Slavík letos podruhé ukořistil zlato v Českém poháru 4X

Tomáš Slavík opět předvedl svou vynikající formu a v dresu úřadujícího mistra světa zvítězil i ve druhém podniku IngBau 4X Cupu...

Autor: Petr Bureš
Slavík letos podruhé ukořistil zlato v Českém poháru 4X

Druhé dějství českého fourcrossového poháru se o uplynulém víkendu přesunulo do nejzápadnějšího místa české republiky, městečka Aše, které zná právě díky jeho zeměpisné poloze snad úplně každý.

Jelikož šlo o premiéru této lokality v rámci českého poháru a navíc se tu během jednoho víkendu odehrály souboje rovnou ve třech bikových disciplínách, byli jsme hodně zvědaví na to, jak se jednotliví pořadatelé zhostí svých úkolů. Musíme konstatovat, že celý víkend proběhl bez větších komplikací naprosto hladce, a dokonce i přes katastrofické meteorologické scénáře se v neděli občas na obloze vyklubalo slunce a dešťové předpovědi se v podstatě nenaplnily.

Fouscrossová trať v Aši má za sebou několikaletou historii. Stojí za ní rodina a partička kolem Adama Staška, a tak jsme se ho zeptali, jak dlouhá tahle historie vlastně je? "Se stavbou dráhy jsme začali už v roce 2008 a od začátku jsme chtěli mít dobrou technickou trať, na které by se dal jet pohár a letos se nám to konečně podařilo. Poslední úpravy jsme dělali s Tomem Slavíkem ještě minulý týden, ale jinak tu trať už pár let stojí," dodává Adam.

Tak trochu paradoxem možná je, že kromě domácí lokální grupy, to měl do Aše nejblíže německý matador Johannes Fischbach, který sedlá biky německé značky Ghost. I tato kola s duchem ve znaku má své sídlo také jenom přes kopec, těsně za hranicemi s Německem. Většina českých riderů ale musela do Aše projet mnoho stovek kilometrů. Heel 4X Track, jak se příznačně trať v Aši jmenuje, je oproti ostatním 4X tratím, na kterých se v současnosti jezdí český pohár, poměrně unikát. Na různých místech se totiž rozděluje na několik stop, mezi kterými je možné vybírat, přičemž plno z nich je téměř vyrovnaných, co do časů potřebných na jejich průjezd. Předjíždět se proto dalo na mnoha místech, včetně středních a spodních pasáží, takže nestačilo být jen rychlý na startu a pak kontrolovat svou pozici.

Hravá a i pro elitní ridery náročná trať měla ale i pro méně zdatné experty, či mladé fourcrossaře,alternativy k profi sekcím a dlouhým skokům, které se daly na několika místech různě kombinovat a volit tak stopu podle aktuálních možností.

Jako první se na trať pustili nejmladší zástupci kategorie Rookie, mezi kterými byli tentokráte i dvě mladé slečny Míša Beráková a místní Amanda Stašková. Z devíti přihlášených postupovalo do finálového pavouka osm nejlepších. Z nich pak nejrychleji absolvoval obě jízdy jak semi, tak finále Tomáš Abendroth (Cykloteam Abos) před druhým Viktorem Vašátem (B4 Team Šumperk) a třetím Adamem Semerákem (Polis Racing).

Poprvé za dlouhou dobu dorazilo na 4X pohár do Aše více elitních riderů než expertů. To mělo za následek, že osmifinálové rozjížďky odstartovala pouze elita a experti se poté přidali až ve čtvrtfinále. Diváci, kterých se mimochodem sešlo v Aši podél tratě spoustu, tak mohli hned úderem druhé hodiny odpolední fandit Slavíkovi, Prokopovi, Měchurovi a dalším.

Expertům v Aši nakonec kraloval David Spurný (Trialshop.cz) před dvojicí Slavomír Szmigielski a Jakub Jonák ze Scott FDF Teamu.

Kvalifikace elity se pak stala pohřebištěm rychlých časů pro všechny Jakuby. Nejdříve přetrhl řetěz na startu Kuba Hnidák (Katmar Team), pak předvedl "némlich" to samé Jakub Pytlík (Cyklo Bartoníček) a poslední Jakub Říha (Galaxy Cyklošvec) zvládnul dojet jen do čtvrté zatáčky, kde šel k zemi a do cíle dorazil také bez šlapání, kvůli ohnuté patce přehazovačky. Naštěstí pro ně, eliťáci postupovali z kvalifikace do závodu všichni a tak stačilo dojet do cíle v jakémkoliv čase.

Finálové jízdy už ale byly o něčem jiném. Čtyřicetisekundová trať neznala slitování a nekompromisně posílala do řad diváků všechny na třetím a čtvrtém místě. Přítomnost Holanďana Joosta Wichmana (RSP Racing) a Němce Johannese Fischbacha (Team Ghost) pak znamenala stopku i pro ridery, kteří se obvykle dostávají bez problémů do semifinále.

Vyrovnané souboje gradovaly a s blížícím se finále přiostřovaly. Rozhodující jízdu dne pak nejrychleji odpálil Tomáš Slavík (RSP Racing) těsně následovaný Michalem Prokopem (BMX & 4X Team Olympus) a Johannesem Fischbachem (Team Ghost). Druzí dva pak sváděli za Slavíkovými zády krutý souboj o druhé místo, ale to se od čtvrté zatáčky podařilo až do cíle nakonec uhájit Němci a na Prokopa tak zbylo až třetí místo.

Tomáš Slavík si v cíli své prvenství pochvaloval. "Sem tam jsem měl na mále v první zatáčce, ale všechny jízdy jsem nakonec vyhrál. Tahle trať je udělaná tak, že i když člověk pokazí start a jede druhej nebo třetí, tak se dole dá vykouzlit ještě klidně i první flek. Trať je rozdvojená celkem na čtyřech místech což je na předjíždění paráda." komentoval Slavík své druhé vítězství v letošním IngBau 4X Cupu.

Pokud vás fourcross baví a chtěli byste vidět pohromadě světovou špičku, máte možnost hned příští víkend a to v polském Szczawno-Zdróji, kde se představí kromě jiných také populární Cedric Gracia na tradičním večerním 4X Festina Night Race, který se jede současně jako druhý podnik Euro fourcross série.

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Slavík letos podruhé ukořistil zlato v Českém poháru 4X
  2. Výsledky
Přečteno - 22022x Tagy: český pohár 4x fourcross tomáš slavík
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  2. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  3. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  4. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
  5. Český pohárFinále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
    Finále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
  6. Český pohárFotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku
    Fotoreportáž - zasněžený šestý díl Toi Toi v Hlinsku

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744