Race Face NEXT generation

Kanadský RaceFace loni vypustil do světa novou generaci svých highend klik Next SL. Jak vypadají a co je na nich nového, se dozvíte v tomto článku...

Autor: Petr Bureš
Race Face NEXT generation

Měl-li bych charakterizovat novinku, která provází nové Next SL kliky, tak je to jednoznačně jejich univerzálnost, založená na možnosti volby jejich provedení díky novému Cinch systému.

Dosud byla čtyřpacka napevno integrována s vlastní tělem pravé kliky a vy jste tak měli možnost volby pouze v tom, jaké a kolik převodníků klasické rozteče na ni osadíte. Nejnovější generace však přináší v podstatě takovou stavebnici, jejímž základem jsou samotné kliky opatřené speciálním tisícihranem, v rámci kterého můžete na kliky připevnit jak samostatný jednopřevodník po vzoru Sramu, tak třeba klasický čtyřpackový pavouk, který si následně můžete ověsit trojicí či jen dvojicí převodníků, jako tomu bylo doposud.

V černé krabici jsme v našem případě nalezli kliky ve verzi s dvaatřicetizubovým jednopřevodníkem. Ten je brilantně vyfrézován z jediného kusu a s klikami se spojuje prostřednictvím speciálního patentovaného tisícihranu Cinch, na kterém ho fixuje speciální matice podobným způsobem jako centerlock kotouče, jen o větším průměru. Na tomto místě nesmíme zapomenout na upozornění, že podobným systémem uchycení převodníku ke klikám disponuje jak Sram, tak Cannondale, avšak tvar tisícihranů je navzájem odlišný a nelze tak kombinovat převodníky napříč jednotlivými výrobci.

Race Face nabízí "spiderless" převodníky s následujícím počtem zubů: 26,28,30,32,34,36. Krom toho si však můžete pořídít i samotný dvou, či trojpřevodníkový spider, na který si následně můžete navěsit libovolnou kombinaci "starých" převodníků.

Podobné je to také se středovými složeními. Race Face totiž umožňuje volbu středového složení v podstatě pro všechny současné alternativy středového složení BB92, 68/73/100mm BSA i PF30.

Samotné kliky jsou mistrovským dílem. Na rozdíl od většiny dalších komponentů Race Face jejich výroba neprobíhá na dálném východě, ale v kanadské továrně z amerického karbonu, který je kombinován s 30mm osičkou vyrobenou z alu slitiny třídy 7050. Hmotnost samotných klik bez převodníku a osičky je 379 g. Středová složení oscilují kolem hmotnosti 100 g a další nárůst váhy pak záleží jen na vás podle toho, pro jakou variantu převodníku se rozhodnete.

Povrchová úprava klik je matná, nicméně na logu NEXT je masivní ochranná fólie, která chrání kliky v nejrizikovějším místě před poškrábáním, resp ušoupáním tohoto nápisu. A je jen na vás, jestli ji z klik sundáte, nebo naopak osadíte ještě také plastové chrániče konců klik, které však přidají ke klikám dalších 16 gramů.

Kliky se v tomto provedení dodávají včetně 32 zubového převodníku za 11 190,- Kč, poptat po nich se můžete u dovozce této značky, svitavské firmy Ultrasport (www.ultrasport.cz), které také děkujeme za zapůjčení tohoto exponátu.

Foto: Petr Bureš

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Race Face NEXT generation
  2. Fotogalerie
Přečteno - 19902x Tagy: karbon tech2015 raceface
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsEquator rozjíždí titanové rámy Yasei & Sensei
    Equator rozjíždí titanové rámy Yasei & Sensei
  2. Tech newsNorco přidává karbonový trailbike Fluid FS
    Norco přidává karbonový trailbike Fluid FS
  3. PreviewGiant XTC Advanced 29 2 - dostupný závodník
    Giant XTC Advanced 29 2 - dostupný závodník
  4. ServisXC Závodní Technika 2011 - 2022
    XC Závodní Technika 2011 - 2022
  5. TechnikaFotogalerie: Trek E-Caliber 9.6
    Fotogalerie: Trek E-Caliber 9.6
  6. Testy - RecenzeTEST: Trek E-Caliber 9.6
    TEST: Trek E-Caliber 9.6

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744