Ráj kol jedině na Kladně

Každý z nás si pod názvem Ráj kol představí trochu něco jiného. Jak vypadá jedna taková konkrétní vize, vám teď ukážeme...

Autor: Petr Bureš
Ráj kol jedině na Kladně

Cyklistických speciálek je v Česku velká spousta, některé profitují z dobré adresy, jiné z tradice nebo díky lokální exkluzivitě, další staví třeba na kvalitním servisu. My se dneska podíváme do jedné, která má od každého něco. Najdete ji na Kladně, uvnitř zastrčeného dvora kina Sokol, když se cedulemi necháte navézt na podnik s názvem Ráj kol.

Historie tohoto shopu sahá do dávných dob počátku devadesátých let minulého století, kde v zapadlých prostorách dřevěné boudy sídlil kdysi malý krámek s názvem Puko. Postupem času se sem sjížděli kvůli šikovným opravářům tehdy lidé z celého Kladna a mnohdy i okolí, když potřebovali tu vyměnit ventilek, tu přecentrovat kolo nebo seřídit přehazovačku na svém deset let starém Favoritu.

S příchodem horských kol ale rostl zájem nejenom o servis, ale také o prodej nových kol a bylo potřeba expandovat. Prodejna se ještě pod původním názvem několikrát v rámci blízkého okolí přestěhovala, aby se nakonec opět vrátila zpátky do dvora kina Sokol, kde ji najdete i dnes.

Proměna Puka na Ráj kol proběhla poměrně hekticky. Původní majitel firmu dovedl do krachu, nechal po sobě jen spoustu dluhů a zamčenou polorozprodlou dílnu. Původní zaměstnanci Ríša Kalina a Láďa Vihan dali na podzim roku 2001 výpověď a na jaře 2002 se domluvili a na stejném místě otevřeli ve vlastní režii nový krám, který pojmenovali Ráj kol.

Kluci, jak jste vlastně vůbec začínali?
"Já jsem tu nastoupil v roce 1996 jako zaměstnanec, to už tu Láďa několik let pracoval. Společně jsme tu byli teda zhruba pět let. Pak to Suk (původní majitel fy. Puko pozn. redakce) položil a my se rozhodli, že to vezmem na sebe a začnem znova od nuly s čistým štítem". Říká Richard Kalina, jeden ze dvou majitelů Ráje kol a pokračuje. "Začátky nebyly jednoduchý, neměli jsme moc peněz, ale díky dobrejm kontaktům z minulosti se nám to nakonec podařilo. Začínali jsme se Superiorem, Apachem a Fuji a protože jsme chtěli dělat i stavby kol, začali jsme v roce 2003 dělat jako jediný v kraji eRBéčko. Tenkrát měl Bartosz asi 15 prodejců po celý zemi a my jsme byli po Velu v Plzni druhý co do počtu prodanejch rámů. Dneska jsme v podstatě kromě RB Center Bartosze na Moravě a Hejníka v Praze jediní, který eRBéčka v republice dělaj".

Dnes tady ale vidím jiné značky, proč?
"Chtěli jsme mít něco exkluzivně, aby nebyl problém s podstřelováním cen. Se Supem ani Apachem to dohodnout tenkrát nešlo a tak jsme se na Sport Life někdy v roce 2005 dohodli z Pellsem. Od začátku měli hezký kola, ale nejenom ty drahý, ale i ty levný, navíc jejich sortiment dopňků jsme už nějakou dobu dělali. Myslím, že v karbonovým programu a technologiích jsou z českých firem rozhodně nejdál. Jejich planžetovej systém, ale i levnější karbony jsou hodně dobrý a navíc hezký, takže dneska vlastně prodáváme v podstatě jenom Pells a RB."

Co internet, jak bojujete s jeho nízkými cenami?
Nebojujem. Konkurovat se mu moc nedá. My jsme byli kdysi druhý největší prodejci Rock Shoxu u nás, ale to nebyly ty vidlice ještě tolik na netu. Dneska prodáváme z dražších vidlic jenom Fox, protože ty se pod cenou neprodávaj ani na internetu a furt mají svou kvalitu. Lidi k nám choděj hodně kvůli servisu, kterej na netu nikdy nedostanou. ERBéčko taky na netu nenajdeš, a my ceny držíme, protože dneska jsou ceny celejch kol od RB hodně dobrý, občas lepší než u konkurence a není potřeba je snižovat.

Logické tedy je, že na prodejně najdete výhradně výstavku eRBéček doplněnou o spoustu komponentů a doplňků. Pells expozice se nachází ve dvoře v separátních prostorách na oblázky vysypané podlaze a velký servis s dílnou a skladem se pak nachází ve třetím separátním suterénním prostoru, přičemž vše je snadno dostupné ze dvora, kde se dá i zaparkovat. Na Kladně není moc cyklistů, kteří nevědí, kde Ráj kol je, pro všechny ostatní tu máme adresu : T.G.M 1391 (dvůr kina Sokol) Kladno. Mapku a pár dalších informací najdete také v našem katalogu shopů na www.kolo.cz.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Ráj kol jedině na Kladně
  2. Fotogalerie
Přečteno - 38429x Tagy: rb servis pells karbon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Pells Root
    Fotogalerie: Pells Root
  2. Testy - RecenzeTEST: Pells Root
    TEST: Pells Root
  3. OstatníBritská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
    Britská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
  4. DoplňkyVyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
    Vyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
  5. ServisShimano řeší velký problém s hollowtech klikami
    Shimano řeší velký problém s hollowtech klikami
  6. Tech newsEquator rozjíždí titanové rámy Yasei & Sensei
    Equator rozjíždí titanové rámy Yasei & Sensei

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Mariana Bolinová - vloženo: 02.07.2011 v 12:26:54

    Nabídka prezentaci vaší firmy a služeb na internetovém portálu www.kladenskelisty.cz

    Kompletní nabídku s náhledem Vám doručim v přílohách po obdržení vašeho emailu.

    S pozdravem

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744