Pražské schody oslaví osmnáctiny, popřát přijede i Burry Stander

Unikátní závod na horských kolech v centru hlavního města se letos pojede již po osmnácté. Cinknout si skleničkou a hlavně poprat se o prestižní vítězství přijede poprvé také Afričan - Burry Stander ...

Autor: Michal Červený
Pražské schody oslaví osmnáctiny, popřát přijede i Burry Stander

Ve středu 8. června bude tradičně v Nerudově ulici odstartován další ročník mezinárodní exhibice horských kol Pražské schody. Závod se jede pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a cyklisté se na trať v uličkách Malé Strany pustí už poosmnácté - Pražské schody se tedy dožívají plnoletosti.

"Je to skvělé a Pražské schody za tu dobu získaly ve světě výborné jméno. Jsem rád, že se nám podařilo vyhnout se problémům s pubertou a všechny ročníky proběhly bez větších komplikací." říká Robert Bakalář, muž, který společně s Romanem Čermákem stojí za tímto jedinečným závodem od jeho samého počátku, tedy od roku 1994.



Od prvního ročníku je generálním partnerem akce Česká spořitelna. Sjezd 189 zámeckých schodů nebo výšlap na Jánský vršek v minulosti úspěšně zvládlo mnoho českých i zahraničních cyklistických „celebrit“. Jen namátkou - první ročník ovládl italský mistr světa v cyklokrosu Daniele Pontoni, v roce 1996 se z vítězství radoval německý showman Mike Kluge a hned třikrát si Pražské schody podmanil maličký Francouz Miguel Martinez, mistr světa a olympijský vítěz.

Tito tři přijeli do Prahy už jako světové hvězdy, ale „promotér“ Robert Bakalář několikrát při rozesílání pozvánek oslovil i jezdce, kteří stáli teprve na začátku kariéry a vrchol měli ještě před sebou. Mezi ně patřil třeba Francouz Julien Absalon, který se českým fanouškům předvedl v roce 2003 a o rok později se stal mistrem světa a olympijským vítězem. Pražské schody ale přilákaly i řadu dalších osobností – dánského průkopníka mountainbikingu Henrika Djernise, španělského medailistu z olympiády a úřadujícího mistra světa Josého Hermidu nebo Švéda Fredrika Kessiakoffa, který před nedávnem vyměnil úspěšnou bikerskou kariéru za silniční.



Letos na pražský závod vůbec poprvé v jeho osmnáctileté historii zavítá biker z Afriky. A rovnou to bude ten nejlepší. Svou účast na Pražských schodech potvrdil Burry Stander. Třiadvacetiletý biker z Jihoafrické republiky je považován za jeden z největších talentů poslední doby a jeho poměrně strmě rostoucí kariéru dokládá už i slušná řádka úspěchu. Jak už bylo zmíněno výše, na černém kontinentu nemá konkurenci a je jak mistrem své země, tak i celého světadílu.

V roce 2009 se stal mistrem světa v kategorii do 23 let a v Champéry vyhrál svůj první závod světového poháru. O rok později se na světovém šampionátu v kanadském Mont Sainte Anne přetahoval s José Antoniem Hermidou a Jaroslavem Kulhavým o cenné kovy v elitní kategorii. Stejně jako na maratonském mistrovství na něj zbyl bronz. Ani dlouhé tratě mu totiž nejsou cizí a letošní sezónu začal vítězstvím na prestižním etapovém závodě ABSA Cape Epic právě v Jihoafrické republice.

Stander do Prahy přijíždí jako zahraniční hvězda, ale Čeští fanoušci horských kol dobře vědí, že ta opravdu největší biková "stár" přijede, zřejmě na poslední chvíli, z Ústí nad Orlicí. Jaroslav Kulhavý bude obhajovat loňské vítězství. Teď navíc jako lídr světového poháru, světová jednička v rankingu UCI, vicemistr světa, mistr Evropy a mistr republiky.

Pokud potvrdí svou roli největšího favorita a bude i letos na Hradčanském náměstí jako první, zařadí se po bok Fredrika Kessiakoffa a Radima Kořínka, kteří dokázali zvítězit také dvakrát. Třikrát Prahu ovládl jen Miguel Martinez.



I letos přijede Francouz Cedric Ravanel – několikanásobný medailista z MS a ME cross country, člen italského reprezentačního družstva Martino Fruet a mladý Francouz Julien Trarieux.
A samozřejmě nebude chybět kompletní domácí špička - Jan Škarnitzl, Matouš Ulman, Jiří Friedl, Pavel Boudný, Milan Spěšný, Ondřej Cink, Tomáš Paprstka, Kristián Hynek, cyklokrosař Radomíř Šimůnek a další.

Program celé akce začíná slavnostním zahájením v 16:30 hod.
Kromě hlavního závodu, který odstartuje v 18:00 a pojede se tradičně hodinu + 1 kolo, je v plánu i závod VIP osobností, slavnostní vyhlášení a závěrečná after party. Průběh hlavního závodu a vyhlášení vítězů bude živě přenášet Česká televize na svém sportovním kanálu ČT4 Sport.
A jak se na osmnácté narozeniny patří, po závodě neubde chybět afterpárty.


Foto: Michal Červený

Přečteno - 12206x Tagy: pražské schody kolo pro život burry stander
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Kolo pro životKolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
    Kolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
  2. Ostatní závodyKolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
    Kolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
  3. OstatníReagujeme na poptávku a trendy, říká šéf seriálu KPŽ Tomáš Pravenec
    Reagujeme na poptávku a trendy, říká šéf seriálu KPŽ Tomáš Pravenec
  4. Kolo pro životKolo pro život 2024 výrazně zeštíhlí, bude mít 8 závodů
    Kolo pro život 2024 výrazně zeštíhlí, bude mít 8 závodů
  5. Kolo pro životKPŽ Znojmo plné rekordů. Nejvyšší účast, vítěz Skála prolétl trať v průměru 35,5 km/h
    KPŽ Znojmo plné rekordů. Nejvyšší účast, vítěz Skála prolétl trať v průměru 35,5 km/h
  6. ZávodyFotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023
    Fotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 germano - vloženo: 28.05.2011 v 14:56:49

    Ano, chyba v textu opravdu je, ale v tom Vašem..... Burry Stander byl vloni v Mont St. Anner třetí v elitní kategorii, v U23 zvítězil o rok dříve v Canbeře. Pokud se mýlím, vystoupím nahej na Vysočině na pódium a omluvím se Vám, čtenáři lerniKK :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 lerniKK - vloženo: 28.05.2011 v 12:40:25

    trošku chyba v texte, burry stander v Mont Sainte Anne bol ešte U23 a vyhral

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744