Ghost ERT 9000 TEST

Freeride, kameny, kořeny a rozbité stezky, tak tady se cítí testovaný Ghost díky 160 mm zadního zdvihu jako ryba ve vodě. Čtěte další test na MTBS ...

Autor: Petr Bureš

Jsou dva typy kol, které se nám dostanou do testů. První skupinu tvoří biky, které si sami z nějakého důvodu vybereme a zpravidla od jejich testu očekáváme potvrzení nebo vyvrácení nějakého konkrétního mýtu. Druhou skupinu pak tvoří kola, která jsou nám do testu tak trochu "vnucena". Od nich dopředu vlastně nic neočekáváme a o to je mnohdy testování zajímavější.

Náš dnešní bike, který jsme podrobili testu, patří do té druhé skupiny kol. Po sérii X-Country a All mountain testovaných biků dnes zabrousíme pro změnu mezi freeride biky s vyšším zdvihem a to díky modelu Ghost ERT 9000.

Stará škola
Po vybalení z krabice jsme museli konstatovat, že jde o pěknýho macka. Pravda, máme před sebou freerideový bike, ale trend poslední doby je i tyto stroje maximálně odlehčit a co nejvíc tak uzpůsobit pro jízdu i jinak, než jen z kopce dolů a to přiznejme si, s hmotností jen málo pod 16 kg, není úplně cool. Vlastně jde o takovou "starou školu" freeride z poza 5ti let, kdy hmotnost nehrála roli a sázelo se více na výdrž materiálu. Tenhle "duch" působí dostatečně bytelně a nerozbitně, až by se dalo říct, že jako starý dobrý sjezďák. Duralový rám z trubek 7005-T6 je vybavený dlouhým vahadlem, které dává díky čtyřčepové kinematice "horstlink" zadnímu kolu možnost eliminovat až 16cm velké kameny a jiné nerovnosti. Velké hlavní oversize průmyslové ložisko je situované těsně za sedlovou trubku ve výšce prostředního, to jest současně i největšího převodníku, což má za následek minimální vliv šlapání na průběh pružení.

Odpružení zvolili němečtí "soudruzi" netradičně od dvou značek. FOX 36 Talas RC2 vidlice svírá osu předního kola díky 20mm QR ose, vzduchový tlumič pak nese logo X-Fusion H3 LT a jeho svisle šikmé umístění předpokládá dostatečnou progresi i při menším tlaku, resp. aktivnějším nastavení. Občas bývá u takto pojatých kol možné měnit díky různým uchycením tlumiče zdvih, nebo geomerii kola, v tomto případě si však musíte vystačit s jediným nastavením.
Evropa - Amerika - Asie
Osazení biku je přehlídkou mnoha značek. Základ, za který je označováno pohonné ústrojí, zvolil Ghost zajímavě a to kombinaci Shimana XT a Sramu X-O/9. Devítirychlostní řadící páčky pocházejí ze sady X-9 a ovládají jednak přehazovačku X-O, jakož i přesmykač XT. Kazeta náleží taktéž japonskému Shimanu XT, zatímco kliky pro změnu míří do řad Truvativu (Hussefelt).

Mimochodem, jak již bylo řečeno, jde o dvoupřevodníkovou variantu doplněnou navíc spodní napínací kladkou, umožňující chod přesmykače.

Co se brzdění týká, tak tam nechali designéři Ghostu prostor pro německou Maguru a její kotoučovky Louise, které díky 203mm rotorům rovněž naznačují kam má tenhle bike hlavně namířeno.

Švýcaři naoplátku dodali set bílých zapletených kol označený jako N'duro EX 1750. Obutí jak jinak, než opět německé - Schwalbe Nobby Nic 2.4 Evolution není žádným překvapením ostatně stejně jako zbytek specifikace snoubící v sobě produkty značek Syncros, Ritchey a Titec.

A jak to tedy teď vypadá s konkurencí? No to je otázka do pranice. Protože čert aby se vyznal v současných cenách a akčních výprodejích té které značky. My jsme si pro jistotu tedy vybrali několik konkurentů v původních "jarních" cenách a uvádíme u nich i jejich současné akční ceny po slevách, které nejsou v mnoha případech vůbec nezajímavé.

