RETRO: Prezentace Pells 2000

Jedna z posledních prezentací v tomto roce se konala nedaleko Brna v hotelovém komplexu Atlantis. Představena tu byla téměř celá modelová řada kol Mongoose 2001 a produkty firem CicloSport a Da Bomb ...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
RETRO: Prezentace Pells 2000

Dnes tu pro vás máme velké ohlédnutí o sedmnáct let zpátky, kdy jsme začínali jezdit po prvních obchodních prezentacích a přinášet z nich čistě pro internet články. Dnešní ohlédnutí míří na akci firmy Pells, která tehdy ještě vlastní kola nevyráběla, ale pouze dovážela značku Mongoose. Celá prezentace se tak nesla v duchu představení tehdejších modelů Mongoose a ukázání průřezu nabídky komponentů dalších dovážených značek. Nicméně o prvních karbonových "vlaštovkách" z dílen Pellsu se už začínalo mluvit a první produkty s logem Pells na sebe nenechaly dlouho čekat.

Tento článek vyšel 17. prosince roku 2000

 

Vstávám dnes netradičně brzo a deštivým ránem se vydávám po dálnici směr Brno. Důvod je jasný, v Brně se koná další z pozdních představovaček, tentokrát brněnské firmy Pell’s. Luxusní hotel u brněnské přehrady v šedivém deštivém ránu ztrácí trochu na svém lesku, ale uvnitř už se vybalují z krabic kola, připravují se stoly a zkouší technika. Zprvu téměř prázdná místnost se nakonec téměř zaplnila a prezentace mohla začít.

Na úvod přednesl šéf firmy Pell’s Libor Petřvalský několik „zásadních“ čísel, ukázal pár grafů a přešel k samotnému představení jednotlivých modelových řad kol Mongoose, která na našem trhu zastupuje. První slovo dostaly freestylová a bmx kola, z jejichž prezentace je vidět, že jim firma Pell’s přikládá velký význam a že by s nimi ráda zaplnila díry v nevelké nabídce na českém trhu.

Další přichází na řadu citybiky, které opět tvoří ucelenou řadu. Většina modelů je charakterizována velmi pěkným designem a příjemně laděnými barvami, nicméně kromě ceny se žádné velké překvapení nekonalo.

Jako poslední byly představeny MTB modely pro rok 2001, bohužel příliš času na ně v prezentaci nezbylo. Mongoose připravil dvě řady MTB kol a dvě řady fullů. Jednotlivé řady na sebe plynule navazují (především cenově), opět jsou vcelku vkusně barevně zpracované, charakteristické vlnkovým nebo do šípu udělaným barevným přechodem. Top modely se pak drží osvědčené černé matné barvy s žlutě či červeně barevnými doplňky.

Spodní řadu tvoří modely s klasickým rámovým trojúhelníkem s biaxiálními trubkami, vyšší řadu pak modely postavené na konceptu rámu Newmann. Perličkou je pak u top modelů nastavitelný úhel hlavového složení, snad bude tak funkční, jak dobře vypadá. Full-suspension jsou postavena na stejném principu rámu Newmann, zadní čtyřkloubová stavba má zachovat dostatečnou boční tuhost, kterou rámy mají. Tato řada je určena především pro hobíky toužící po pohodlí nebo pro maratonce na dlouhých tratích. Druhá řada FS je naopak určená pro freeride a používá osvědčený pákový princip známý třeba z celoodpružeňáků Kona. Velmi luxusní je taky DS speciál.



Většina doplňků kol je tvořena komponenty Shimano, na některých modelech byly k vidění i nové páčky od SRAMu, Gripshift však ani jeden. Stejně tak pohon zůstal celý v režii Shimana s výjimkou klik Race Face na dražších modelech. Náboje a vypletená kola Bontrager a sedla WTB celý komplet doplňují.

Firma Pell’s k nám bude dovážet téměř kompletní modelovou řadu kol Mongoose, s podivem však musím konstatovat, že v Mongoosu zrejmě nikdo nemyslí na silničáře, protože silničku jsme na prezentaci neviděli ani jednu a o žadných se ani nikdo nezmiňoval.

Předváděčka pokračovala dále, na řadu přišly cyklocomputery německé firmy CicloSport. Na to, že v oboru působí slušných 10 let, ji zřejmě u nás moc lidí nezná, a mohla by tedy příjemně překvapit. CicloSport nabízí kompletní sortiment měřičů všeho, drátových, bezdrátových, tepovek, nadmořské výšky, cyklofunkcí, horolezeckých funkcí, prostě na co si vzpomenete a za co si zaplatíte. Příjemné je, že funkce jsou integrovány do samotného přístroje, není tedy třeba žádné dodatečné doplňovačky jako např. u Polaru výškoměr. Jediné, co se dá jejich výrobkům vytknout, je trochu nepovedený design, který nemá daleko k designu vietnamské elektroniky prodávané na tržišti. Barevná tlačítka a plastový design prostě nepůsobí příliš přesvědčivě. Ceny jsou však o to příznivější.



Jako další ze zastupovaných značek byla představena, bohužel jen na obrázcích, firma Da Bomb, specializující se převážně na DS a DH komponenty vyrobené z ušlechtilých slitin hliníku, opět za velice výhodné ceny. V nabídce však nechybí ani sjezdový a XC rám a také upside karbonová vidlice.

Poslední třešničkou na dortu pak bylo, opět jen obrazové, předvedení vlastní karbonové produkce Pell’s. Zatím se jedná pouze o doplňky jako řidítka, sedlovky atd., nicméně nákres celokarbonového silničního rámu nevypadal vůbec zle, i když byl pouze v „teoretické“ podobě. Výroba se teprve rozjíždí, takže si raději počkejme, co z toho nakonec vznikne.

Z celé akce je vidět, že firma Pell’s opravdu dělá vše pro to, aby splnila svůj cíl udělat z kol Mongoose „nejprodávanější americká kola na českém trhu“. A vzhledem k netradičnímu vzhledu rámů Newmann, k faktu, že Mongoose tu dost dlouho nebyl a nabízeným obchodním podmínkám, není proč se domnívat, že by se jim to nemuselo povést. Pro nás spotřebitele to rozhodně na škodu nebude.

Poznámka pod čarou...

Netrvalo to dlouho a Pells vyrukoval se svými vlastními produkty označenými logem Pells. Kromě řídítek, představců, sedlovek a rohů představil o rok později obchodníkům také první celokarbonové kolo, které se sice nikdy nezačalo sériově vyrábět, nicméně na rozjezd nové značky posloužílo více než dobře, mimo jiné i jako nositel kompletní škály Pells komponentů. Foto pochází z prezentace roku 2001.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. RETRO: Prezentace Pells 2000
  2. Fotogalerie
Přečteno - 11441x Tagy: mongoose retro pells ciclosport dabomb
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Retro20 let - Scott Genius slaví kulatiny
    20 let - Scott Genius slaví kulatiny
  2. TechnikaFotogalerie: Pells Root
    Fotogalerie: Pells Root
  3. Testy - RecenzeTEST: Pells Root
    TEST: Pells Root
  4. TechnikaFotogalerie: Klein Mantra PRO
    Fotogalerie: Klein Mantra PRO
  5. RetroRetro: Klein Mantra PRO - víc mít nešlo
    Retro: Klein Mantra PRO - víc mít nešlo
  6. Testy - RecenzeTEST: Pells Duke FS1
    TEST: Pells Duke FS1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744