Arkády Downmall 2014 znovu ukořistil Tomáš Slavík

V pořadí již šestý Downmall se o tomto víkendu uskutečnil v obchodním centru Arkády Pankrác. Koruna pro vítěze připadla Slavíkovi...

Autor: Petr Bureš
Arkády Downmall 2014 znovu ukořistil Tomáš Slavík

Letošní zima je poněkud bláznivá, alespoň co se počasí týká. Místo sněhu padají letité rekordy ve vysokých teplotách a zimní bundy tak mohou dlouhodobě zůstávat hluboko v šatnících. Místo na lyžích se v horských střediscích jezdí na kolech, zkrátka a dobře jeden pořádně, neví jestli je stále ještě podzim, zima, nebo už přichází jaro. Ale co naplat, je tu polovina ledna a to je čas přivítat bikery na indoor MTB závodu s názvem Arkády Downmall.

Pro ty, kteří o této akci ještě nic neslyšeli, jen stručně. Jde o závod na MTB kolech, který se koná uvnitř obchodního centra a jehož trať zpravidla prochází všemi patry. Závodníci na trati zdolávají různé překážky počínaje kládami, terénními vlnkami, klopenkami až po eskalátory, mezipatrové dropy a finálový skok. Vyhrává ten s nejrychlejším dosaženým časem.

Jak čas pomalu plynul, stal se Downmall mezinárodní akcí na kterou přijíždí nejenom česká špička, ale také zahraniční hvězdy ze Slovenska, Polska, Německa a letos rovněž ze Švédska.

Na Pankráci letos pořadatelé vybudovali v podstatě stejnou trať jako loni během níž rideři museli zdolat celkem troje eskalátory a jeden mezipatrový drop. Poslední z eskalátorů byly vyloženy deskami aby mohly vytvořit rozjezdovou rampu pro cílový dirt, který byl o něco větší, než loni a skákalo se na něm tak ještě výš.

Po úvodních trénincích, které probíhaly v časných odpoledních hodinách, závodníci nastoupili do tří měřených jízd. Mezi jednotlivými závodními koly pak pro zpestření programu probíhaly navíc doplňkové závody ve freestyle MTB a BMX, které spočívaly v předvádění triků na cílovém skoku.

Suverénem dne se stal podle očekávání Tomáš Slavík, který dokázal zvítězit ve všech měřených jízdách a získat tak další Downmall titul a k němu pěkných 15 000,- Kč.

"Trať mě bavila, povrch klasicky šíleně klouzal, eskalátory byly nabroušený jak břitva a spousta profíku na to doplatila. Zajímavé je, že každý rok přijíždí na závody opravdu kvalitní jezdci, ze kterých mám opravdu respekt, ale vždy každý rok se ve finále vyselektujeme já a Michal Prokop, kteří bojujeme o první místo. Letos to bylo uplně stejné. Diváci to věděli a vždy, když jsme nastoupili na start a jeli svoji jízdu tak obchodní centrum téměř explodovalo jaký byl hluk! Bylo to super! Podařilo se mi nakonec zvítězit ve všech jízdách, včetně té finálové a z vítězství jsem měl doopravdy velkou radost. První závod sezóny, první závod za Ghost bikes a první vítězství! Už teď se těším na další závod!" nechal se slyšet král Downmallů...

Jízda Tomáše Slavíka ZDE:


Vítěz prvních Downmallů Michal Prokop se o druhé místo musel srdnatě poprat s dvojicí mlaďasů Kuba Říha a Michael Měchura, nicméně profesorským výkonem v posledním kole vybojoval stříbro. "Mohlo to bejt asi ještě lepší, ale po tý klopence jsem vykop espédéčko a ztratil tak určitě pár desetinek" lamentoval druhý Michal Prokop v cíli.

Jízda Michala Prokopa ZDE:


Z bronzu se nakonec radoval mladší z bratrů Měchurových Michael, který si domů odvezl za třetí místo slušných pět tisíc. Diváky ovšem do varu přiváděli předevšít trikující freestyleři, kterým nešlo o setiny sekundy, ale o to ukázat co možná nejnáročnější trik na cílovém dirtu. K vidění byly kromě backflipů s různými kombinacemi také tailwhipy a další kreace a diváci mohli vidět i backflip na sjezdovém kole.

Arkády byly doslova nabity k prasknutí a odpolední atmosféra, která tu panovala si v ničem nezadala s finálovými kláními v nočních fourcrossech, nebo zimních freestylech. Tisícovky přihlížejících diváků rozhodně nemusely litovat toho, že na Downmall dorazily a určitě už se teď těší na to, jak se přijedou podívat příští rok.

Více o akci najdete na www.facebook.com/arkady.downmall.

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Arkády Downmall 2014 znovu ukořistil Tomáš Slavík
  2. Výsledky
Přečteno - 15056x Tagy: downhill dh prokop freestyle downmall slavík
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárMistři ČR ve sjezdu horských kol Sehnal a Havlická
    Mistři ČR ve sjezdu horských kol Sehnal a Havlická
  2. Světový pohárPremiéru gravity svěťáku uvidí Bielsko-Biała
    Premiéru gravity svěťáku uvidí Bielsko-Biała
  3. Světový pohárPo XCO svěťáku je o víkendu na programu sjezd, hostí ho Fort William
    Po XCO svěťáku je o víkendu na programu sjezd, hostí ho Fort William
  4. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  5. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  6. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Pete71 - vloženo: 23.01.2014 v 10:43:07

    Duch byl nejrychlejší, pěkně Tome.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744