagru seděl a lžící trail tvořil Jiří Hubínek, mistr republiky v downhillu v kategorii 40 plus v kooperaci s Pavlem Zvěřinou a dalšími. Původně se měli manuálních prací chopit také vězni z blízké věznice Vinařice, které si lze na jednoduché práce najímat, do záměru však vstoupily kovidové restrikce a zákaz kontaktu s osobami vně vězení. Není však vyloučeno, že do budoucna budou vězeňské pracovní síly využity pro údržbu nebo budování dalších částí trailů.

Traily Mayrau se nacházejí v prostředí důlní výsypky bývalého dolu, která byla roky opuštěná a zarostlá neprostupnou vegetací. Zbudováním trailů dostává tato lokalita nový význam, nový smysl a život. Jezdí sem trénovat děti, které závodí v cross country, ale zdokonalují se tu v jízdě na kolech i děti, které závodní ambice nemají. Od úterý 20. 9. 2022 je areál volně přístupný veřejnosti, samozřejmě za dodržení provozního řádu, který nemůžete přehlédnout, protože je umístěn jednak hned u samostatného vstupu na Traily a jednak i na dvou hlavních rozcestích v rámci areálu.

Traily slavnostně otevřela hejtmanka Středočeského kraje Mgr. Petra Pecková a autor projektu Trailů Mayrau a též jeden z trenérů Velo Akademie Martin Raufer.

Mezi asi padesátkou přítomných byli zástupci kraje a další zúčastnění. S těmi, kdo přijeli na kole, si na trailech zajezdila skupina profesionálů z týmu GAPP System Kolofix v čele s vícenásobnou mistryní ČR a olympioničkou Jitkou Čábelickou.

Na traily se nevjíždí vstupem do skanzenu, traily mají svůj samostatný vchod vlevo od hlavní budovy s tím, že parkování je možné na přilehlém parkovišti v bezprostřední blízkosti.

Traily Mayrau - slavnostní otevření
Traily Mayrau - Jitka Čábelická se členy Velo Akademie
Traily Mayrau - hejtmanka Mgr. Petra Pecková
Traily Mayrau - Gapp System Kolofix
Traily Mayrau - Pavel Zvěřina
Traily Mayrau - PhDr. Zdeněk Kuchyňka
Traily Mayrau - slavnostní otevření
Traily Mayrau - slavnostní otevření
Traily Mayrau - růžové gumáky hejtmanky ...
Traily Mayrau  ...  a mikrofon Martina Raufera ladil
Traily Mayrau - slavnostní otevření
Traily Mayrau - na traily se vydala široká škála jezdců
Traily Mayrau - prohlídka probíhala v pohodové atmosféře
Traily Mayrau otvíračka
Traily Mayrau otvíračka

Přečteno - 13324x Tagy: pozvánky traily mayrau
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Výstavy a veletrhyFor Bikes 2024 představení novinek
    For Bikes 2024 představení novinek
  2. PozvánkyGravity Card se rozšiřuje na 31 bikeparků
    Gravity Card se rozšiřuje na 31 bikeparků
  3. PozvánkyDirtzilla v Kopřivné se šejpuje do finále
    Dirtzilla v Kopřivné se šejpuje do finále
  4. PozvánkyNetopýr Bike Fest oslaví 10 let
    Netopýr Bike Fest oslaví 10 let
  5. PozvánkyOZP 50 Podralsko odstartuje tuto neděli
    OZP 50 Podralsko odstartuje tuto neděli
  6. PozvánkyLipno v létě opět přivítá ČEZ Lipno Sport Festival
    Lipno v létě opět přivítá ČEZ Lipno Sport Festival

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Burgr - vloženo: 22.09.2022 v 08:18:47

    Zbudováním trailů dostává tato lokalita nový význam - máte tam čárku navíc.

    20.9. 2022 -> 20. 9. 2022 - máte tam mezeru namíň.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744