Merida Ninety Nine 9. 800

Rychlý, levný a přiměřeně lehký celoodpružený XC bike. To je sen mnoha bikerů. Merida má pro vás odpověď v podobě tohoto 29" modelu Ninety Nine...

Autor: Petr Bureš
Merida Ninety Nine 9. 800

Ninety Nine je u Meridy synonymem pro celoodpružený XC bike již čtvrtým rokem. Poprvé se tento model objevil jako náhrada za Ninety Six v roce 2012 a od té doby až na pár kosmetických změn zůstává v nabídce jak v karbonových, tak hliníkových verzích. Dá se tak očekávat, že se ve vývojových dílnách Meridy pomalu připravuje nástupce tohoto veleúspěšného stroje, nicméně modelová řada 2015 obsahuje tuto "klasiku" celkem v šesti různých variacích, čtyř karbonech a dvou hliníkách.

Osmistovka, kterou si dnes představíme podrobněji, je vyšším z dvojice hliníkových modelů. Je oblečena do bílé barvy s černomodrými doplňky a jako všechny modely této řady je osazena 29" koly.

Rám je svařen z Pro Lite 66 trubek ze slitiny hliníku třídy 6066, které jsou do finální podoby tvarovány prostřednictvím hydroformingu. Díky němu Merida určuje nejenom specifický vnější tvar trubek, ale také rozdílnou tloušťku jejich stěn.

Že jde o závodně sportovní rám, dokládá zejména dlouhá horní rámová trubka a nízká kompaktní hlavová trubka. Velkou porci hydroformingu pak dostala sedlová trubka, která je ve své polovině transformována z kulatého průřezu téměř do hranatého, aby zde mohl být uchycen čep horního vahadla zadní stavby.

Když už jsme se zmínili o zadní stavbě, tak ta je navržena na bázi přepákovaného jednočepu s tím, že hlavní spodní čep je umístěn nad středovým složením zhruba v úrovni velkého převodníku. Horní čep najdete téměř kolmo nad čepem spodním. Krátké kompaktní vahadlo pak svírá kolmo před sedlovkou uchycený tlumič. Zapomenout pak nesmíme ještě na asymetrické spodní vzpěry zadní stavby či pevnou 142x12 osičku držící v rámu zadní kolo.

Část bovdenů je vinuta po spodní, část po horní rámové trubce, což bohužel trochu narušuje bílou kompaktnost designu. Kolu by určitě v této barevné kombinaci více slušely bílé bovdeny, nicméně dá se předpokládat, že v další generaci poputují bovdeny dovnitř rámu, takže budou podobné úvahy zřejmě bezpředmětné.

Přečteno - 25582x Tagy: merida 29 tech2015
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. Tech newsMerida představuje eTRILOGY
    Merida představuje eTRILOGY
  3. TechnikaFotogalerie: Merida Silex 2024
    Fotogalerie: Merida Silex 2024
  4. Tech newsMerida zmodernizovala svůj gravel Silex
    Merida zmodernizovala svůj gravel Silex
  5. TechnikaFotogalerie: Merida One-Twenty 2024
    Fotogalerie: Merida One-Twenty 2024
  6. Tech newsMerida představuje novou generaci One-Twenty
    Merida představuje novou generaci One-Twenty

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744