TEST Merida Ninety Six 6000

Zajímalo nás, jak si povede tento závodní bike od Meridy ve 27,5" verzi, a tak jsme si ho v největší dostupné velikosti M vzali do našeho redakčního testu...

Autor: Pavel Čábelický
Foto: Petr Bureš & Michal Červený
TEST Merida Ninety Six 6000

Závodně střižený XC kousek s osazením GX 1x11, hliníkové výplety, cenovka 82 990,- Kč a to vše servírované na 27,5"? Jak tohle bude fungovat? Ušetřilo se tak, aby kolo skvěle jelo a nestal se z toho kousek, co se neumí zařadit? Jaké bude svezení na 27,5? Zvolil bych i při své výšce 174 cm tento rozměr, nebo raději sáhl po 29? Spousta otázek před tím, než se poprvé projedu na Ninety-six 6000.

Rám + odpružení

Hlavní rámový trojúhelník je upečený z karbonu, vahadlo tlumiče je také z z karbonu, vše ostatní je hliník, tedy především zadní stavba. Logická volba z pohledu ekonomického modelu a přitom zachování funkce celého systému. Ostatně obdobné kombinace používá většina výrobců u svých karbonových modelů vyšší střední třídy.

Nejvíce drobných vibrací pohltí karbon v rámci hlavního rámového trojúhelníku, na zadní stavbě už přínos až tak velký nebude, ovšem tam si svou práci odbude odpružení. Karbon na vahadlo by měl být z důvodu úspory váhy (- 80 gramů) a zvýšení prostorové tuhosti zadní kyvky. To je rovněž poměrně logické, obzvlášť podíváte-li se na jeho kompaktní tvar. Poměrně masivní čepy, především ten hlavní, dávají slušný základ pro stabilní funkci i životnost celého systému.

Systém odpružení je přepákovaný jednočep = jednoduchý a účinný systém, který Merida využívá na svých nízkozdvihových kolech 96 od jejich zrodu. Výrobce uvádí, že při sagu 25 % je naprosto eliminované pohupování zadní stavby při šlapání, takže si s tím trochu pohraju, abych mohl vysledovat, jestli tomu tak skutečně je. Poloha hlavního čepu zadní stavby je zde plně optimalizována pro použití jednopřevodníkových sad tak, aby se čep ocitl zhruba v úrovni řetězové linky větších převodníků, které vozí závodníci X-Country. Typicky je řeč o 34-38 zubových plackách.

Možná trochu zbytečný se tu tedy může zdát Direct mount pro uchycení přesmykače, nicméně Merida je známá svým kladným postojem k univerzálnosti levnějších modelů, a proto si zde evidentně ponechala prostor pro příznivce dvojpřevodníkových variant, které nejenom že se stále hojně objevují na běžně prodávaných modelech, ale např. i ve světovém poháru je někteří závodníci a především závodnice stále používají. Kostička Directmountu lze navíc kromě přesmyku využít i pro případné vodítko řetězu pro náročnější tratě, takže své uplatnění si zde v klidu obhájí.

Geometrie střižena pro závod, jak jinak

Dá se to vyčíst již z úhlu hlavové trubky – 70° (dle mého názoru limitní pro to, aby kolo skutečně jelo za pedály), poměrně dlouhá horní rámovka – 590 mm (na velikost M v 27,5" je to opravdu hodně), drop středové spojky 40 mm a výška hlavy 100 mm. Zadní stavba je na 27,5" v dnešní době o trochu delší - 445 mm, takže jsem zvědav, jak se to projeví na hbitosti ovládání. Papírové předpoklady slušné, otázkou je, jak se bude chovat v terénu čistých 11,96 kilo, samozřejmě bez pilota.

Přečteno - 47201x Tagy: testy merida karbon tech2016 27.5 650b
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
  3. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  4. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  5. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 MrMysakovich - vloženo: 02.05.2018 v 16:59:00

    Oplatí se v hliníku koupit?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744