MiniTEST: Merida Big Seven eLite 300

Merida vstupuje do nové éry, ve které se stále častěji budete potkávat i mezi horskými koly s elektrobiky. Novinka s názvem eLite je první vlaštovkou...

Autor: Petr Bureš
MiniTEST: Merida Big Seven eLite 300

Dnešní doba nabízí opravdu široké možnosti výběru. Můžete mít 27,5" nebo 29" kola, hardtail, nebo několik úrovní celopér, útočí na vás fatbiky, pluskové modely a do toho všeho pak můžete mít prakticky jakékoliv z výše uvedených kol také s elektromotorem. Pravda, boom elektrokol dělí alespoň názorově veřejnost na dvě skupiny, nicméně nic to nemění na tom, že elektrokola nejsou už dávno doménou pouze pár značek, ale ve své nabídce je dnes má téměř každá větší firma.

Merida nepatří rozhodně mezi průkopníky elektrocyklistiky, spíš by se dalo říct, že si pěkně počkala na to, až budou k dispozici odzkoušené technologie a vsadila na jedinou kartu s názvem Shimano STEPS.

My vám dnes ukážeme, jak vypadá vstupní model "lidového" horského elektrobiku s touto Shimano sadou, díky kterému Merida poprvé vstupuje do segmentu horských elektrokol.

Ve stručnosti řečeno tu máme 27,5" hliníkový hardtail, jehož rám je uzpůsoben pro uchycení středového pohonu STEPS. Geometrie rámu odpovídá cílové skupině, to znamená vzpřímenějšímu pohodlnému posezu.

Uvnitř rámu najdeme na spodní rámové trubce velkou baterii, která je s motorem spojena svazkem několika kabelů. Baterie je v rámu posazena co nejvýše, aby se dal na sedlovou trubku umístit alespoň jeden košík na láhev. Prohnutá horní rámová trubka pak podtrhuje celkové směrování kola a umožňuje tak jeho využívání jak pánům, tak dámám.

V zadní stavbě je prostor jak na nosič, tak pro případný blatník, pokud by se uživatelé rozhodli pro jejich montáž. Řadící i brzdové bovdeny (hadice) jsou vedeny profilovanou spodní rámovou trubkou po její spodní straně s tím, že zadní brzdová hadice je pak nucena k poměrně velkému oblouku, aby se dostala k vlastnímu brzdovému třmenu umístěnému na horní vzpěře zadní stavby.

Patky jsou zde ponechány klasické rychloupínákové, nicméně hlavová trubka je kuželová s velice slušně zvládnutými sváry k horní i dolní rámové trubce. Dolní trubka je hydroformová z obou stran. Zatímco v horní části je speciální plocha pro baterii, spodní prolis pro změnu ukrývá již zmiňovanou kabeláž.

Pokračovat na: Shimano & Merida only

Seznam stránek článku:

  1. MiniTEST: Merida Big Seven eLite 300
  2. Shimano & Merida only
  3. Na vlastní kůži
  4. Fotogalerie
Přečteno - 25494x Tagy: testy merida elektro 27.5 650b
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  3. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  5. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  6. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744