Syrovátka ve sportovní výživě

Syrovátka bývala odpadním produktem mlékárenského průmyslu a výživným krmivem pro domácí havěť, dnes ji nalezneme v např. isotonických nápojích a sportovních tyčinkách. Víte proč?

Autor: Martina Machová

Syrovátka a syrovátkové proteiny jsou v současnosti hitem a nezbytnou součástí mnoha výživových sportovních doplňků, fortifikovaných, ale i zcela běžných potravin (např. zmrzlin, energetických tyčinek, nejrůznějších nápojů či nápojových koncentrátů pro sportovce apod.). Dle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací se v EU v roce 1970 využilo pro lidskou výživu pouhých 5 % vyrobené syrovátky, zbytek slupla zvířata. Údaje z roku 2000 pak vyrážejí dech; na přelomu tisíciletí došlo k remíze — poměr se posunul k hodnotě 50:50, a předpokládá se, že v roce 2010 se pro lidskou výživu použije až 70 % vyrobené syrovátky!

Kdysi odpad, dneska poklad
Mléčné sérum je odpadním, lépe řečeno zbytkovým produktem mlékárenského průmyslu vznikajícím při výrobě tvarohu a sýrů. Což v praxi poněkud zjednodušeně znamená následující: mléko se naprosto záměrně srazí (např. pomocí kyseliny mléčné, speciálních enzymů atd.), což má za následek oddělení tuhé bílé hmoty (tvarohu) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Syrovátku lze rozdělit na sladkou a kyselou, rozdílné vlastnosti jsou ovlivněné technologií výroby (srážením). Sladká vzniká při výrobě většiny sýrů, kyselá při výrobě tvarohu a tzv. kyselých sýrů. Složení syrovátky, které je z nutričního hlediska velmi zajímavé, značně kolísá v závislosti na kvalitě mléka a na podmínkách výrobního procesu. A proto bych se při koupi syrovátkového prášku možná přiklonila spíše k BIO syrovátce.

Složení syrovátky
Syrovátka je vynikající lehce stravitelnou zásobárnou hodnotných bílkovin, těm kupodivu nedělá společnost prakticky žádný tuk (oproti jiným mléčným a masným výrobkům). Jednou ze zajímavých bílkovin je např. laktoferin, jenž je díky svým vlastnostem schopen zvyšovat absorpci železa. Velmi vítaným společníkem syrovátkových proteinů je i dlouhý zástup vitamínů — B1, B2, B6, B12, PP, H, E a C. Pozadu však nezůstávají ani minerály — např. hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek.

...a kýžená pozitiva?
Účinky mléčného séra na náš organismus jsou mnohostranné — nízkokalorická syrovátka dodává tělu některé minerály, vitamíny a další důležité látky bez přebytečných prázdných kalorií. Vzhledem ke svému složení přispívá k potlačení růstu patogenních bakterií ve střevě a pomáhá obnovovat užitečnou střevní mikroflóru, což ovlivňuje nejen správné fungování trávícího traktu, ale také celý imunitní systém. Velmi snadno stravitelné syrovátkové bílkoviny (v syrovátce není obsažen kasein a tuky) s úplným a vyváženým spektrem aminokyselin se podílejí, na stavbě a regeneraci svalové hmoty. Sérové bílkoviny se dělí na globuliny a albuminy. Globuliny (imunoglobuliny) jsou zajímavou skupinou protilátek, jejichž pozitivní vliv na lidský organismus (imunitu) je stále objektem zájmu vědců. Syrovátka dle některých odborníků zvyšuje antioxidační aktivitu a zmírňuje metabolický stres, dále též pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují příjem vápníku. Existují studie jež naznačují, že syrovátkové bílkoviny inhibují růst rakovinných buněk a po dobu chemoterapie chrání zdravé buňky.

Mezi velmi zažité mýty patří;že syrovátka=proteinová bomba. Usušená syrovátka obsahuje okolo 10 — 13 % bílkovin (do 1,5 % tuku, 77 % laktózy, 7 — 9 % minerálních látek). Oním skutečným zdrojem kvalitních bílkovin je izolovaný syrovátkový protein. Tyto dva pojmy se velmi často zaměňují, a tak je nutné si uvědomit, za jakým účelem chcete syrovátku konzumovat. Pakliže vám jde především o nabrání svalové hmoty, sušená syrovátka stačit nebude, budete muset sáhnout po speciálních směsích. Jestliže chcete posílit organismus, dodat vitamíny a minerály, pročistit se a pomoci svým střevům dostat se opět do kondice, měla by stačit klasická sušená syrovátka.

Co sní? Jak jí sním?
Lze ji rozmíchat podobně jako sušené mléko, a také jí v receptech tak používat. Dobře chutná s vychlazenou čerstvou ovocnou šťávou (např. pomerančovou) nebo kvalitním džusem, tak se někdy i komerčně prodává. Lze ji přidávat do těsta (palačinky, buchty, bábovky) i do omáček a polévek. Vřele doporučuji dodržovat dávkování (na obale), předejdete tak trávícím problémům (plynatost), které její užívání v počátcích občas provázejí.

Malá ekologická perlička nakonec
Zhruba před třemi lety spustila jedna rakouská mlékárenská společnost velmi zajímavý projekt —
bioreaktor na výrobu bioplynu z kyselé syrovátky. Jednoduše a stručně řečeno, „odpadní“ syrovátku nenalívají do žlabů pouze vepřům, sportovně zaměřeným jedincům a svalů chtivým kulturistům, ale „lijí“ ji do bioreaktoru, který s přispěním mléčného séra vyrobí z 1 m3 přibližně 25 m3 bioplynu. Odpadní kal se potom používá coby hnojivo. Syrovátkový reaktor pokrývá až 33 % celkových energetických požadavků na energii oné mlékárny.

Foto: Bionatura

Přečteno - 23307x Tagy: trenink
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Trénink a fitnessDestinace pro zimní trénink na kole přehledně
    Destinace pro zimní trénink na kole přehledně
  2. Tech newsJedna dobrá věc: OGT aneb tyčinky s jedlým obalem
    Jedna dobrá věc: OGT aneb tyčinky s jedlým obalem
  3. Trénink a fitnessLidé se přestávají hýbat, velké sportovní značky bijí na poplach
    Lidé se přestávají hýbat, velké sportovní značky bijí na poplach
  4. Trénink a fitnessOdpočinek od jízdy na kole - nordic walking. Co stojí za to vědět?
    Odpočinek od jízdy na kole - nordic walking. Co stojí za to vědět?
  5. Trénink a fitnessZačni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
    Začni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
  6. PozvánkyStrava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
    Strava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 anonym - vloženo: 06.10.2009 v 13:09:10

    Jahodový koktejl - A nebo třeba banánávý či borůvkový ?
    Do cca 300 ml syrovátky dáte lžíci cukru (glukopuru či medu)a ovoce dle libosti a rozmixujete. Máte výborný ovocný shake a málo kdo pozná, že není z mléka ;)

    JInak doma místo mléka dávám jedině syrovátku.

    A ještě jedna věc. Budíte se v noci hlady? Pokud ano udělejte si syrovátku před spaním: do hrnku (1/2 mléka + 1/2 vody. Nejen že minerály a vitamíny v ní obsažené pomohou tělu regenerovat přes noc, ale i zaručeně zazeně případný hlad.

    Mám to ozkoušené ;)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744