GT Sensor Carbon Pro TEST

Dneska se zaměříme na čerstvou novinku od amerického GT, karbonový próčkový trailbike Force...

Autor: Petr Bureš
GT Sensor Carbon Pro TEST

Každý bike resp. rám má svou výrobní periodu. Obvykle to bývá 2-5 let. Během této doby je nabízen dotyčný rám bez zásadních změn, obvykle pouze s novými komponenty a v nových barevných variantách. U Sensora tomu nebylo jinak. Poprvé spatřil světlo světa v roce 2010. Rok poté přibyl do nabídky také 29" bratříček, který po boku původní 26" verze vydržel až do letoška. Čtyřletý život šestadvácy, resp. tříletý devětadvácy však pomalu končí. GT se totiž rozhodlo, že modelovou řadu Sensor od základu překope a tak také učinilo.

Nový model s názvem Sensor toho s předchozí verzí mnoho společného nemá. Nově se bude vyrábět jak v duralovém, tak karbonovém provedení a pouze v jediném novém rozměru kol 27,5". Bike dostal také vyšší zdvih, jinou geometrii a v podstatě tak zcela změnil svůj dosavadní charakter.

Nám se do testu dostalo druhé nejvyšší provedení - karbonový model Sensor Pro. Jeho rám je pastvou pro oči. Kontrast černého karbonu s bílou barvou, doplněný o modré segmenty, vypadá úchvatně. FOC Ultra Carbon specifikace materiálu rámu naznačuje, že se na kvalitě rozhodně nešetřilo. Menší počet karbonových vrstev navíc snižuje hmotnost rámu při zachování vysoké pevnosti. Designéři pak dostali spoustu prostoru k tomu, využít současných technologií k tomu, aby vytvořili moderní rám nabitý všemi aktuálními standardy, jako jsou tapered hlavovka, vnitřní vedení bovdenů, post mount, pevná zadní osa atp.

Velká tuhost rámu je docílena jednak specifickým středovým dvojitě kovaným dílem, jednak použitím dvojitých ložisek u nejnamáhanějších čepů zadní stavby. Mimochodem, zadní stavba dostala oproti svému předchůdci vyšší zdvih, konkrétně 130 mm. Nově si prošel evolucí také systém plovoucího středu i-Drive. GT ho celkem zásadním způsobem překopalo a nově své odpružení pojmenovalo jako A. O. S. (Angle Optimized Suspension).

Systém byl upraven zejména co se trajektorie zadního kola týká. Díky výše položenému hlavnímu čepu odpružení se zadní kolo po najetí na překážku vydá po kružnici mírně dozadu, aby v další fázi již putovalo kolmo k terénu. Neduh tahání za řetěz pak napravuje pohyb středového složení směrem vzad díky Path Linku, na kterém jsou uchyceny jak spodní vzpěry zadní stavby, tak tlumič a středové složení. Celý systém je navíc situován ve spodní části rámu, což napomáhá nízkému těžišti kola.

Přečteno - 39265x Tagy: testy gt 27.5
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  2. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  3. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  4. TechnikaFotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
    Fotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
  5. DoplňkyTEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
    TEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
  6. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 starý koňuš - vloženo: 15.09.2013 v 21:49:41

    máte tam chybu "Dneska se zaměříme na čerstvou novinku od amerického GT, karbonový próčkový trailbike Force..." řeč je snad o sensoru a né o Force

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Starý Buchys - vloženo: 13.09.2013 v 17:17:15

    Norco Sight Carbon 7.1 má zdvihy 140mm a ještě se mi víc líbí, než přepřepákovaný Sensor!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744