Nastartujte svůj imunitní motor

Nabízíme několik rad a tipů jak se v zimě bránit nachlazením a nemocem...

Autor: Martina Machová

Čas od času je velice příjemné ulehnout, zejména na začátku pracovního týdne, s lehčí virózou do lidským teplem vytopené postele a nechat se několik dnů hýčkat něžnou péčí svých bližních. Jakmile se však choroba stává více a více přítulnou a její chování začíná být nápadně monogamní, klidně bychom přemíru rodinné péče i vyležený důlek v posteli „z fleku“ vyměnili za zimu a mráz kdekoliv venku. Zvláště pak, když víkendová předpověď slibuje jasno a vydatnou nadílku prašanu.

Soukromý „antivir“
Velký lékařský slovník praví: „Imunita je schopnost organismu rozeznat ,své‘ od ,cizího‘ a proti cizímu reagovat, eventuelně je zneškodnit.“ Imunitní systém má tedy jednoduše za úkol bránit tělo proti nájezdům patogenů všeho druhu - za tímto účelem produkuje obrovské množství miniaturních válečníků, pomocí kterých nepřátele rozpoznává, lokalizuje a likviduje. A nejen to! Naše vnitřní ochranka je velmi učenlivá a inteligentní. Umí si totiž zapamatovat údaje o již proběhlých bitvách, agresorech a možných způsobech jejich vyřazení z boje.

Žádná ochranka však není stoprocentní
Naši tělesnou schránku prokazatelně oslabují: dlouhotrvající stres, nadměrná dlouhodobá fyzická zátěž, nedostatek vitamínů a minerálů, spánkový deficit, narušená střevní mikroflóra, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, užívání některých léků, nevyvážená strava, špatné životní prostředí, nedostatek pohybu, obezita apod. Abychom oslabení imunitního systému předešli a zabránili propuknutí lehčích či těžší choroby, je užitečné o svůj „antivir“ pečovat. Softwarové přirovnání sice nesedí 100%, ale určitou podobnost v něm najít lze — nebudete-li pravidelně aktualizovat „antivir“ a další členy softwarové armády ve svém počítači, budete-li se pouštět do riskantních operací (např. stahovat kdejaký „užitečný“ prográmek), hrozí vašemu počítači zvýšené riziko vážné „infekce“. A ve velmi podobné situaci je i váš imunitní systém.

Startujeme!
Pojďme se nyní podívat, jak pomocí několika osvědčených a snadno dostupných přírodních prostředků povzbudit a posílit svůj imunitní motor. Kromě vystříhání se výše uvedených rizikových faktorů, si lze silnou imunitní armádu pojistit užíváním specificky působících přípravků z některých rostlin (hub, nižších organismů, substancí živočišného původu apod.), které si díky svým vlastnostem vydobyly přízvisko přírodní adaptogen, harmonizátor nebo-li tonikum či biostimulátor.
Tyto rostliny se pyšní schopnostmi posilovat odolnost organismu, pomáhají tělu zvládat nadměrnou fyzickou i psychickou zátěž a usnadňují organismu rychle se přizpůsobovat výrazným vnějším i vnitřním změnám prostředí. Některé rostlinné adaptogeny též zvyšují výkonnost, pomáhají zpomalovat degenerativní procesy v organismu a přispívají k urychlení léčby. Adaptogeny jsou dostupné v běžných nebo „zelených“ lékárnách, bylinkářstvích a prodejnách zdravé výživy.

Nejznámější dostupné přírodní adaptogeny

Třapatka nachová, rudbekie (Echinacea purpurea)
Tato oblíbená léčivka severoamerických indiánů je poměrně známou a vyhledávanou bojovnicí, a není se čemu divit. V třapatce se totiž ukrývá polysacharid inuloin posilující nespecifickou (vrozenou) imunitu. Další obsažené látky zase podporují produkci interferonů, jenž urychlují a zmírňují průběh virových i bakteriálních infekcí. V lékárnách běžně dostupné přípravky z echinacei jsou oblíbeným podpůrným prostředkem zejména v zimním období, kdy bývají výborným pomocníkem v boji proti chorobám dýchacích cest a chřipce. Třapatka je kontraindikována těhotným, opatrní by měli být i alergici a astmatici.

