Spěšný i Huříková si počkali a dočkali se vítězství v Peci

Čtvrtý závod Českého poháru cross country v krásném prostředí Krkonoš zvládli nejlépe Milan Spěšný a Tereza Huříková ... 

Autor: Michal Červený
Spěšný i Huříková si počkali a dočkali se vítězství v Peci

Že za pohárovým triumfem Milana Spěšného minulý týden v Plzni byla jen perfektní znalost domácí tratě a posunutý pud sebezáchovy? Ne tak docela. Čtyřiatřicetiletý biker z týmu S&H Superior prostě dokázal naladit výbornou formu a vyhrál i čtvrtý závod Českého poháru na úplně rozdílné trati v Peci pod Sněžkou.
Nejstarší biker v pelotonu si na fyzicky i technicky náročné trati pod nejvyšší českou horou počínal jako skutečný mazák. Ze začátku nikam nespěchal, postupně zrychloval a v posledním kole závod rozhodl. Nezabrzdily ho ani technické problémy.



Na závod zařezený do kategorie C1 nedorazila hlavní hvězda Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing), který má po čtvrtečním střetu s autem doslova plnou pusu problémů. Chyběl také Spěšného týmový kolega Matouš Ulman. Ten se rozhodl místo závodu připravovat na sérii závodů světového poháru v zámoří.
Scénář elitního závodu mužů tak zůstal stejný jako v předešlých závodech. Ještě v prvním kole z pěti se do čela dostal Jiří Friedl z týmu Rubena Birell Specialized a jeho tempo na náročné trati byli schopni akceptovat jen ve žlutém dresu lídra poháru jedoucí Jan Škarnitzl (Rubena Birell Specialized), vítěz posledního závodu Milan Spěšný a další příjemné oživení z týmu Česká spořitelna Specialized - Pavel Boudný. Technické problémy z této skupinky odpojily Ondřeje Cinka (Merida Biking Team).

Těžká a po nočním dešti ještě v lesích kluzká trať snadno tvořila rozestupy mezi jednotlivými závodníky, které se v polovině závodu pohybovaly okolo patnácti, dvaceti vteřin. Poté, co se závod přehoupl do své druhé poloviny, se začal pomalu ze čtvrtého místa posouvat dopředu Milan Spěšný. Nejprve přes Škarnitzla a pak přes Boudného na druhé místo. Jako jediný ten den dokázal zajet 4,8 kilometrů dlouhý okruh pod osmnáct minut, konkrétně poslední kolo jel za výborných 17:41 min.
Rozhodující moment přišel v nájezdu do posledního okruhu. Spěšný se dotáhl i na vedoucího Friedla a v prudkém stoupání po sjezdovce se dostal před něj. Na chvíli to vypadalo, jakoby oba lehce zvolnili a chtěli taktizovat. To ale nebyla vhodná doba, jelikož jen dvacet vteřin za nimi naplno pracovala stehna Pavla Boudného a hrozilo, že i Grande Paolo se zapojí do boje o vítězství.
Milan Spěšný ale příliš dlouho neváhal a pokračoval v nastoleném tempu, které bylo na Jiřího Friedla příliš.



"Ze začátku jsem měl z toho závodu obavy, protože už při rozjíždění jsem se cítil unavenej a kopec v zaváděcím kole mi moc neseděl. Proto jsem si jel svůj závod a ze začátku nikam nespěchal. Věděl jsem, že klukům budou docházet síly a mě naopak motivovalo zopakovat závěr z minulého týdne." komentoval průběh závodu Milan.
O svém vítězství byl ale přesvědčený až na cílové rovince. "Náročnej sjezd pět set metrů před cílem byl velkou prověrkou. Čím se to jelo pomaleji, tak to bylo náročnější. Kořeny hodně klouzaly a při brzdění přední brzdou tam bylo hodně snadné udělat chybu. Navíc jsem měl technické problémy hned od zaváděcího kola." poukázal Milan na uvolněnou vidlici v hlavovém složení, kde byla opravdu velká vůle.

Jiří Friedl si přijel pro stříbro. Letos už potřetí, tentokrát se ztrátou tři čtvrtě minuty.
"S Milanem se po minulém týdnu nejelo vůbec dobře. Chytnul výbornou formu a věděl jsem, že to s ním bude těžké. Nic jsme si nedarovali a oba jsme se snažili do techniky najíždět na první místě a čekat na chybu toho druhého. Jednou se to povedlo mě, podruhé Milanovi. Chyby v technice rozhodovaly a potom také kdo se zlomí v kopci." řekl v cíli Jirka.



Pavel Boudný si v pohodě pohlídal bronzovou příčku a zopakoval třetí místo z úvodního pohárového závodu v Okrouhlé.
"Třetí místo je fajn. Měl jsem v závodě silný okamžik, že jsem si na na kluky věřil a zkusil jsem to, ale nepovedlo se mi je dojet, takže se třetím místem jsem spokojenej." nechal se slyšet suverén českých maratonských tratí.

To Jan Škarnitzl spokojený rozhodně nebyl. Jestliže minulý týden na tom byl zřejmě ze všech závodníků nejlépe a nepřálo mu štěstí, tentokrát na medailové pozice, natož pak na vítězství, jednoduše nestačil.
"Nebylo to dobrý. Dneska to bylo z mojí strany úplně špatný, nejelo mi to. Měl jsem problém s očima, protože jsem si sundal brýle a hnula se mi čočka, takže jsem toho moc neviděl, ale to nebylo v tom. Dneska jsem na to neměl. Nezávodil jsem, jen jsem se dostával ze startu do cíle." kroutil hlavou v cíli Jan. Kombinace dvou prvních a dvou čtvrtých míst ho drží ve žlutém dresu i nadále, o patnáct bodů před týmovým parťákem Jiřím Friedlem.

Seznam stránek článku:

  1. Spěšný i Huříková si počkali a dočkali se vítězství v Peci
  2. Česko-slovenský souboj vyhrála Huříková
  3. Výsledky
  4. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyDalší český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
    Další český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
  2. Ostatní závodyCink připsal první UCI body letošní sezony
    Cink připsal první UCI body letošní sezony
  3. Ostatní závodyXCO závod Hero Abu Dhabi nabídne pohádkové prize money
    XCO závod Hero Abu Dhabi nabídne pohádkové prize money
  4. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  5. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  6. Ostatní závodyAC Heating Cup 2024 jako závody UCI C2 a C3
    AC Heating Cup 2024 jako závody UCI C2 a C3

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 jaczub - vloženo: 21.06.2011 v 06:59:29

    http://www.ceskysvazcyklistiky.cz/upload/nominacni/Nominacni%20kriteria%202011%20XCO.pdf

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Ondrabike - vloženo: 20.06.2011 v 23:36:20

    Jaká jsou nominační kritéria na letošní MS?

    Milane, technika byla i na krátkém záznamu CT bravůrní! Blahopřeji k vzrůstající formě!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744