TEST: Cannondale F-Si Carbon 2

Hodně zajímavý bike jsme měli tentokráte možnost důkladně prověřit v našem redakčním testu...

Autor: Dan Horák
TEST: Cannondale F-Si Carbon 2

Současné pojetí závodního cross country se ubírá novým a divácky atraktivním směrem. Technické sjezdy, které by ještě před několika lety patřily do kategorie DH, jsou doplňovány krátkými a extrémně intenzivními výjezdy. S těmito změnami přichází jiný, dravý styl závodění a s ním také i nároky kladené jak na samotné závodníky, tak na jejich materiál. Novinka Cannondale F-Si je přímou reakcí na tento trend.

 

Pro všechny znalé není žádné překvapení, že vždy jako jeden z prvních se zásadními inovacemi přichází právě Cannondale. Tato firma byla vždy technologickým inovátorem. Vzpomeňme legendární silniční model CAAD, odpružení HeadShock, později Lefty a našlo by se více. Nikdy to nebyl krok špatným směrem. Věřme, že model F-Si nebude výjimkou.

Revoluce integrace
Jelikož od prvního představení modelu F-Si pár měsíců uběhlo, většina z vás určitě měla možnost se se všemi hlavními změnami dobře seznámit. To podstatné si přeci jen shrneme. Opakování je matkou moudrosti. Největší proměnou si prošla samotná geometrie rámového setu. Setu jsme v tomto případě použil záměrně, protože korekci milimetrů a úhlů si podstoupil nejenom rám, ale i sedlovka a vidlice. Cannondale tento koncept pojmenovat Si - System integration. Bez změny se obešel jen materiál na stavbu rámu. Výrobce zůstal věrný technologii BalisTec Hi-Mod Carbon. Zůstává i středové pouzdro PressFit30.

Kratší je lepší
Zadní řetězové vzpěry jsou nově upraveny/zkráceny na hodnotu 429 mm. Posunutím zadního kola více pod jezdcovo těžiště se zlepšuje jeho trakce v prudkých stoupáních a bonusem navíc je zlepšení akcelerace a hbitosti. S kolem se dopředu posunuje i sedlová trubka, která nově ústí před středovým pouzdrem. Rozdíl na posedu jezdce upravuje nová sedlovka Cannondale Save 2 s větším offsetem.

Asymetrický nebo symetrický?

Lehkým deficitem všech závodních kol v rozměru 29" je tuhost zadního kola. Použití lehkého ráfku a klasického systému zaplétaní nedovoluje rovnoměrné zatížení výpletu. Na pravé straně u kazety je výplet více předepnut než na levé u kotouče. Rovnoměrným/symetrickým zápletem se zatížení rozloží souměrně a je možné předepnout levou stranu stejně jako pravou, tím se zvýší tuhost zadního kola. Ale k tomu je potřeba změnit zadní stavbu, aby osa kola zůstala v ose rámu. Ai Drivetrain Asymetric integration, vyosení patek a řetězové linky o 6 mm doprava pro dodržení optimálního Q-Factoru je řešením tohoto problému.

Lefty 2.0, citlivější a tužší
Lefty 2.0 je posledním dílem rámového setu Si-System integration. Změny se dotkly úplně celé koncepce v porovnání s vidlicí Lefty na modelech F29. Tlumící patrona z modelu SuperMax, v loňském roce vyzkoušené na all-mountain modelech Trigger a Jekyll byla upravena pro potřeby XC a to zlepšilo její citlivost v nižších rychlostech.

Dalším dárkem přeneseným od all-mountain bratříčků je větší, padesáti pěti milimetrový offset. Předsazení předního kola zrychluje reakci na změnu směru jízdy v pomalých a technických pasážích. A naopak položenější úhel 69,5°, pod kterým je vidlice vsazena do rámu, napomáhá navýšit stabilitu při rychlé jízdě.

Změna postihla i dvojitou korunku vidlice. Vzdálenost mezi horní a dolní je zkrácena a je rozdílná u každé velikosti rámu. To má hned dvě výhody. Vyšší pevnost u velkých rámů a lepší estetický dojem u malých, kde odpadá problém s vysokou hlavovou trubkou.

Kdy méně je více
Seznam zvolených komponentů je v tomto případě velmi krátký. Cannondale u modelu F-Si Carbon 2 sází na sadu Sram XO1 doplněnou brzdami Magura MT6.

Kokpit je složený z karbonových řídítek Cannondale a představce Cannondale OPI. V nové karbonové sedlovce Cannondale Safe 2 je namontováno sedlo Cannondale XC Race. Nesmíme samozřejmě zapomenout na největší chloubu celého kola, novou vidlici Cannondale Lefty PBR 2.0 100 mm.

Zapletená kola se skládají z nábojů Cannondale Lefty/Formula DCL 301, drátů DT Swiss Competition a ráfků Stan's ZTR Arch EX 29, na něž jsou obuté pláště Schwalbe Racing Ralph EVO SnakeSkin 29x2,1". Cena tohoto krasavce je 129 999,- Kč včetně českého návodu a odrazek do kol. Váha 9,7 kg bez pedálů (vel. L).

Přečteno - 69439x Tagy: testy xc cannondale 29 karbon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  2. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  3. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  4. TechnikaFotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
    Fotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
  5. TechnikaFotogalerie: Cannondale Moterra SL 2024
    Fotogalerie: Cannondale Moterra SL 2024
  6. DoplňkyTEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
    TEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744