Konkurenční srovnání
 

Ghost
ERT 9000

Kona
Coilair Deluxe
Moondraker
Prayer Air
Mongoose Khyber Super
cena původní
88 999,-
99 900,-
63 990,-
79 999,-

cena po slevě

59 999,-
99 900,-
63 990,-

63 999,-

materiál rámu
alu 7005 T6
alu 7005
alu 6061
alu
vidlice
Fox 36 Talas RC2
Fox 36 Float RC2
Marzocchi 55 ATA
Marzocchi 55 ATA
tlumič
X-Fusion H3LT
Fox RP2 XV
Marzocchi Roco Air TST PB
Marzocchi ROCO Air R
zdvih př./zad.
100-160 /160 mm
160 /150-175 mm
160 / 160 mm
125-165 / 165 mm
systém odpr.
Magic Link
Magic Link
čtyřčep
plovoucí střed
úhel hl. trubky
67°
67°
66°
67°
úhel sedl. trubky
72°
72°
72,5°
71,5°

Drsoň jak se patří
Zvolit správný terén pro tenhle bike je jednou z nejdůležitějších vécí, které vedou k úspěchu a tím je dobrý pocit z jízdy. Jestliže patříte mezi notorické horem-dolem všudy jezdiče s tacháčem na řídítkách, pak vás musím varovat. Tohle je kolo pro drsoně, kteří mají v báglu minimálně pár chráničů, na hlavě integrálku a v kapse u freerideových šortek permici do bikeparku.

Tomu odpovídá i posez, který je i při optimálně vysunuté sedlovce poměrně krátký. Díky zalomení sedlové trubky a jejímu poměrně malému úhlu se navíc posez tím víc zkracuje, čím víc sedlovku zasouváte do rámu.

Čím rozbitější terén vyhledáváte, tím víc se začnou projevovat plusy tohoto rámu. Ačkoliv 67 stupňů hlavového úhlu není bůhvíjaká sjezdová hodnota, ERT-éčko je v terénu bezvadně ovladatelné a přitom dokáže držet stopu i v rychlých rozbitých zatáčkách. Na první pohled výše umístěné těžiště se po nasednutí díky doporučenému SAGu malinko sníží což přidá na jistotě. Pokud očekáváte aktivní odpružení, budete spokojeni. Zdvih je využit zejména při větších dropech a seskocích na maximum díky progresivnímu chodu tlumiče a komentovat funkci třicetšestkové Foxky si snad raději odpustím, protože patří mezi špičku. Otázkou je, proč Talas? Snížení zdvihu maximálně až o šest centimetrů se hodí jen při delších a prudších stoupáních a těch je přeci jenom se lepší na tomto kole raději vyvarovat. Ne že by to byl nějaký velký oříšek, ale přeci jen vyšší hmotnost, krátký posed, a nevypínatelné poměrně vysoké zdvihy odeberou z vaší fyzické kondice mnoho wattů výkonu.

- ovladatelnost - vysoká hmotnost
- charakteristika odpružení - výše položené těžiště

Co se týká ovládání a chodu biku, tak za zmínku stojí snad jedině malinko tužší chod přesmykače díky použitému vodítku a typické magurovské dávkování brzdného účinku. Bohužel jsme neměli možnost prověřit výdrž brzd v delším sjezdu. Při našich FR seancích fungovaly bez zaváhání a jejich účinnost byla i díky velkým kotoučům příkladná. Široké a "zubaté" pláště si libovaly v kamení, prachu i na kořenech, jakmile se s nimi ale vjelo na rovnější cestu, byl znát větší valivý odpor a odpor k rychlému dopřednému pohybu vůbec. Obecně tomu bránila také absence velkého převodníku, což v důsledku znamenalo, že ušlapat 35 km/hod a víc jde jen s velkým vypětím sil. A tím se pomalu dostáváme k finálnímu hodnocení.

Jak teda ?
Ghost ERT 900 je zvláštní kolo. Na enduro zbytečně těžkopádné s příliš vysokým zdvihem, na freeride pro změnu nějaký ten centimetr zdvihu chybí. Zaškatulkovat ho tedy jednoznačně do některé z těchto dvou kategorií nelze, spíše se ale kloníme k té více freeridovější. Dostatečně robustní rám dává jezdci pocit jistoty, že se nemusí bát ani případného pádu. Ctyřčepové odpružení odvádí dobrou práci, ale horala s ambicemi brázdit hory křížem krážem v něm nehledejte. Občas nějakou tu rovinku zvládne bez problémů, ale dlouhé kopce vás na něm budou trošku trápit. Ideální kolo na techničtější blbnutí v terénu, nebo lávkové a technické bikeparkové traily. Cenovka po slevách se zastavila na velmi slušné hodnotě 59 999,- Kč, což v dané specifikaci není moc.

