Ivan Rybařík si na Šele splnil sen. Zvítězil!

První body do Českého poháru v maratonu se rozdávaly na jarní klasice Author Šela marathonu. Nejúspěšnější byl Ivan Rybařík a Barbora Manďáková...

Autor: Jan Němec
Ivan Rybařík si na Šele splnil sen. Zvítězil!

Začátek května je neodmyslitelně spojen s Helfštýnem, Šelou a nevyzpytatelným počasím. Osmý květen je navíc spojen i se státním svátkem, který většina z nás vnímá spíše jako den volna. Otravné je, že to letos padlo na sobotu, dobré však bylo, že právě v ten den odstartoval v Lipníku nad Bečvou Český pohár v maratonu. Jel se jedenáctý ročník Author Šela Marathon.

Počasí hrálo na nervy závodníků a pořadatelů. Téměř katastrofické předpovědi, zejména na sobotu, dělaly vrásky i nám. Páteční zahájení v podobě MTB sprintu se konalo za úplného sucha a pěkné podvečerní oblohy. Sobota se probudila do krásného slunečného rána provoněného jarem. Bláto na trati ovšem zůstávalo po předešlých deštích, takže by si ho bikeři a bikerky užili i kdyby se po dvou hodinách závodění nespustila totální průtrž mračen. Dokonalý masakr. Naštěstí to netrvalo dlouho a znovu vysvitlo slunko, což ze závodníků činilo špatně namaskované herce po dlouhém představení a některé i po následné kalbičce.

O spuštění třídenního programu Author Šela Marathonu se postaral MTB sprint, který vloni zažil na dlažbě náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou svou premiéru. A ani letošek nepřinesl na 370 metrů dlouhém okruhu žádné velké úspěchy maratoncům či vyznavačům cross country. Znovu je zastínili fourcrossaři, vítězem se stal Jakub Koutný z domácího 04 Teamu, nejlepší "žiletkou" byl čtvrtý David Spurný. Výsledky první osmičky naleznete zde: Author Šela zahájil sprintem.

V cyklistické mraveniště se proměnilo lipnické náměstí v sobotu ráno před devátou ranní. Zejména kavárna 49 byla v obležení, káva se nosila až na lavičky daleko od podniku. Startovní výstřel hlavního maratonu na 93 kilometrů zazněl přesně v 9:00.

Z první "lajny" letěla nažhavená elita a slibovala pěkný sportovní zážitek. Z maratonského výkvětu chyběl snad jen Martin Horák s Ondřejem Fojtíkem, kteří úspěšně hájili čest českých barev v marocké poušti. (Fojtík skončil na etapáku Titan Desert druhý). Naším tajným favoritem byl Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized), protože si mohl jako jediný na své konto připsat třetí zlatou Šelu. Dosud zvítězil v roce 2007 a 2009. Dvěma triumfy se může pochlubit už jen zmíněný Martin Horák (2000, 2006), jinak vítá vstupní brána hradu Helfštýn jiné vítěze.

A letos to byl Ivan Rybařík z týmu Merida Biking. Po změně týmu (Megatým nebude, Rybařík přestupuje do Meridy) si nemohl přát lepší zahájení maratonské sezóny a Českého poháru. "Konečně jsem zkompletoval vítězství ve všech velkých českých maratonech. Všechno perfektně fungovalo, skvělý a cenný vítězství, jednou to budu vyprávět dětem," sdělil Ivánek bezprostředně po dojezdu do ozvučeného nádvoří.

Vítěz jedenáctého ročníku se začal rodit záhy po startu. Při prvním průjezdu hradem na sedmnáctém kilometru měla úctyhodný náskok pětičlenná skupina v čele právě s Rybaříkem. Sekundoval mu týmový kolega Jan Jobánek, dvojice z Česká spořitelna Specialized Pavel Boudný s Jiřím Novákem a Tomáš Vokrouhlík (Factor Bike Teplice).

"Snažili jsme jet s Džobrem takticky, zkusili jsme to roztrhat už v prvních singlech, protože jsme věděli, že je to naše velká šance na celopérech a docela se to podařilo. Nejdřív Džobr udělal díru, pak jsem nastoupil já a udělali ještě větší díru," popisoval situaci v závodě letošní vítěz.

