Specialized Demo 8 II

Druhým sjezdovým kolem, které si v tomto týdnu blíže představíme, je inovovaný hliníkový model Demo 8...

Autor: Petr Bureš
Specialized Demo 8 II

Demo je v podstatě legenda, která provází sjezdové modely Specialized mnoho let. Jeho rám je koncipován jako špičkový závodní stroj s geometrií, na které se podílel před lety i slovutný Sam Hill. Hlavním rysem je poměrně nízké težiště a maximální ovladatelnost, což znamená také o poznání kratší rozvor (1207 mm vel. M), než který má např. před pár dny představené GT Fury Team 27.5.

Nový model je postavený na větších 27,5" kolech, nicméně koncepce zadní stavby i silueta celého rámu jsou prakticky totožné s jeho 26" předchůdcem. Zadní odpružení zajišťuje čtyřčepový systém FSR, jehož hlavní čep je těsně nad středovou osou. Robustní, v podstatě trojitá konstrukce zadní stavby sice přidává na hmotnosti, nicméně zajišťuje výbornou stabilitu kolu, kterému poskytuje zdvih 200 mm.

Samostatnou kapitolou je pak u tohoto modelu použitý tlumič světoznámé firmy Öhlins TTX22M, která je známá především svými prémiovými produkty pro motocyklový průmysl. Pro Specialized Öhlins ladí tlumiče jednak pro hliníková, jednak pro karbonová sjezdová Dema nové generace. Samozřejmostí jsou precizní možnosti nastavení pružení i útlumu.

Hlavové složení je použito klasické tapered konstrukce s kuželovým průřezem. Tuhosti pak přispívají také pevné osy vpředu 20mm a vzadu 12mm. Středové složení je standardní PF30. Trubky, ze kterých je rám svařen, nesou pro Specialized známé označení M5.

Za zmínku pak stojí ještě lehce metrosexuální perleťový lak, který se za slunce doslova blýská na velkých bílých plochách rámu. Barevná kombinace bílo šedé dává vyniknout jak červenému logu umístěnému vespod dolní rámové trubky, tak zlatému eloxu těla tlumiče s oranžovou pružinou.

Přečteno - 34086x Tagy: dh specialized sjezd 27.5. 650b
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  2. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  3. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  4. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  5. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  6. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 JanOndrej - vloženo: 03.03.2015 v 10:10:01

    No nevím jestli bylo nutný zdražit tohle kolo tlumičem za desítky tisíc. Jestli je poměr cena-výkon odpovídající to ale bohužel nemůžu hodnotit, protože jsem ho nejezdil, ale klasickej Fox zobe podle mě dostatečně dobře.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744