Technické parametry
velikosti 17,5; 19; 20,5"
A - úhel hlavy *) 67°
B - úhel sedlové trubky*) 64°
C - délka horní trubky*) 595 mm
D - výška rámu *) 480 mm
E - rozvor*) 1135 mm
F - délka zadní stavby *) 435 mm
G - výška středu *) 350 mm
hmotnost kola 15,92 Kg

*) - Udávané hodnoty rozměrů odpovídají testované velikosti 19".

Kompletní informace o modelech Ghost najdete jak na stránkách německého výrobce www.ghost-bikes.de, tak na stránkách českého distributora této značky www.ghost-bikes.cz a porovnávat s ostatními pak můžete v rámci našeho Bikekatalogu.

Foto : Michal Červený

Přečteno - 19961x Tagy: testy tech2009 ghost
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTrek Slash 9.8 29" - První dojem
    Trek Slash 9.8 29" - První dojem
  2. Testy - RecenzeMerida One Sixty 7.5000 - První dojem
    Merida One Sixty 7.5000 - První dojem
  3. TechnikaFotogalerie: Ghost Kato FS2
    Fotogalerie: Ghost Kato FS2
  4. Preview"Lidovka" Ghost Kato FS 2
    "Lidovka" Ghost Kato FS 2
  5. Testy - RecenzeTEST: Trek Boone 7
    TEST: Trek Boone 7
  6. Testy - RecenzeTest: Garmin Edge 820
    Test: Garmin Edge 820

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #21 Petr - vloženo: 19.12.2009 v 22:24:38

    ERT 9000 - Ahoj, pěkně jste se tady pobavili. Vtipné je, že od 2010 to kolo Ghost už nemá v nabídce...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #20 Art - vloženo: 07.12.2009 v 08:48:42

    Re: Taiwan - Chtěl bych jenom upřesnit, že Ghost, o kterém se tady bavíte, se montuje přímo v Německu, takže výstupní kontrola je zajištěna na jedničku. Byl jsem přímo ve výrobě na open days v Ghostu v městečku Waldsassen - moc zajímavé. Doma mám jednoho Ghosta a přirovnání k BMW celkem sedí :-))

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #19 Jirka - vloženo: 05.12.2009 v 20:33:29

    @Petr Bureš - Díky za odpověd... Chápu že vše se vyrábí ve 3 továrnách v Číně nebo na Taiwanu, ale jde i o to jak je kolo navrženo, geometrie rámu atd., nebavíme se jen o kvalitě zpracování. A pak jde i o výstupní kontrolu... Většinou "dražší" značky platí více za výstupní kontrolu....
    Jinak si stojím za svým, že určité formulace v článku nedávají smysl, ale nebudeme to více rozebírat, lepší by bylo probrat to po vyjíždce u pivka :-) Ale v současné době nežiji v ČR, tak třeba někdy....

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #18 Petr Bureš - vloženo: 05.12.2009 v 08:36:33

    Re: Jirka - Ještě si dovolím jednu takovou vsuvku, která se týká urážení, resp.Invektiv o kterých mluvíte a obecně vztahu ke čtenářům. Obecně platí, že v těchto debatách "diskutují" převážně nespokojení, frustrovaní, či jinak méněcenně se cítící jedinci, kteří jen z nějakého sebeuspokojujícího důvodu musí vždy vše kritiizovat. Toto neplatí pouze pro MTBS, ale plošně celý internet.

    Ze začátku jsme z toho byli smutní, postupem času jsme si na to zvykli a bereme to jako součást naší práce. Mohl jste si všimnout, že do debat vstupujeme jen málokdy a pokud se tak stane, tak většinou proto, že reagujeme na nějaký smysluplný podnět, který se snažíme buď vysvělit, nebo obhájit.

    V této debatě jste mne obvinil, že jsem napsal do testu blbosti, které nejsou pravda, tak se vám snažím oponovat a argumentovat proč nemáte pravdu, což samo o sobě znamená, že jste pro mne jeden z těch, jejichž příspěvky neignorojume a naopak se snažíme na ně reagovat. Pokud jsem se vás dotkl tou "omezeností" tak se omlouvám, bylo to myšleno spíše obecně na všechny, kteří něco podobného tvrdí.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #17 Petr Bureš - vloženo: 05.12.2009 v 08:13:19

    Rozumim - Tento příklad je logický, plně mu rozumím, ovšem dá se uplatnit pouze u automobilů, kde je obecně známé, že BMW se vyrábí v Německu a Škodovka v Česku a výrobní postupy, zpracování a technologie jsou natolik odlišné, že se o nich dá konstatovat "obecně" to co říkáte.