První pětku se pokoušel stíhat solitér letošní Šely Václav Ježek (Alpine Pro - Author) a až za ním si Moravskou bránu užíval mistr republiky Jan Hruška (Volvo Auto Hase MTB)

Skupina vzorně spolupracovala poměrně dlouho. Chléb se začal lámat před výjezdem známým jako Peklo. "Nebylo to vůbec jednoduchý. Zůstali jsme v pěti s Boudou, Ňůmim a Vokrem. Spolupracovala celá skupina. Před Peklem jsem držel takový souvislý tempo, protože se mi jelo dneska fakt dobře. Nahoře jsme zůstali jen s Vokrem," líčil Ivan.

Tou dobou se na kratší trať vydala další velká skupina bikerů a bikerek. Současně s tím ovšem nebe zatemnila šedá mračna, která k zemi spustila studenou sprchu.

Když se v Lipníku na mostě přes Bečvu objevila dvojice stále nalepená na sobě, bylo jasné, že závěrečná partie se odehraje ve stoupání na Helfštýn. A lépe na tom byl Ivan. "Tady dole pod hradem jsem viděl, jak Vokr křiví pusu a tak jsem za to vzal. Věděl jsem, že to bude bolet, ale taky jsem věděl, že to přejde a naopak to vítězství bude hřát dlouho. Jelo se mi výborně, poprvé v sezóně, už jsem z toho byl nervózní, ale dneska jsem chytil rytmus a tělo fungovalo jak mělo. Byl to nádhernej závod, takovejch by mělo být víc," prozradil nám Ivan, pro kterého stupně na Šele nebyly premiérou. V roce 2002 a 2003 dojel jako třetí.

Jedenáct vteřin za letošním vítězem dorazil i majitel stříbra Tomáš Vokroulík a přiznal, že na Ivana neměl. "Byl dneska lepší. Neměl jsem takovou týmovou podporu jako on," okomentoval krátce svůj výkon Tomáš.

S již poměrně velkou ztrátou si pro bronz přijel Jiří Novák. "Byl to konečně delší závod, kterej se mi líbil a hlavně povedl. Nemám sice ještě takovou tu jiskru, ale jsem spokojenej. Dneska rozhodl asi výjezd na Peklo, tam jel Ivánek krásně. Snažili jsme se je potom dojet, ale nejdřív píchnul Bouda a pak i Džobr, takže jsem je stahoval sám a to už bylo takový čochtání," řekl po závodě "Ňůmi".

Vítěz z roku 2008 Jan Jobánek letos díky defektu nemohl bojovat o cennější medaili než tu bramborovou, podobné lapálie potkaly i loňského vítěze Pavla Boudného. Ten přijel jako pátý.

Maratonský Mistr ČR Jan Hruška proměnil svou snahu v šesté místo. "Bláto bylo mým největším soupeřem, v tom množství bláta jsem se utopil. Nestačilo to na to, abych kluky dohnal fyzicky. Bez měření času a udávání výsledků by to byl krásný výlet, ale trať není pro mě, jinak zajištění a prostředí závodu krásný."

Na první ženu se v cíli čekalo hodně dlouho. Hodinu a čtvrt za Ivanem pak dorazila i největší favoritka závodu Barbora Manďáková (Cyklotrenink.com). Ta si během závodu protrpěla několik defektů, ale i přesto dokázala obhájit vítězství z loňska a může se tak chlubit již třetím šeláckým triumfem (2003, 2009 a 2010).

"Byl to dneska hodně těžkej závod, to bláto to byl masakr. Nejdřív jsem ohnula přehazovačku a zasukovala řetěz. To bylo hned na začátku na té vrchařské prémii. Lucia mi trochu odskočila a mě to přestalo řadit. no prostě pořád něco. Ale vždycky se mi to podařilo sjet," líčila po závodě Bára.

Dlouhé čekání se potom opakovalo i s příjezdem druhé a třetí ženy. Lucia Čuříková (Veus Vyškov) byla na trati téměř o čtvrt hodinu déle než vítězka. "S bahnem jsem počítala, ale příjemný teda nebylo. Trochu mě mrzí, že jsem si nechala Baruš tak odjet, ale ona je na tom technicky někde jinde. Měla jsem slušnou krizi někde kolem čtyřicátého kiláku, dokonce jsem uvažovala, jestli z toho neslezu, ale pak se to rozjelo. Třeba to vyjde příště," konstatovala po závodě své dojmy usměvavá Lucia. Petra Tlamková (Merida Biking) potom zkompletovala stupně vítězů v elitní kategorii žen.

Krátkou trať zajel nejrychleji Stanislav Hejduk (Factor Bike Teplice).

