Giant Anthem X Advanced29er 2 TEST

Je nový, je z poloviny karbonový, má velká kola a možná by se měl tak trochu stydět za Sram X5, ale jinak je to ... další Giant v našem redakčním testu...

Autor: Tomáš Kučera
Giant Anthem X Advanced29er 2 TEST

Na nový Anthem 2013 jsme se moc těšili – ne proto, že bychom nevěděli, jak funguje systém Maestro a neměli spoustu zkušeností s modely minulých ročníků. Těšili jsme se proto, že model 2013 je postaven na 29 palcových kolech, a to je u stroje jako Anthem okamžitě příslibem nových zážitků.

Kostra kola

Stále omílané pravidlo nám říká, že základem každého kola je rám. A asi všichni uznáme, že je to pravda. A základem každého odpruženého kola značky Giant je systém Maestro. Toliko jasné konstatování.

Asi dnes už není nikdo, kdo by tento propracovaný a již hezkou řádku let používaný systém zadního odpružení neznal. Pro náhodného nováčka jen v úplné stručnosti zopakuji, že zadní stavba je k rámu zavěšena pomocí dvou vahadel a otáčí se tudíž okolo virtuálního čepu. Ten je pomyslným průsečíkem čtyř čepů fyzických. Cílem je nezávislá práce zadní stavby bez vlivu šlapání a brzdění.

Zadní stavba zůstává pro rok 2013 se zdvihem 100 mm a je konstruována z ověřené hliníkové slitiny ALUXX RC a svařena z trubek o různé mohutnosti, převážně obdélníkového průřezu. Samozřejmostí je úchyt třmenu kotoučové brzdy ala post mount.

Největší překvapení nás tedy čeká v přední části tohoto závodního biku. Ano, jedná se o nový karbonový ručně vyráběný hlavní trojúhelník z materiálu třídy Advanced, tedy to nej co u Giantu umí.

Tak jako u většiny kol poslední doby, kdy je hlavová trubka osazena dole ložiskem většího průměru, je tato část kola jakousi dominantou celku. Z ní vystupuje svrchu hodně plochá horní rámovka lichoběžníkového průřezu, která se směrem vzad postupně zužuje na průměr sedlové roury. Nezajímavě není tvarovaná ani hlavní trubka, která na svém počátku krátce spojena paralelně se svojí horní sestrou, aby se záhy zlomila prudce ve tvaru velkého „S“ směrem dolů a pozřela středové složení. Svým průřezem částečně ustupuje od zavedených „krabicových“ tvarů tolik typických pro kola Giant a ve většině své délky je víc oblá než hranatá.

Při bližším zkoumání zjistíte, že soudruzi z Asie nejsou v plánování vedení bovdenů a hadiček až tak dokonalí a pod horní trubkou zůstaly neobsazeny integrované úchyty pravděpodobně pro hadici k zadní brzdě. Ta je nakonec vedena po levé straně spodní rámovky v dodatečně nalepených úchytech. Lanka ovladačů řazení jsou pak částečně tažena, v duchu posledních trendů, rámem
Za nevýhodu systému Maestro, podobně jako u většiny dalších systémů, lze považovat skutečnost, že do rámu jde umístit pouze jedna láhev.

Přečteno - 45235x Tagy: testy giant 29 karbon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Northwave Extreme XCM
    Fotogalerie: Northwave Extreme XCM
  2. Testy - RecenzeTEST: Northwave Extreme XCM
    TEST: Northwave Extreme XCM
  3. Testy - RecenzeTEST: Marin Wolf Ridge - první dojem
    TEST: Marin Wolf Ridge - první dojem
  4. TechnikaFotogalerie: Scott Genius 920
    Fotogalerie: Scott Genius 920
  5. Testy - RecenzeTEST: Scott Genius 920
    TEST: Scott Genius 920
  6. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel Si SE 1
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel Si SE 1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #16 GF - vloženo: 30.03.2013 v 09:37:27

    odpověď na Michael Šimek — #15 Ano, člověk, který jezdí na tratích světových XC závodů, ale nemá techniku jízdy jako světoví XC závodníci, by na XC biku teleskopickou sedlovku využil.

    Nicméně je zjevné, že o takovémhle hypotetickém a pro 99,99% bikerů nereálném použití jsem nepsal.

    Teleskop na XC kole je zcela zbytečná věc při jakékoliv hmotnosti.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #15 Michael Šimek - vloženo: 29.03.2013 v 07:12:16

    odpověď na GF — #7 neni xc jako xc, kdyz se podiva clovek na narocnost nekterych xc trati tak by se tam teleskop hodil urcite, ale v cechach to je vzacne aby ta obtiznost byla takova...kazdapodne ja se tesim az tu bude k mani ten 300g teleskop a pak o nem budu silne uvazovat na xc kolo

    1. na tento komentář reaguje GF — #16
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #14 petan - vloženo: 29.03.2013 v 07:00:57

    Přátelé, takže dle vyjádření dovozce značky Giant do ČR jde v tomto případě opravdu o úchyty připravené pro montáž teleskopické sedlovky. Ač se to i mě osobně zdá zvláštní, je to tak, takže tolik na vysvětlenou.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #13 jj - vloženo: 28.03.2013 v 21:45:22

    Anthem 29 je docela univerzální XC kolo, není to čistokrvný rychlý závoďák.