    Jenomže u kol toto naprosto neplatí. Ve chvíli kdy 90% značek vyrábí své prémiové modely ve 3 stejných továrnách na Tajwanu, které se mnohdy neliší ani počtem výstupních kontrol, nelze plošně o nikom tvrdit, že je lepši než ten druhý po technické stránce. Majitelé luxusních drahých značek za své rámy platí daleko víc, než jiní, kteří však mnohdy ani netuší, že jejich rám sjel ze stejné výrobní linky jako Ibis, Scott, nebo Santa Scruz.

    Zatímco v autech je to stále především o vlastnostech, tak u kol je to především o marketingu, toto je potřeba rozlišovat ať se vám to líbí nebo ne.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #16 Jirka - vloženo: 04.12.2009 v 23:57:01

    @Petr Bureš - Ještě doplnění k tomu co Vám hlava nebere:
    Pokud budu mít Škodu Octavii a BMW řady 3. Škodovka (přestože je to dobré auto) prostě v agilitě chování na silnici, zpětné vazbě řízení atd. nebude dosahovat úrovně BMW. Přitom BMW bude i tak komfortnější, s nižší hladinou hluku v interiéru atp. Tento fakt bude shodně potvrzen testy a lidmi, kteří dané oblasti rozumí a pohybují se v ní. Bude o tom panovat obecná shoda a bude to považováno za fakt, na základě kterého lze prostě tvrdit, že BMW je lepší auto než škodovka, přestože ji dotyčný majitel BMW neřídil. Rozumíte uvedenému příkladu?

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #15 Jirka - vloženo: 04.12.2009 v 23:36:58

    @Petr Bureš - Mě zas hlava nebere, jak si může redaktor dovolit invektiva ve vztahu ke svým čtenářům. Já jsem Vás zde nikdy nenapadal, pouze poukázal na slabou úroveň zde publikovaných testů, což je velký rozdíl.

    Není to poprvé, kdy tady redaktoři uráží nebo se vysmívají čtenářům. Chápu, že máme svobodu vyjadřování, ale taky by člověk měl ctít základní principy slušnosti.

    Že je váš rozhled omezen v profesionální oblasti ve které se pohybujete je hodně smutné, ale to že vám není cizí ani napadat zde čtenáře už je vyloženě ubohé.

    Buďte si jist, že negativní reklama a zkušenosti se šíří mnohem lépe než cokoliv jiného a tento přístup se Vám nevyplatí.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #14 Petr Bureš - vloženo: 04.12.2009 v 09:28:15

    Jirko a spol ... - Díky za méně i více podnětné příspěvky, nicméně nehodlám podle nich nic v tomto případě opravovat, protože nic z toho co je v testu napsané není nesmysl !!! Žádné celoodpružené kolo nikdy nevyužije 100% svůj deklarovaný zdvih ať jde o jednočep, FSR, virtuál s progresivním, nebo neprogresivním chodem. Na maximum ho ale využívá naopak většina z nich a tím maximem je myšleno opravdu maximum zdvihu použitelného, nikoliv deklarovaného.

    SAG je věc, která nemá žádný vliv na zdvih kola, pouze pomáhá při jeho správném nastavení. Při jízdě a zejména té agresivní kolo kopíruje terén a jeho zdvih je tedy teoreticky identický s výškou překážky poze v určitých případech. Nikoliv vždycky, nikoliv nikdy.

    BTV jak může kdokoliv říct, že má doma kolo lepší, než jiné, když na tom jiném nikdy ani neseděl to mi hlava opravdu nebere a jen to ukazuje na omezenost dotyčného jedince. Ale díky i za to.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #13 Jirka - vloženo: 03.12.2009 v 23:57:11

    @ruťa - Parafrázuješ soudruha Paroubka? větu: "kdo z vás to doma má?!" už jsme jednou slyšeli a normálně uvažující člověk nemá potřebu se takhle vyjadřovat.

    Nikdo tady nehaní kolo, který je určitě dobrý, ale úroveň testu, ve kterém jsou napsaný nesmysly a které autor není ani schopný po upozornění opravit.

    A jen pro info, nemám to kolo doma. Mám doma kolo ještě lepší. Ale kdyby ne, tak jako nemám právo poukázat vyložený nesmysly?

