TEST: Merida One Forty 3-B

Předmětem dnešního testu se stala letošní novinka od Meridy, trailbike One Forty v jedné ze svých prostředních variant...

Autor: Petr Bureš
TEST: Merida One Forty 3-B

Merida je známá především díky svému závodnímu XC týmu, který sbírá neustále další a další cenné kovy na závodních kolbištích, a to mimo jiné i díky našemu Ondrovi Cinkovi. Krom svých XC mašin však vyrábí také spoustu dalších modelů včetně těch celoodpružených v různých zdvihových kategoriích. One Forty, jak prozrazuje jeho název, spadá do kategorie trailbiků se zdvihem 140 mm.

 

Donedávna měly meriďácké stočtyřicítky k dispozici přepákovaný jednočep a postaveny byly výhradně na 26" kolech. Modelový rok 2013 nejprve přinesl inovaci v podobě virtuálu a rok letošní, to jest 2014, pak znamenal zásadní změnu co do rozměru zapletených kol, která se z 26" provedení zvětšila na 27,5".

Nový rám je svařen z Alu trubek, které jsou na všech místech rámu pečlivě tvarovány tak, aby optimálně posloužily svému účelu. Celkově je geometrie rámu nastavena na delší rozvor s poměrně dlouhou horní rámovou trubkou, ale přitom na vzpřímený krátký posez, který je způsobený strmým úhlem sedlové trubky.

Horní rámová trubka je se sedlovou trubkou spojena velmi pečlivě díky malé rozdvojce vzniklé několikastupňovým hydroformováním této trubky. Tvarována je i sedlová trubka, která na sobě zhruba uprostřed nese hlavní čep horního vahadla zadní stavby.

A když už padla zmínka o zadní stavbě, tak je určitě třeba dodat, že ta je oproti své předchůdkyni zcela přepracována. Nejde již o přepákovaný jednočep, ale o plnohodnotný virtuální systém, jehož pevný zadní trojúhelník je s rámem spojen prostřednictvím dvojice vahadel, která jsou situována v prvním případě uprostřed sedlové trubky a v druhém případě těsně nad šlapacím středem.

Přepákování a kombinace s použitými pružícími jednotkami pak dává kolu vzadu zdvih 140 mm a vpředu pak dokonce 150 mm. Maximální tuhost rámu pak navíc podporují také pevné osičky QR15 na předním a 142X12 na zadním kole.

Přečteno - 51137x Tagy: testy merida 27.5
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  2. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  3. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  4. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  5. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  6. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744