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.)
Drobné plody rakytníku jsou unikátní zásobárnou vitaminu C, kterého jsou v našich končinách spolu s šípky jednoznačně nejlepším zdrojem. Bobule dále obsahují vitamin E, B1, B2, B6, P, K, F a provitamin A. Z minerálů jsou zastoupeny především - železo, draslík, mangan, vápník a mnoho dalších cenných bioaktivních látek. Nevšední účinky těchto multivitaminových bobulek jsou známé od starověku - na svých taženích se jimi prý dopovali vojáci i koně Alexandra Makedonského. Přípravky (nejlépe sirupy a šťávy z čerstvých bobulí) pomohou s očistou zahleněného organismu a poradí si i se záněty sliznic. Rakytníkový olej údajně likviduje i zlatého stafylokoka a některé typy streptokoků.

Eleuterokokus ostnitý (Eleuterococcus senticosus)
Eleuterokok neboli sibiřský ženšen je specialistou na infekce virového původu, zvyšuje totiž protivirovou aktivitu (např. při chřipce) a pozitivně stimuluje naší přirozenou odolnost vůči nepříznivým vlivům prostředí, právem bývá řazen mezi výtečné detoxikační prostředky. Ale pozor, užívání vitamínu C pozitivní účinky neutralizuje, nikdy jej tedy neužívejte současně!

Schizandra čínská, klanopraška (Schizandra chinensis)
Oprášíme-li poznatky o klanoprašce, budeme udiveni, do jakých dálek nás zavedou. Na dolním toku Amuru žije po staletí národ lovců, kteří umějí schopnosti schizandry úžasně prakticky využívat. Tato rostlina je totiž proslulá zejména svou schopností zdolávat únavu a vysílení, což je pro kmen živící se především lovem doslova požehnáním. Klanopraška napomáhá nejen stimulovat naši tělesnou schránku při zvýšeném psychickém i fyzickém zatížení, ale je též výtečným antioxidantem, údajně účinnějším než vitamin C! Zájmu moderní vědy se v současné době těší i její pozitivní vliv na zrak.

Některé další přírodní adaptogeny: mateří kašička, propolis, včelí pyl, mumio, ši-take, housenice čínská, ženšen, rozchodnice růžová, aralka mandžuská, leuzea šustivá, koloidní stříbro, extrakt z grepových jadérek atd.

Samozřejmě, že ani ta nejčínštější klanopraška a neoranžovější plody z  rakytníku vám nezajistí absolutní zdraví a odolnost, k tomu je potřeba daleko komplexnější péče, nicméně vám rozhodně mohou pomoci, být v zimním období v lepší kondici.

foto: www.ekozahrady.com

Přečteno - 10470x Tagy: trenink
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Trénink a fitnessZačni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
    Začni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
  2. PozvánkyStrava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
    Strava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
  3. OstatníMírův PitStop odhalil, jak na tom jsou čeští cyklisté s alkoholem
    Mírův PitStop odhalil, jak na tom jsou čeští cyklisté s alkoholem
  4. Trénink a fitnessJaké vitamíny je vhodné užívat při intenzivním tréninku?
    Jaké vitamíny je vhodné užívat při intenzivním tréninku?
  5. Trénink a fitnessChris Froome v nové roli vývojáře Supersapiens
    Chris Froome v nové roli vývojáře Supersapiens
  6. Světový pohárWattová analýza MVDP short tracku v Novém Městě
    Wattová analýza MVDP short tracku v Novém Městě

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 anonymus anonymovič - vloženo: 07.12.2008 v 22:30:13

    Eva a Vasek - asi ve stejnou dobu jako vy, jsem zacal poslouchat Evu a Vaska, od te doby si nemuzu stezovat na nic.. ted by me zajimalo, ktery z nas tri ma pravdu.. taky nevim jestli Eva a Vasek jsou ockovani, ja actimel nekonzumuji..

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 rider - vloženo: 07.12.2008 v 22:03:12

    :o) - asi pred tremi roky jsem zacal pouzivat kosmodisk a problem ze zadama je pryc

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 AAA - vloženo: 07.12.2008 v 20:37:24

    Moje zkušenost - Protože jsem měl dost často v zimním s jarním období časté problémy s nachlazením virozou či chřipkou nechal jsem se asi před pěti lety na podzim očkovat proti chřipce a zároveň jsem přibližně ve stejnou dobu začal denně ráno před snídaní konzumovat Actimel. Od té doby jsou problémy s nachlazením jenom minimální.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744