TEST: Canyon Spectral AL 9.9 EX

Mnohými zatracovaný, mnohými vyhledávaný segment allmountain 29" kol jsme po nějakém čase opět navštívili díky testu nového Spectralu...

Autor: Petr Bureš
TEST: Canyon Spectral AL 9.9 EX

Canyon se loni rozhodl, že úplně překope svou nabídku celoodpružených kol a pustil se do toho s velikou chutí, odvahou a možná i trochou drzosti. Výsledkem jsou modelové řady Strive a Spectral, které v obou případech míří na podobně smýšlející zákazníky, kterým nabízejí dostatek zdvihu, odpovídající geometrii a spousty variant výbavy.

My se dnes podíváme na jediného 29" zástupce mezi Strivy a Spectraly, hliníkový model Spectral AL 29, který jsme dostali do redakčního testu k dispozici v druhé nejvyšší výbavě 9.9 vylepšené navíc vyšším EX zdvihem.

Koncert pro rám a orchestr

Popisovat zde obvyklé vyndavání Canyonu z krabice, ve které je rozmontován tak, aby s jeho složením neměl problém ani průměrný servisu méně znalý biker, nebudu, protože o tom už byla řeč jinde. Co vás ale hned dostane poté, co kolo dáte do kupy, je barva rámu.

Testovací bike jsme totiž dostali v provedení whiskey brown, což je barva, která nejenom zvýrazňuje precizně provedené detaily na rámu, ale také vám zaručí, že ani vzdáleně jí podobnou variaci nenajdete na žádném současném biku. Metalický hnědozlatý lak je navíc opatřen lesklými zlatavými logy, které vás prostě donutí se na ně občas zadívat a zkonstatovat, že jste za svých bezmála sto tisíc dostali skutečný klenot.

Trubky použité pro výrobu tohoto rámu ctí specifika Canyonu, kterými jsou výrazné tvarování spodní rámové a sedlové trubky, ostře lomená horní rámová trubka a malá vzpěra před sedlovou trubkou, díky které vzniká dostatek místa nad rámem pro operování koleny.

V hydroformované spodní rámové trubce nalezneme také jednoduché vstupy vnitřního vedení lanek, které je zajímavé dvěma věcmi. Tou první je fakt, že k přehazovačce vede bovden nejenom vnitřkem předního rámového trojúhelníku, ale také uvnitř řetězové vzpěry zadní stavby, ze které ústí až před zadní patkou. Tou druhou je skutečnost, že díky osazení systému 1x11 není druhá trasa pro vnitřní vedení využita a vstup do ní je tak přelepen speciálními samolepkami kvůli tomu, aby nedocházelo ke zbytečnému znečištění vnitřku rámu.

Zadní brzdová hadice a bohužel i hadice k Reverb sedlovce, byť jde o Stealth verzi, jsou vedeny vně rámu po horní straně spodní rámové trubky. Hadice sedlovky zmizí uvnitř rámu až v sedlové trubce.

Ochranné samolepky jsou použity také na spodní části rámu před středovou oblastí, nicméně jejich ochranný faktor evidentně v prioritách předčil estetiku, protože již po krátké seznamovací jízdě a následném mytí se pod ně v místě ohybu spodní trubky dostal na okrajích prach.

Anti-Squat-Kinematics

Sofistikovaný název pro typický čtyřčepový horstlink systém charakterizuje další chloubu tohoto biku, kterou je zadní stavba. Ta je konstruována s jasným cílem naprosto uspokojit nároky allmountain jezdců, kteří preferují aktivní chod při maximální eliminaci pohupování vzniklého šlapáním.

Dominantním prvkem jsou designové 3D zadní patky, ve kterých najdete jak průmyslová ložiska zadního čepu, tak 12mm otvory pro uchycení pevné osičky či direct mount patky přehazovačky. Jen si musíte dávat pozor na to, abyste s sebou na vyjížďku kromě duše, lepení a pumpičky měli také multiklíč, protože bez něj, resp. bez imbusu pevnou 142x12, osičku v rámu nepovolíte a případný defekt neopravíte.

Vahadlo v barvě rámu je standardem u Canyonu stejně tak, jako poměrně robustní průmyslová ložiska, na kterých je zadní stavba uložena.

Co se zdvihů týká, tak je Spectral primárně navržen jako bike se zdvihem 130mm. EX v názvu však znamená, že si výrobce lehce přizvednul předek, takže místo 130mm můžete v tomto případě počítat se 140mm a s tím souvisí i mírně položenější hlava (67,9°).

Přečteno - 61779x Tagy: testy 29 canyon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  2. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  3. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  4. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  5. TechnikaFotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
    Fotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
  6. TechnikaFotogalerie: Canyon Spectral CF 2024
    Fotogalerie: Canyon Spectral CF 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 BikerX - vloženo: 23.03.2015 v 06:00:59

    Ta barva vypadá hodně zajímavě, ale tlumič takhle blízko rámu, no nevím.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744