Scott Scale RC 900 SL

Scott připravil na sezonu kompletně předělané závodní hardtaily i celopéra. My vás dnes podrobně seznámíme s nejvyšším karbonovým hardtailem v nabídce, modelem RC 900 SL...

Autor: Petr Bureš
Foto: Scott
Scott Scale RC 900 SL

O nových Scottech už toho bylo napsáno mnoho. Nejenom v souvislosti s novinkami, ale také olympiádou a Nino Schurterem, který již v letošní sezoně sedlal nové rámy na závodech světového poháru a pomyslnou korunu značce Scott pak nasadili spolu s Jenny Rissveds, když oba přivezli na Scottech zlato z letošní olympiády v Riu.

Modelová řada Scale se na rok 2017 dočkala, jak již bylo řečeno, nových rámů. Kompletně přepracovány byly jak ty nejvyšší, tak i dostupnější modely, nicméně výkladní skříní top technologií jsou nejvýše posazené modely označené RC. Z čtveřice nabízených RC variant je 900 SL posazena nejvýš, a to jak cenou, tak použitými komponenty.

Pokud je řeč o novém rámu, pak nejde pouze o jeho tvar a profilování trubek, ale také o materiál. Ten je klíčový nejenom pro dosažení nižší hmotnosti, kterou se nové Sparky chlubí, ale také pro komfortnější vlastnosti rámu. Na jednom rámu jsou totiž kombinovány tři typy uhlíkových vláken podle toho, kde jsou použity a jakou roli v rámci rámu hrají. HMX-SL uhlíková směs je použita primárně na spodní a horní rámové trubce, které udávají kolu jak jeho tuhost, tak míru komfortu.

Současně s použitím nového materiálu došlo ke konstrukčním změnám rámu. Byl redukován průměr sedlovky na 31,6 mm, aby bylo možné osadit teleskopickou sedlovku, a kompletně předělaná byla rovněž i zadní stavba. Na první pohled je vám jasné, že subtilní horní vzpěry plní funkci pasivního "odpružení", zatímco spodní masivní vzpěry zadní stavby udržují kolo v přímé stopě.

Nového tvaru se dočkaly rovněž zadní patky, které jsou opravdu minimalistické a ukrývají v sobě trojici novinek. Zaprvé je to minimalistická výměnná patka přehazovačky, která je s rámem spojena sendvičovou konstrukcí. Zadruhé je to nově navržený odnímatelný adaptér kotoučové brzdy, který je v zadní části uchycen přímo na osu kola a rozkládá tak brzdné síly z části mimo vlastní rám. Levá patka tak může být kompaktnější a třmen schovaný za horní vzpěru působí rovněž kompaktním dojmem. No a konečně zatřetí Scott s novým modelem přechází na Boost osy, to jest o 6 mm širší náboje (148x12 mm), než měl k dispozici doposud.

Pro všechny modely RC pak navíc platí jedno pravidlo, a to, že u nich Scott nepočítá s přesmykačem a tudíž vícepřevodníkovými variantami. Ty je možno osadit jen na levnější verze "obyčejných" Scale rámů. Samozřejmostí je pak vnitřní vedení lanek a hadic s tím, že je zde počítáno případně i s vnitřním vedením k teleskopické sedlovce.

Geometrie nových Scale RC modelů byla také mírně upravena. Hlavový úhel zůstává na 69,5° nicméně sedlový je nově 73,6°. Zadní stavba se zkrátila i díky Boost technologii na 425 mm s tím, že horní rámová trubka (ve velikosti L) disponuje délkou 625 mm.

Pokračovat na: Highend bez kompromisů

Seznam stránek článku:

  1. Scott Scale RC 900 SL
  2. Highend bez kompromisů
  3. Fotogalerie
Přečteno - 23450x Tagy: scott
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsSpeciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
    Speciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
  2. TechnikaFotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
    Fotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
  3. Tech newsScott představuje nový trailový Voltage eRIDE
    Scott představuje nový trailový Voltage eRIDE
  4. Tech newsScott vypouští zcela nový Ransom
    Scott vypouští zcela nový Ransom
  5. Retro20 let - Scott Genius slaví kulatiny
    20 let - Scott Genius slaví kulatiny
  6. ServisScotts Sports řeší finanční problémy půjčkou 4 miliard korun
    Scotts Sports řeší finanční problémy půjčkou 4 miliard korun

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744