GT Zaskar Carbon 29er Expert TEST

Tentokráte jsme sáhli v rámci redakčního testu po 29" karbonovém hardtailu od renomované značky... 

Autor: Pavel Veselý
GT Zaskar Carbon 29er Expert TEST

Po delší době je k testu nachystán pevňák, má velká kola a je karbonový, tak uvidíme, jaké to s ním bude. Jedná se o základní výbavovou verzi Zaskaru 29er na karbonovém rámu, jeden ze tří vyráběných modelů s označením Expert. Cena toho kousku se zastavila korunu pod hranicí 65 000 Kč a hmotnost kola ve velikosti L bez pedálů jsme navážili rovných 12 kg. Tolik stručná číselně charakteristika.

Gétéčko se pozná už na dálku, může za to dnes již typická stavba rámu se zadní stavbou Triple Triangle, která kromě osobitého designu dodává rámu i vyšší tuhost. Vedle samotné konstrukce rámu zaujme i velice povedené tvarování karbonových trubek, díky kterému kolo působí odolně, ale zároveň svižně.
Když už je o trubkách a karbonu řeč, GT svou technologii zpracování kompozitového materiálu nazývá FOC - Force Optimalized Construction s využitím vysokomodulového karbonu. Fabrika používá několik úrovní karbonu z nichž Zaskary využívají tu nejlepší, Forcy tu prostřední a na sjezďácích najdete tu nejodolnější "nejtěžší" s větším množstvím materiálu i hmotností.

Zajímavě řešené jsou zadní hliníkové patky pro klasický 5mm upínák, které je možné v případě poškození vyměnit a to na obou stranách.

Velice povedená je přední část rámu, kdy konická hlava s rozměrem 1 ⅛” na 1 ½” ladně přechází do horní a spodní rámové trubky. Tento detail ještě podtrhuje bílé lakování, dělené zelenou linkou od přiznané karbonové struktury. Hlavový úhel vykazuje hodnotu 72 stupňů.

Ve výbavě rámu najdeme i vnitřní vedení řazení ve spodní části ústící pod šlapací střed s klasickým BSA závitem. Hezkým a praktickým detailem je dvojí kovová ochrana rámu u míst, kde by hrozilo poškození spadlým řetězem. Uchycení zadní brzdy je řešeno šikovně na přímo přes postmount, takže při 160mm kotouči není třeba již žádný adaptér.

Přečteno - 56680x Tagy: testy gt
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  3. TechnikaFotogalerie: GT Force Carbon Elite
    Fotogalerie: GT Force Carbon Elite
  4. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  5. PreviewGT Force Carbon Elite - základní endurko
    GT Force Carbon Elite - základní endurko
  6. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 T-Mac - vloženo: 02.07.2013 v 16:01:19

    Doporučuji tento kousek zhlédnout osobně u některého z prodejců. Naživo mi matný karbon s výraznou barevnou linkou v "moderním zelinkavém" odstínu velmi šmakuje, vyniknou také eloxované doplňky ve stejné zelené.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744