    Většina lidí má jen jedno kolo a není důvod nedat si občas sjezd na hranici svých možností, kde se teleskop hodí.

    Mimochodem na podobném kole Adam Craig vyhrál několik Enduro závodů.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #12 Lak - vloženo: 26.03.2013 v 09:15:02

    A co takhle uchyty pro vedeni ovladani lock-outu tlumice z riditek?? Aby jsme jen neresili tu sedlovku :-D

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #11 lolo - vloženo: 25.03.2013 v 20:27:11

    hlasuji pro teleskop i na xc kole

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #10 GF - vloženo: 25.03.2013 v 07:33:39

    odpověď na xpiv — #9 No tak XC bike na skákání moc není, to by ti z něj za chvilinku moc nezbylo. Pokud teda nemluvíš o nějakém normálním bunny hopu nebo terénní vlnce, která se dá v poho zvládnout s vytaženým sedlem.

    Jak píšu, v terénu, kde se nemusím bát, že XC rozštípu, není třeba se sedlovkou během jízdy manipulovat.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #9 xpiv - vloženo: 24.03.2013 v 22:27:24

    odpověď na GF — #7 mě třeba při vyjížďce v terénu každá boule donutí si ji skočit nebo zkrmit,takže je pro mě pohodlný používat teleskop i na xc biku.

    1. na tento komentář reaguje GF — #10
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #8 petan - vloženo: 24.03.2013 v 17:02:13

    Jako téměř skalní příznivec teleskopických sedlovek jsem v tomto případě poněkud na vážkách. XC bike a Anthem beze sporu XC bikem je rozhodně nepatří ke kolům, kde by byla teleskopická sedlovka obvyklá. Navíc v minulosti jsem se už sám setkal s tím, že Giant měl na zadní stavbě o jednu díru pro hadici navíc a nevyužíval jí, že bych se klonil k čemukoliv jinému, než že byla ona navářka vyrobena s úmyslem osadit do ní ovládání teleskopické sedlovky. Na XC biku se spíše hledá kde ušetřit desítky gramů a nikoliv jak tam stovky gramů přidat. Nicméně do hlav návrhářů v Giantu nevidím, takže zřejmě tento pofidérní spor zůstane ve fázi teoretizování.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #7 GF - vloženo: 24.03.2013 v 16:06:24

    odpověď na xpiv — #6 A k čemu je teleskopická sedlovka na čistě XC kole? Já mám biky dva. Jeden je 26 enduro 160/160mm, na kterém si ježdění bez teleskopický sedlovky (resp. bez změny výšky sedla) neumím představit vzhledem k terénu, do kterého je takový kolo určený.

    Druhý kolo je 29 XCčko 100/100, kde mám pevnou sedlovku, se kterou manipuluju jen když musím kolo rozkládat do auta. XC terén nevyžaduje úpravu výšky sedla.

    1. na tento komentář reaguje xpiv — #
    2. na tento komentář reaguje xpiv — #9
    3. na tento komentář reaguje Michael Šimek — #15
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #6 xpiv - vloženo: 24.03.2013 v 12:54:30

    odpověď na GF — #5 dovoluji si nesouhlasit. teleskopickou sedlovku vozím už třetím rokem střídavě na čtyřech bikách(sx trail,enduro,stumpjumper,epic)a nedovedu si bez ní ježdění představit. příprava pro vedení ovladače sedlovky je pro někoho důležitý detail,který při nevyužití nijak nepřekáží.

    1. na tento komentář reaguje GF — #7
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #5 GF - vloženo: 24.03.2013 v 12:07:32

    odpověď na swam — #2 "tady udělali chybu soudruzi z MTBS, ne z Asie." - no vidíš, a ono je to přesně naopak. Teleskopická sedlovka na ryze XC biku je naprostá pitomost, přesně jak píše Jan 77.

    1. na tento komentář reaguje xpiv — #6
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #4 Jan 77 - vloženo: 24.03.2013 v 11:48:32

    No tedy ja nevim. Ale teleskopicka sedlovka na XC kole se zdvihy 100 mm??

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #3 baty - vloženo: 23.03.2013 v 12:38:47

    odpověď na Pospecz — #1 presne

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #2 swam - vloženo: 23.03.2013 v 00:08:39

    ...přesně tak, úchyty pod horní trubkou jsou pro vedení teleskopické sedlovky, tady udělali chybu soudruzi z MTBS, ne z Asie. Zdar

    1. na tento komentář reaguje GF — #5
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #1 Pospecz - vloženo: 22.03.2013 v 22:54:15

    "...a pod horní trubkou zůstaly neobsazeny integrované úchyty pravděpodobně pro hadici k zadní brzdě." Ahoj, nejedna se spis o uchyty na pripadnou teleskopickou sedlovku?

    1. na tento komentář reaguje baty — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744