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #12 ruťa - vloženo: 02.12.2009 v 21:09:03

    mám ho doma ...... fantazie !!!!!! - kdo z vás "bavičů" ho má doma ? Já ano, a i v Rakouském LEOGENGU, jsme na dva stejné narazili a určitě uspěly na jedničku.Jsem naprosto vysmátý a kdo ho testnul, nemluvil jinak. Doporučuji !!!! V téhle třídě a za ty kroupy nic lepšího neseženete. pápá

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #11 Petr Bureš - vloženo: 01.12.2009 v 21:06:57

    Palec nahoru - Já teda radši čtu testy tady než jinde a nepřijdou mi že jsou špatný.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #10 Jakub Kaiml - vloženo: 01.12.2009 v 01:15:00

    BikerX: ty bys mel dostat par facek ty kkte. Spolu s diletantama v redakci palec dolu. :o(

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #9 Petr Bureš - vloženo: 29.11.2009 v 19:32:18

    ??? - Přijde mi, že ti co tu diskutují by měli jít a zkusit někdy napsat nějakej test sami. Fakt by mě zajímalo, jak by takovej článek vypadal. Mě přijde tenhle test naopak zrovna docela výstižnej. Enduro, nebo freeride ? subjektivní pocit autora že nejde ani o jedno z kol zformulovaný vcelku zajímavě. Osobně musím říct, že byc si rozhodně netroufnul tvrdit o tomhle kole nic bez toho abych ho zkusil. Autor článku má můj respekt a z fotek je vidět, že to rozhodně není žádnej silničář.

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #8 Martin - vloženo: 29.11.2009 v 12:31:39

    něco málo pod 16kg... - ... je opravdu hodně na kolo pro drsoně s integrálou na hlavě a hlavně s permicí do bikeparku, takže na lanovku.

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #7 Schwara - vloženo: 28.11.2009 v 22:25:44

    Vysoká hmotnost? - Zajímalo by mě, které kolo z konkurenční tabulky má výrazně pod 16kg? I když je pravda, že při tom osazení bych čekal u ghostu malinko míň.

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #6 Genius - vloženo: 28.11.2009 v 13:13:20

    Slusny clanek, nenarikejte furt, hlavni udaje jako hlavovy uhel, vaha, zdvihy a cena tu je a ten kdo jezdi a na trhu se trochu vyzna si urcite udelat obrazek dokaze.. 160.mm zdvihu znaci prevazne enduro, lehci FR. zalezi prave i na ostatnich atributech a bezesporu i na technice a vaze bikera !

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #5 Kusa - vloženo: 28.11.2009 v 11:54:59

    testy - Mozna az bude delat testy Tomas Taich nebudou tu bludy ktere vypsal Jirka ;)

    Dockame se?

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #4 Jirka - vloženo: 28.11.2009 v 07:34:57

    blbosti v testu... - "které dává díky čtyřčepové kinematice "horstlink" zadnímu kolu možnost eliminovat až 16cm velké kameny a jiné nerovnosti"

    SAG Vám nic neříká? A i kdyby, využití zdvihu není odvislé od velikosti překážky.....

    "Zdvih je využit zejména při větších dropech a seskocích na maximum díky progresivnímu chodu tlumiče"

    To si trochu protiřečí, ne? Běžně díky progresivitě tlumič naopak chodí hůře na maximum. Celá ta věta je podle mě špatně zformulovaná.

    Opět nicneříkající test, kde enduro kolo vezmete na polňačku a popíšete vybavení.... Proč jednou neuděláte nějakou fotku toho kola v akci v prostředí, kam patří a nedáte ho otestovat někomu kdo na podobném kole už někdy seděl?

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #3 dominik juris - vloženo: 28.11.2009 v 01:51:59

    viem viem - ludia vy ste zvlastni,
    ked vam tu prinesu test, v ktorom bike pochvalia, tak poviete, ze je to reklama.
    na druhej strane, ked je tu test, kde sa spominaju aj negativa, tak je to zas zle.

    co teda chcete?

    toto je podla mna dost objektivne napisane.

    davam palec hore ;)

    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #2 psm - vloženo: 27.11.2009 v 22:13:06

    nevim nevim - No nevim nevim, 160mm zdvihu mi přijde právě ta hodnota, kterou má většina kol výrobcema nazývaná enduro...

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #1 Cadam - vloženo: 27.11.2009 v 19:13:25

    To je zase uvod...já být dovozcem tak se na Vás příště pěkně vyseru a nebudu se vnucovat...blbý kecy místo abyste byli rádi,že je o čem psát...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744