Horáková vyráží směr Londýn na Duratecu a Rubenách

V komorním prostředí pražského Klubu Lávka dnes odpoledne podepsala Jana Horáková smlouvu s novými českými partnery...

Autor: Jan Němec

Respektive jen s jedním novým, protože na pláštích Rubena jezdí Jana už tři roky. Do čtvrtého roku spolupráce s českým gumárenským producentem ji nově doprovodí značka kola Duratec.

Jana Horáková

Rodačka z Prostějova, která za 14 dnů oslaví sedmadvacáté narozeniny, bude sice letos závodit za SKC Prostějov, ale stala se tovární jezdkyní Rubeny a Duratecu. Jana Horáková na mezinárodní scénu naskočila v barvách holandského týmu One Bicycles a v posledních čtyřech letech sedlala české kolo RB.

Kontrakt s Rubenou a Duratecem podepsala až do Olympijských her v Londýně v roce 2012. Kolo slavnostně předala sama ředitelka firmy Duratec s.r.o. paní Kateřina Duchková a ředitel marketingu Rubeny a.s. pan Jiří Šimánek.

Jana Horáková

"Dostala jsem ho už před čtrnácti dny, když jsem odjížděla na soustředění do Francie, takže už na něm něco natočeno mám," svěřila se Jana. "Kolo bylo vyrobeno na míru dle mých požadavků, jsem spokojená. Je tuhé a i barva je super!" Pochvalovala si. Výběr plášťů prý nebude měnit. Na přední kolo plášť Rubena Nitro a vzadu model Caliber. "S tím jsem spokojená, jezdila jsem i stejné pláště vpředu a vzadu, ale nebylo to ideální. X-Caliber jsem ještě nezkoušela, ten je do deště," popisovala česká olympionička.

"Pro rok 2010 jsme přišli s novou řadou inovativní řadou plášťů Top Design - Zephyros, Scylla a Charybdis, které mají modifikované provedení konstrukce a gumárenských směsí a na kterých nás mimořádně úspěšně reprezentoval Jaroslav Kulhavý na Kypru," začal Jiří Šimánek obšírněji u cross country, protože pláště Charybdis používá i Jana při fourcrossu. "Jana je reklamní tváří veloplášťů Rubena a my věříme, že jí úspěšně dovezou za medailí v Londýně," pokračoval v optimistickém duchu.

Jana Horáková

"Naše firma začala s výrobou BMX kol poměrně pozdě, hodně nám s tím pomohl Petr Mühlhans, který dva roky kola testoval a připomínkoval. Až vloni na podzim jsme začali se sériovou výrobou," řekla Kateřina Duchková, jejíž firma vybaví Janu Horákovou i bicyklem pro závody fourcrossu. Na nové kole není příliš pozměněných věcí oproti serióvému kusu, Jana si jen nechala o trochu zkrátit zadní stavbu. Zajímavostí je netradiční integrovaný napínák řetězu.

Fourcrossů ovšem letos nebude moci objet příliš mnoho, a tak si ambice na poli světového poháru horských kol nedělá velké. "Mám závazky vůči Ministerstvu vnitra, musím absolvovat celé mistroství Evropy BMX, takže na horský kola moc času nebude," řekla Jana, která už ve čtvrtek odlétá do Madridu na první světový pohár BMX Supercross. "Letos nás čeká pět závodů supercrossu. Fourcrossový svěťáky zvládnu jen tři - hned první v Houffalize, pak Fort William a Maribor. Ale ráda bych se kvalifikovala na mistrovství světa do Kanady."

Nová zbraň Jany Horákové - Duratec BMX

V loňském roce o mistrovství světa horských kol Jana přišla díky zranění při BMX Supercrossu v Jižní Africe. Zlomila si člunkovou kost v zápěstí a více jak tři měsíce neseděla na kole. Jako vzpomínka na Afriku ji na doživotí zůstane v ruce malý šroub. "Bylo to hodně nepříjemný, ale teď jsem zase zdravá a plná elánu do závodění. Se zimní přípravou jsem hodně spokojená, věnovala jsem tomu moře času a úsilí. Byla jsem na supercrossový dráze ve Frejusu a v centru UCI v Aigle."

Čtvrtá místa z posledních dvou mistrovství světa BMX by už ráda prolomila. Vloni v Austrálii a předloni v Číně shodně skončila těsně pod stupni vítězů. "Doufám, že to letos zacinká," řekla Jana s výhledem ke světovému šampionátu v Jižní Africe v Pietermaritzburgu. Právě tam ji ale potkalo nešťastné zranění. "Respekt mám, ale S Kateřinou Duchkovou, ředitelkou firmy Duratecnebojím se. Nebyla to moje chyba," líčí Jana.

Jejím dlouhodobým cílem jsou bezpochyby Olympijské hry. Věří, že na nich bude úspěšnější než na těch v Pekingu, kde skončila desátá. (Horáková: Byly slzy, hodně slz). Snad se zadaří i díky podpoře dvou českých firem, které ji do Londýna doprovodí.

A za necelý měsíc se možná rozhodne, jestli do Velké Británie Jana odcestuje jako magistra. Patnáctého dubna totiž musí na Masarykově Universitě v Brně odevzdat diplomovou práci. Téma? Analýza BMX startů pomocí elektromyografie. "Jde vlastně o to, abych dokázala, které posilovací cviky jsou pro naše starty ty nejúčinější. Měří se to pomocí speciálních elektrod," vysvětluje. Je tedy patrné, že Jana na to jde i od lesa a s Londýnem to myslí smrtelně vážně.

Foto: Jan Němec

Přečteno - 17473x Tagy: rozhovory 4x tymy bmx sp
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyMathieu van der Poel podepsal Canyonu na 10 let
    Mathieu van der Poel podepsal Canyonu na 10 let
  2. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  3. Týmy a klubyPřehledně: týmové změny a přestupy v MTB 2024
    Přehledně: týmové změny a přestupy v MTB 2024
  4. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  5. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  6. PreviewBMX kola – jsou zapomenutá nebo na vzestupu?
    BMX kola – jsou zapomenutá nebo na vzestupu?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Shane - vloženo: 24.03.2010 v 10:28:20

    držím palce!!! - asi nepřijedu fandit až do Londýna, ale budu tu sedět na webem MTBS a fandit:-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744