Specialized FatBoy PRO

Facebook a další sociální sítě v těchto dnech a týdnech praskají ve švech díky dvěma fenoménům letošního ledna...

Autor: Petr Bureš
Specialized FatBoy PRO

Těmi dvěma fenomény jsou jednak nedávno skončená série Downmall a pak také výlety za sněhem na speciálních kolech s 4" plášti zvanými fatbiky. Dnes bude řeč samozřejmě o tom druhém fenoménu, který má konkrétní název Fatboy Pro.

Cyklistické firmy se dělí, co se fatbiků týká, v podstatě na tři skupiny. První z nich jsou ty, které se na ně specializují mnoho let. Druhé jsou ty, které jejich produkci začaly masově realizovat loni, maximálně předloni a konečně třetí a největší skupinu tvoří značky, které se do tohoto businessu zapojily jako poslední v letošním roce. Specialized v tomto ohledu patří do prostřední skupiny, takže se o něm dá říci, že má oproti mnohým dalším rok náskoku, což dokazuje poměrně široká nabídka tlustých kol, z nichž to nejvíc vytuněné vám dnes představíme.

Rám próčka je svařen z hliníkových trubek, pro které Specialized používá označení M4 Premium aluminium. Nejde o žádnou "divočinu". Spodní i horní rámová trubka jsou jen mírně prohnuty, slopping rámu je odpovídající, zadní patky kompaktní.

Specifikem fatbiků jsou samozřejmě o mnoho širší kola a tomu musí být uzpůsobeny kromě rámu a vidlice zejména náboje a středové složení. Specialized zvolil kombinaci přední pevné osy QR15 s šířkou 150 mm a zadního rychloupínáku ukrytého v náboji širokém neuvěřitelných 190 mm!! Adekvátně rozšířený je rovněž také střed, který pro montáž klik využívá klasického systému BB30 jen s poněkud delším rozchodem.

Hlavové složení svírá klasickou kuželovou hlavovku 1 1/8 na 1.5", a bovdeny jsou po rámu vedeny po spodní straně horní rámové trubky. Rám je navíc připraven až na tři košíky na láhev, k dispozici jsou rovněž závity pro uchycení případého nosiče.

Přečteno - 27377x Tagy: specialized fatbike
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  2. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  3. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  4. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  5. Tech newsSpecialized posílil své Turbo Kenevo SL 2
    Specialized posílil své Turbo Kenevo SL 2
  6. OstatníSplněný sen odstartoval v Morgan Hill, centrále Specialized
    Splněný sen odstartoval v Morgan Hill, centrále Specialized

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744