"Dětský Author Šela marathon se uskutečnil v neděli v Přerově ve stylu velké "Šely", přes noc a dopoledne totálka déšť, pak ve 12 hodin střih a vylezlo sluníčko - vzhledem k podmínkám neskutečná účast 354 dětí," napsal nám ředitel závodu Aleš Procházka, který nadchnul snad všechny závodníky úpravami na trati.

Přihlášeno bylo 1539 závodníků, do cíle dorazilo pouhých 1149 jezdců, z toho 510
jezdců na dlouhé trase, 630 na krátké a všech 9 jednokolkařů na 17 km. Včetně sprintu, marathonu a dětských závodů se třídenního programu zúčastnilo
celkem 1921 jezdců, vzhledem k počasí úctyhodná účast...

Výsledky muži:
1. Ivan Rybařík (Merida Biking) 3:56:54 hod.
2. Tomáš Vokrouhlík (Factor Bike Teplice) +0:11 min.
3. Jiří Novák (Česká spořitelna Specialized) +3:36 min.
4. Jan Jobánek (Merida Biking) +6:00
5. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) +10:41
6. Jan Hruška (Volvo Auto Hase) +10:56
7. Karel Hartl (Kellys Bike Ranch) +14:03
8. Michal Bubílek (Kellys Bike Ranch) +14:23
9. Václav Ježek (Alpine Pro - Author) +14:39
10. Tomáš Trunschka (Caffé Nannini) +20:05

Výsledky ženy:
1. Barbora Manďáková (Cyklotrenink) 5:15:28 hod.
2. Lucia Čuříková (Veus Vyškov) +14:16 min.
3. Petra Tlamková (Merida Biking) +21:40

Kompletní výsledky 11. ročníku Author Šela maratonu naleznete na Sportsoft.cz

Foto: Jan Němec, Mirek Chládek

Pokračovat na: fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Ivan Rybařík si na Šele splnil sen. Zvítězil!
  2. fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  2. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  3. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  4. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
  5. Český pohárFinále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
    Finále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
  6. Český pohárFotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku
    Fotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #9 Jan Moucha - vloženo: 19.05.2010 v 12:31:06

    Super závod. Jen mám připomínku. Dle mého názoru by bylo vhodné, aby všichni pořadatelé závodů/maratonů, které se jedou jako "pohárové", dávali na svůj web aktuální pořadí v Českém poháru + body u jednotlivých závodníků. Závodníci, co objíždějí pohárové závody by tak měli své umístění+body v poháru "po ruce".

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #8 biker - vloženo: 10.05.2010 v 22:43:46

    a co fotky ze šely Germáno :-)?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #7 Mira - vloženo: 10.05.2010 v 17:51:16

    odpověď na germano — #6 No dělala mi to v práci Opera i IE, teď doma to samý.....

    A najednou po Tvojí reakci je to v cajku...náhoda? :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #6 germano - vloženo: 10.05.2010 v 17:38:29

    odpověď na Mira — #5 Vyskakovací reklama je problém konkrétního nastavení prohlížeče, nikoli MTBS. Většině lidí se zobrazuje zmíněné okno jednou denně. Díky za pochopení, Germáno - redakce

    1. na tento komentář reaguje Mira — #7
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #5 Mira - vloženo: 10.05.2010 v 16:11:03

    Teda tak otravná reklama mě odrazuje něco na mtbs číst....

    1. na tento komentář reaguje germano — #6
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #4 pavel - vloženo: 10.05.2010 v 15:51:08

    Jako loni sprinty ovládli fourcrossaři,ale David Spurný nebyl určitě

    první žiletkář...to byl až 6.Standa Špiler. Snad příští rok pořadatelé

    vymyslí "šlapavější" trať zajimavější pro diváky....

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #3 Paklík - vloženo: 10.05.2010 v 14:22:44

    Ivanku, kamaráde, u nás jsi teda ještě nevyhrál. Takže na Malevilu v novem termínu a na nové trase se na tebe těšíme.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #2 4X - vloženo: 10.05.2010 v 12:36:04

    http://www.4x.cz/?p=2644

    http://www.mtbserver.com/cp2010/vysledky-4X-praha/ingbau4Xcup0110.pdf

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #1 Standa Michal - vloženo: 10.05.2010 v 12:29:22

    Čtvrtý jezdec šela sprintu David Spurný určitě není žiletka, nýbrž ortodoxní fourcrossař. nejlepší žiletka byl šestej Standa Špiler.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744